MENÜ

AD Scientific Index’e göre Kuzey Kıbrıs’ın en iyi ilk 50 akademisyeninin yüzde 62’si, Yakın Doğu Üniversitesi kadrosunda yer alıyor

Dünyanın en iyi ilk 500 bilim insanı arasında 3 akademisyeni bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nin 492 öğretim üyesi adını AD Scientific Index’in yayımladığı “Dünyanın En İyi Bilim İnsanları” sıralamasına yazdırdı.AD Scientific Index’in...

Yayınlanma: 28 Temmuz 2024 12:25 Güncelleme: 02 Eylül 2025 20:25
AD Scientific Index’e göre Kuzey Kıbrıs’ın en iyi ilk 50 akademisyeninin yüzde 62’si, Yakın Doğu Üniversitesi kadrosunda yer alıyor

Dünyanın en iyi ilk 500 bilim insanı arasında 3 akademisyeni bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nin 492 öğretim üyesi adını AD Scientific Index’in yayımladığı “Dünyanın En İyi Bilim İnsanları” sıralamasına yazdırdı.
AD Scientific Index’in yayımladığı “Dünyanın En İyi Bilim İnsanları” araştırmasında 219 ülkeden 2,1 milyondan fazla bilim insanı sıralandı. Yakın Doğu Üniversitesi’nin 9 akademisyeni dünya genelinde en iyi yüzde 3’lük dilimde yer alıyor. Dünya genelinde yüzde 10’luk kesimde 30 akademisyeni bulunan Yakın Doğu Üniversitesi’nin toplam 492 akademisyeni ise dünyanın en iyi bilim insanları arasında yer alıyor.
Araştırmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinden ise toplam bin 348 bilim insanı yer alıyor. Bu isimlerin yaklaşık yüzde 37’sini tek başına bünyesinde bulunduran Yakın Doğu Üniversitesi, Kuzey Kıbrıs’ın en iyi ilk 50 akademisyeninin yüzde 62’sini oluşturan 31 ismi de kadrosunda bulunduruyor.
Kuzey Kıbrıs’ın en iyi ilk 10 bilim insanının 7’si Yakın Doğu Üniversitesi’nde
Araştırmaya göre Kuzey Kıbrıs’ın en iyi ilk 4 akademisyeni çalışmalarını Yakın Doğu Üniversitesi’nde sürdürüyor. CERN’de yürüttükleri çalışmalarla dünyada da isimlerinden söz ettiren Dr. Sercan Şen, Prof. Dr. İsa Dumanoğlu ve Prof. Dr. Kerem Cankoçak ile farmakognozi alanının dünyadaki sayılı isimlerinden olan Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, KKTC’nin en iyi akademisyenleri sıralamasında ilk dört sırada yer alıyor. Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Fadi Al-Turjman, Yasir Waheed ve Prof. Dr. Derin Orhon da KKTC’nin en iyi ilk 10 akademisyeni arasında yer alıyor.
KKTC’nin en iyi 50 bilim insanının yüzde 62’sini bünyesinde bulunduran Yakın Doğu Üniversitesi ülkenin en iyi ilk 100 akademisyeninin yüzde 49’unu; en iyi 250 akademisyeninin ise yüzde 42,4’ünü de bünyesinde bulunduruyor. Yakın Doğu Üniversitesi akademisyenleri, aynı zamanda KKTC üniversitelerinde üretilen bilimsel makalelerin yaklaşık yarısını da tek başına üretiyor.
Prof. Dr. İrfan Suat Günsel: “Bu sonuçlar, sadece üniversitemiz için değil, tüm KKTC için büyük bir başarıdır.”
Yakın Doğu Üniversitesi’nin pek çok yükseköğretim derecelendirme kuruluşu tarafından dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterildiğini hatırlatan Yakın Doğu Oluşumu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve Türkiye merkezli yükseköğretim derecelendirme kurumlarının yayımladığı sıralamalarda Kuzey Kıbrıs’ın en iyi üniversitesi olarak Türkiye’deki üniversiteler arasında da en iyi ilk 3 vakıf üniversitesinden biri olarak yer alıyoruz. Diğer yandan Times Higher Education tarafından dünya genelinde en iyi 139’uncu genç üniversite olarak gösterildik. Tüm bu sonuçlar, sahip olduğumuz saygın akademisyen kadrosu, 150’ye ulaşan uluslararası iş birliklerimiz ve araştırma olankalarımızın bir sonucudur” dedi.
“Eğitim kalitemizin yanı sıra, uluslararası bilimsel topluluklarda da güçlü bir etki oluşturan bu sonuçlar, sadece üniversitemiz için değil, tüm KKTC için büyük bir başarıdır” diyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “İsimlerini en iyi bilim insanları arasına yazdıran tüm akademisyenlerimizi gönülden kutluyorum” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Kuzey Kıbrıs’ta ilk 50’ye giren akademisyenlerimizin alanlarına baktığımızda çok geniş bir yelpaze ön plana çıkıyor.”
Yakın Doğu Üniversitesi’nin 20 fakülte, 3 yüksekokul ve lisansüstü eğitim enstitüsü ile 500’e yakın ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programında eğitim verdiğini söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “143 ülkeden 20 binin üzerinde öğrencimize sunduğumuz bu geniş yelpaze dünyanın en iyi bilim insanları listesinde yer alan akademisyenlerimizin alanlarına da yansıyor. Sadece Kuzey Kıbrıs’ta ilk 50’ye giren akademisyenlerimizin alanlarına baktığımızda bile fizik, matematik, tıp, eczacılık, mühendislik, yapay zeka, ekonomi, metalurji, kimya gibi çok alan ön plana çıkıyor” ifadesini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi’nin Times Higher Education’ın 125 ülkeden üniversiteyi değerlendirdiği “2024 Dünya Üniversiteleri Etki Sıralaması”nda “eğitim kalitesi” kategorisinde dünya genelinde 38’inci sırada gösterildiğini hatırlatan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bu sonuç, yol arkadaşlığı yapmaktan onur duyduğumuz nitelikli akademisyen kadromuzun bir eseridir” dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

DGS yerleştirme sonuçları açıklandı

DGS yerleştirme sonuçları açıklandı

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, 27 Ağustos-3 Eylül tarihleri arasında tercihleri alınan 2026-DGS’nin yerleştirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adayların yerleştirme sonuçlarını ÖSYM’nin sonuç ekranından öğrenebileceği belirtildi. Üniversite ka

Uzmanından ailelere okul uyarısı: Uyum sürecini doğru yönetin

Uzmanından ailelere okul uyarısı: Uyum sürecini doğru yönetin

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte milyonlarca öğrenci yeniden ders başı yapmaya hazırlanırken, uzun yaz tatilinin ardından çocukların okula uyum süreci de ailelerin gündeminde yer alıyor. Konuya ilişkin İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü'nden "Uyum Haftasında" okul ziyareti

Mersin İl Millî Eğitim Müdürü Muhammed Özdemirci, yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Toroslar Bahriye İlkokulunu ziyaret ederek öğrenci, veli ve öğretmenlerle bir araya geldi. Uyum haftası kapsamında okula gelen minik öğrenciler ve velileriyle görüşen Özd

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

MEB Söz Varlığı Bilgi Ağı ekimde tanıtılacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda yürütülen "Öğrencilerin Söz Varlığının Tespiti, Geliştirilmesi ve İzlenmesi" projesi kapsamında öğrencilerin dil gelişiminin bilimsel verilerle izlenmesi ve Türkçeyi doğru ve etkili kullanmalarının desteklenmesi

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Bakan Tekin öğretmenlere seslendi: Eğitimin merkezinde yetkin ve erdemli insan var

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki çalışma programının başlaması dolayısıyla yayımladığı video mesajda, yeni eğitim öğretim yılının öğretmenler ve öğrenciler açısından taşıdığı heyecana değindi. Yeni döneme ilişkin temennilerini paylaşan Tekin "Yıll

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Cizre’de pansiyonlu okullarda yeni eğitim dönemi değerlendirildi

Şube Müdürü Ahmet Gümüş başkanlığında düzenlenen toplantıda, okul pansiyonlarının genel durumu, öğrencilere sunulan imkânlar ve yürütülen hizmetlerin niteliği kapsamlı şekilde ele alındı. Toplantıda pansiyonlarda uygulanan hijyen ve güvenlik standartları,

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM 2026 MEB AGS puan hesaplamalarını güncelleyecek

ÖSYM’den yapılan açıklamada, 80 sorudan oluşan AGS Testindeki 6 alt testin soru ağırlıklarının hesaplama aşamasında 2025 yılına ait ağırlıklar üzerinden değerlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi. Adayların sınavda 80 soru üzerinden elde ettiği topla

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

2026-MEB-AGS sonuçları erişime açıldı

ÖSYM tarafından yapılan duyuruda, 2026 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ile 2026 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nin (ÖABT) değerlendirme işlemlerinin tamamlandığı bildirildi. Adaylar, sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ve aday şifrelerini kullanarak ÖSYM'

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
13
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
13
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
11
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
10
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
10
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
7
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
7
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3