MENÜ

AFSİADFED Başkanı Sayın: "Orta Doğu’daki gerilim küresel ekonomiyi etkiliyor, enerji ve finansman baskısı artarak devam ediyor"

Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİADFED) Federasyonu Kurucu Başkanı Kadir Sayın, artan jeopolitik risklerin üretim, istihdam ve yatırım dengeleri üzerinde çok boyutlu etkiler oluşturduğunu belirterek, sürecin doğru yönetilmesi halinde Tür

Yayınlanma: 27 Mart 2026 11:49 Güncelleme: 27 Mart 2026 16:15
AFSİADFED Başkanı Sayın: "Orta Doğu’daki gerilim küresel ekonomiyi etkiliyor, enerji ve finansman baskısı artarak devam ediyor"
Afyonkarahisar Sanayici ve İşadamları Derneği (AFSİADFED) Federasyonu Kurucu Başkanı Kadir Sayın, artan jeopolitik risklerin üretim, istihdam ve yatırım dengeleri üzerinde çok boyutlu etkiler oluşturduğunu belirterek, sürecin doğru yönetilmesi halinde Türkiye’nin tedarik zincirlerinde "alternatif üs" olma fırsatı yakalayabileceğini vurguladı.
Başkan Kadir Sayın, Orta Doğu’da tırmanan jeopolitik gerilimin küresel ekonomi ve Türkiye iş dünyası üzerindeki yansımalarına dair kapsamlı bir değerlendirmede bulundu. Sayın, bölgedeki gelişmelerin yalnızca siyasi bir süreç olarak değil, enerji piyasaları ve finansal dengeler üzerinden küresel ekonomiyi doğrudan şekillendiren çok boyutlu bir etki alanı olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Sayın, "Bugün gelinen noktada, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla tırmanan gerilim ve küresel jeopolitik gelişmeler, ekonomik sonuçları itibarıyla doğrudan belirleyici hale gelmiştir. Özellikle enerji fiyatları üzerinden oluşan baskı üretim maliyetlerinden finansmana erişim şartlarına kadar iş dünyasının tüm çalışma parametrelerini etkiliyor" dedi.

"Maliyet baskısı reel sektörde hissediliyor"
Enerji maliyetlerindeki artışın sanayi üretiminde yeniden bir maliyet enflasyonu riski oluşturduğunu dikkat çeken Sayın, iş dünyası olarak sahadan elde edilen gözlemlerin tabloyu net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, "Afyonkarahisar başta olmak üzere Türkiye’nin önde gelen üretim ve ihracat lokomotifi şehirlerinde faaliyet gösteren AFSİAD Federasyonu üyesi işletmelerimiz, sadece maliyet yönetimiyle değil, aynı zamanda sıkılaşan finansman şartlarıyla da mücadele ediyor. Bununla birlikte, küresel ölçekte artan jeopolitik risklere bağlı olarak lojistik süreçlerde yaşanan aksamalar ve navlun maliyetlerindeki artış da işletmelerimizin maliyet yapısı üzerinde ilave baskı oluşturuyor. Bu durum, kaçınılmaz olarak üretim planlamalarından fiyatlama davranışlarına kadar her sürecin yeniden gözden geçirilmesini gerektiriyor" diye konuştu.

"Enerji fiyatları küresel enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor"
Küresel ölçekte enerji fiyatlarındaki yükselişin enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırdığına dikkat çeken Sayın, uluslararası kuruluşların da bu yönde uyarılar yaptığına işaret ederek, "Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da vurguladığı üzere, artan jeopolitik riskler ve enerji fiyatları küresel enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ediyor. Bu durum, finansman şartlarının beklenenden daha uzun süre sıkı kalma ihtimalini güçlendiriyor" dedi.
Küresel piyasalardaki belirsizliğin yatırım kararları üzerinde "bekle-gör" etkisine yol açtığını ifade eden AFSİAD Federasyonu Başkanı Sayın, işletmelerin önceliğini nakit akışını korumaya ve risk yönetimine verdiğini belirtti.

"Türkiye için fırsat penceresi: Tedarik zincirinde alternatif konum"
Tüm risklere rağmen sürecin Türkiye için stratejik bir fırsat barındırdığının altını çizen Kadir Sayın, tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği bu dönemde atılacak doğru adımların önemini vurguladı. Sayın, "Tedarik zincirlerinde yaşanan kırılmalar, üretim gücü yüksek ülkeler için ’güvenilir liman’ olma potansiyelini artırıyor. Türkiye, güçlü sanayi altyapısı ve coğrafi avantajlarıyla bu süreçte öne çıkmaya adaydır. Ancak bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için ekonomik öngörülebilirliğin artırılması ve finansmana erişim kanallarının reel sektör lehine desteklenmesi şarttır" dedi.

"Ülkemizin üretim gücünü korumaya kararlıyız"
AFSİAD Federasyonu olarak süreci yakından takip ettiklerini belirten Sayın, çözüm odaklı çalışmalarına devam edeceklerini ifade ederek, "Federasyon olarak, sadece gelişmeleri izlemekle kalmıyor, üyelerimizin bu tür dalgalı dönemlerde ayakta kalmasını sağlayacak stratejik yönetim, risk yönetimi ve finansal okuryazarlık süreçlerini önemsiyoruz. Öngörülebilir bir politika ortamı sağlandığı takdirde, bu zorlu sürecin ülkemiz için yeni bir üretim ve ihracat sıçramasına dönüşme potansiyeli taşımaktadır. İş dünyası olarak üzerimize düşeni yapmaya, ülkemizin üretim gücünü korumaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: AFSİADFED, Başkanı, Sayın:, "Orta, Doğu’daki
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı

Türk Eximbank ve Almanya’nın ihracat kredi garantilerini uygulamakla görevli Euler Hermes Aktiengesellschaft arasında reasürans anlaşması imzalandı.Türkiye’nin resmi ihracat destek kuruluşu Türk Eximbank ve Almanya Federal Cumhuriyeti’nin ihracat kredi ga

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Bozkırın sarı devleri hasat için bakıma alındı

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde biçerdöver ustaları, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başlayacak hasat sezonu öncesinde yoğun mesaiye başladı. İlçede hummalı bir çalışma yürütülürken, bakımı tamamlanan biçerdöverler tırlara yüklenerek hasat için yola çıkmayı bekl

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa’da kuyumcuların başkanından altın yatırımcısına "Uzun Vade" tavsiyesi

Manisa Kuyumcular ve Sarraflar Derneği (MAKSAD) Başkanı Mehmet Ödevli, altın piyasasındaki hareketliliği değerlendirerek, "Savaş zamanı yükselmesi beklenen altın bu kez düştü, ancak yatırımcı her zaman uzun vadeli düşünmeli" dedi.Manisa Kuyumcular Çarşısı

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, sınai mülkiyet alanında kentin yenilik ekosistemine katkı sunuyor

Kastamonu Üniversitesi, 2025 yılı içerisinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarımın tescillenmesine katkı sundu.2025 yılı verilerine göre Kastamonu Üniversitesi bünyesinde 9 patent, 4 faydalı model ve 18 tasarım tescili elde edildi. Aynı dönemde 8’i ul

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldırım: "Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım, "Türkiye şu anda ateş çemberinde. Bu manada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Genel Başkanımız Devlet Bahçeli’ye, Cumhur İttifakı’nın liderlerine güveniyoruz" dedi.Türkiye Kamu

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Milyonluk koçun kuzuları için bugünden sıraya girdiler

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Manyaslı üretici Emre Sömer tarafından 1 milyon 110 bin liraya alınan Merinos koçunun doğacak kuzularına bugünden 150 talep geldi.Afyonkarahisar, Burdur, Antalya, Bursa, Konya ve Eskişehir gibi illerden sürü sahipleri, üstü

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Palandöken: "İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken,"İş sürekliliği destek programı ile esnafımıza can suyu sağlıyoruz" dedi.Fransa hükümetinin finansmanı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye iş birliğin

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

AJet’in CIP Salonu yenileniyor

Türkiye’nin en genç hava yolu şirketi AJet, misafirlerinin seyahat konforunu yükseltmek amacıyla İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki CIP Salonu’nu yeniliyor. 3 Nisan itibarıyla başlayacak çalışmaların ardından AJet’in CIP Salonu, yeni konseptiyle 2026

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27