İLKHA, Ağrı'da kangren haline gelen trafiği masaya yatırarak uzmanlarla sorunları ve çözüm yollarını ortaya koydu. Ağrı’da her geçen gün artan trafik çilesi; yetersiz ulaşım aksları, plansız altyapı çalışmaları, hatalı kavşak tasarımları ve denetimsizlik
İLKHA, Ağrı'da kangren haline gelen trafiği masaya yatırarak uzmanlarla sorunları ve çözüm yollarını ortaya koydu.
Ağrı’da her geçen gün artan trafik çilesi; yetersiz ulaşım aksları, plansız altyapı çalışmaları, hatalı kavşak tasarımları ve denetimsizlik yüzünden hem sürücülerin hem de esnafın kâbusu haline geldi.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ağrı Temsilcisi Muhammed Berat Uçak ve İnşaat Mühendisi aynı zamanda İMO Ağrı Sözcüsü Ferhat Musul, kentte yaşanan ulaşım krizinin arka planını değerlendirirken; somut saha verileri kentin kronikleşen trafik yükünü gözler önüne seriyor.
Rakamlarla Ağrı trafiğindeki zamansal kayıp
Topografik olarak düz bir ovada yer almasına rağmen Ağrı'da planlama eksiklikleri nedeniyle ulaşım süreleri katlanarak artıyor.
Gazi Mahallesinde bulunan Şemsi Türkmen Anadolu Lisesi-Millet Bahçesi Arası, Erzurum Caddesi üzerinde bulunan 850 metrelik mesafe, ideal şartlarda araçla ortalama 1 dakika sürmesi gerekirken, yoğun trafik nedeniyle yaklaşık 10 dakikayı buluyor.

100. Yıl Mahallesi-Fatih Mahallesi arası 7.3 kilometre. Normal süresi 10 dakika olan bu güzergâhta, çevre yolundaki ara geçişlerin kapatılması sonucu tüm yük 100. Yıl Mahallesi'ndeki ilk sinyalizasyon bölgesine biniyor. İlk sinyalizasyonu geçmek ortalama 10 dakika, battı-çıktı bölgesine kadar tek şeritte ilerlemek 12 dakika, battı-çıktı yoğunluğunu aşıp Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne ulaşmak 6 dakika, Fatih Mahallesi’ne varış ise 4 dakika sürüyor.
Sonuç olarak sürücüler 7.3 kilometrelik mesafeyi 10 dakika yerine 32 dakikada katetebiliyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi-Dörtyol Kavşağı arası 6.1 kilometre. Normalde 9 dakika sürmesi gereken bu rota; Tugay, Millet Bahçesi ve Dörtyol kavşaklarındaki sinyalizasyonlarda harcanan 10'ar dakikalık bekleme süreleri ve yol kenarı uygunsuz parklar yüzünden 30 dakikaya çıkıyor.

"Şehrin ortasındaki batçık bir kambura dönüştü"
İMO Ağrı Temsilcisi Muhammed Berat Uçak, yetersiz alternatif yollar ve park sorununa dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"Buradaki trafik yoğunluğunun temel sebebi yetersiz ulaşım alanlarının olmamasından kaynaklı. Mevcut yollardaki araç parkları büyük sorun. Alternatif otopark alanları yapılmalı, Şakîro Kent Meydanı altı bu anlamda güzel bir adım oldu. Kent merkezindeki mevcut 'batçık' ise şehre büyük bir kambur hâline geldi. Hem çok küçük hem de esnafın işlerini olumsuz etkiliyor. Yönünün değiştirilmesi ya da kapatılması gerekiyor. Bu süreçte teknik kadrolarla, şehir plancıları ve haritacılarla bir araya gelinerek yeni güzergâhlar belirlenmelidir."
İMO Ağrı Temsilcisi Muhammed Berat Uçak
Zamansız kazılar, ağır vasıta işgali ve yaya geçidi çilesi
Ağrı trafiğindeki tıkanıklığı artıran diğer kritik etkenler ise altyapı koordinasyonsuzluğu ve kontrolsüz ağır vasıta trafiği.
Yol kalitesi ve asfalt standartları artsa da; Belediye, doğalgaz şirketi, elektrik dağıtım şirketi ve telekomünikasyon firmalarının yeni dökülen asfaltlarda zamansız kazılar yapması yolları kullanılmaz hale getiriyor.
Günün en yoğun saatlerinde tırların, kamyonların ve beton mikserlerinin ana arterlerde bilinçsizce ilerlemesi trafiği felç ediyor.
Eski Meydan-Cumhuriyet Caddesini birbirine bağlayan yoldaki yaya geçidi, araç akışını keserek trafiği olumsuz etkiliyor. Ulaşımın aksamaması adına bu noktaya acilen alt geçit yapılması gerekiyor.

"Teknik kadrolar dışarıda bırakıldı"
İMO Ağrı Sözcüsü Ferhat Musul ise sorunun temelinde ulaştırma mühendisliği ilkelerinin göz ardı edilmesinin yattığını altını çizerek şunları söyledi:
"Ovalık bir zeminde bu denli trafik sorunu yaşamamız tamamıyla planlama ve projelendirme hatasıdır. Yola harcanan para en pahalı giderlerden biri. Teknik kadroların görüşü alınmadan yapılan her yatırım zarar olarak dönüyor. Ağır vasıtaların şehir merkezine giriş saatleri 08.00-18.00 arasında kısıtlanmalı, beton dökümleri gece veya sabah erken saatlerde yapılmalıdır. TMMOB bileşenleri, Valilik, Belediye ve Özel İdare bir araya gelerek Kent Konseyi çatısı altında bu sorunları ortak akılla çözmelidir."

Çözüm için acil eylem planı
Ağrı trafiğinin nefes alabilmesi ve sağlıklı bir ulaşım dokusuna kavuşması için şu başlıklar öne çıkıyor:
- Sıkı denetim ve park uygulamaları: Uygunsuz park eden araçlara karşı trafik zabıtası ve emniyet iş birliğiyle cezai yaptırımlar uygulanmalı, park tarifeli alanlar ve yeni otoparklar oluşturulmalıdır.
- Alternatif akslar ve çevre yolları: Şehrin doğu-batı ve kuzey-güney akslarında yeni imar yolları açılmalı; güney ve kuzey çevre yolları projeleri hayata geçirilmelidir.
- Kavşak ve alt geçit düzenlemeleri: Eski Meydan-Cumhuriyet Caddesi arasına alt geçit inşa edilmeli, mevcut batçık yapısı revize edilmelidir.
- Kurumlar arası koordinasyon: Altyapı kurumlarının asfalt sonrası kazı yapmasının önüne geçilecek ortak bir çalışma takvimi oluşturulmalıdır. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Kapalı toplantı şeklinde gerçekleştirilen "straw poll" denilen ön oylamada, 15 konsey üyesi adaylar hakkındaki görüşlerini ortaya koydu. Diplomatik kaynaklardan dışarıya sızan ve resmi olmayan ilk bilgilere göre, bugün yapılan oylamada şu ana kadar yarış
İzmir’de sanayi sitesinde araç bakım ve onarım hizmeti veren Aydın Erdem, araçlarda zamanla oluşan boya yıpranmaları, far sararmaları ve küçük kaporta hasarlarına yönelik uygulamalar hakkında konuştu. İş yerinde pasta cila, far temizliği, boya koruma, mi
Fransa'da 2027'de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde başörtüsü yeniden siyasi tartışmaların merkezine taşındı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, iktidara gelmesi durumunda "İslamcı ideolojil
Eğitim-Bir-Sen Şırnak Şubesi’nin 8. Olağan Genel Kurulu, yoğun katılımla gerçekleştirildi. Mevcut Şube Başkanı Abdullah Çatı tek aday olarak girdiği genel kurulda, yeniden başkanlığa seçildi. Eğitim-Bir-Sen Şırnak Şubesi’nin 8. Olağan Genel Kurulu, Şırnak
Uşak İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar kapsamında, e-ihale yoluyla alınan 43 aracın kilometresini düşürerek satış yapmak suretiyle vatandaşları dolandırdığı belirlenen şüphelilere
Hiçbir öğretim elemanının bu süreçte geride kalmaması gerektiğini ifade eden Özvar, yapay zekâ araçlarının bugüne kadar çoğunlukla öğretim elemanlarının bireysel çabalarıyla öğrenildiğine işaret ederek bundan sonraki süreçte bu araçların sahip olduğu pota
Prof. Dr. Dalgar, tarımda yazılım, veri, robotlar ve otonom araçların kullanımını yaygınlaştırarak gençlere yeni bir üretim ve girişimcilik yolu açmayı hedeflediklerini belirtti. Kırsalda çiftçi ve yetiştiricilere verdikleri eğitimler sırasında gençlerin
Buca İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmalarda H.C.B. isimli kişinin saklandığı adresi tespit etti. Belirlenen adrese düzenlenen operasyonla yakalanan şahsın, başkasına ait banka veya kredi kartlarının izinsiz k
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Fenerbahçe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Arca Çorum Fk
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Erzurumspor Fk
Kasimpaşa A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Göztepe A.ş.
Tümosan Konyaspor
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor