MENÜ

AK Parti’li Aydemir: “Cumhuriyetimizin 100. yıl bütçesini yapmanın onurunu yaşıyoruz”

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:28 Güncelleme: 01 Eylül 2025 16:24
AK Parti’li Aydemir: “Cumhuriyetimizin 100. yıl bütçesini yapmanın onurunu yaşıyoruz”

2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladı. Komisyonda bütçeye ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştiren AK Parti Manisa Milletvekili ve Plan ve Bütçe komisyonu Üyesi Uğur Aydemir, cumhuriyetin 100. yıl bütçesini yapmanın onurunu yaşadıklarını söyledi.

Sözlerine, "Cumhuriyetimizin 100. yılının bütçesini yapmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz" diyerek başlayan Aydemir, "Bunun için Rabbime şükrediyoruz." dedi. Bu bütçenin aynı zamanda AK Parti Hükümetlerinin 21., Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin 5. bütçesi olma özelliğini taşıdığını ifade eden Milletvekili Aydemir; "Vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan 2023 yılı bütçesi, aynı zamanda Türkiye Yüzyılı'nın yolunu açacak ve tüm gönül coğrafyamıza umut olacak bir bütçedir." diye konuştu.

Konuşmasını küresel ekonomideki gelişmeler, Türkiye ekonomisinde görünüm ve bütçe rakamları olmak üzere 3 temel başlıkta gerçekleştiren Aydemir, öncelikle küresel ekonomiye ilişkin izlenimlerini aktardı.

Küresel ekonomideki gelişmeler

Covid-19 süreciyle küresel ekonomide arz talep dengesinde bozulmalar yaşandığı, tedarik zincirinde aksamaların olduğunu, başta enerji ve gıda fiyatları olmak üzere emtia fiyatlarında tarihi yüksek artışlar yaşandığını belirten Aydemir, küresel iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da küresel ekonomiye büyük bir darbe vurduğunu belirtti. Aydemir, yaşanan tüm bu olumsuzlukların küresel anlamda bir hayat pahalılığı ve enflasyon sorununun yaşanmasına sebep olduğunu ifade etti.

Dünya ekonomilerinde son 40-50 yılın en enflasyonist döneminin yaşandığını belirten Aydemir, ABD ile Euro Bölgesinin son yıllarda yaşadığı enflasyon oranlarındaki değişimi grafiklerle paylaştı.

Aydemir; enflasyondaki artışı faiz artırımı yoluyla dizginlemeye çalışan ülkelerde yatırımların da azalmasıyla küresel ekonominin resesyon riskiyle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Türkiye ekonomisinde görünüm

Türkiye'nin de küresel ekonominin bir parçası olarak dünya genelinde yaşanan sorundan etkilendiğini belirten Aydemir, Türkiye'de de bir hayat pahalılığı sorunu yaşandığını söyledi. Türkiye'de yaşanan sorunu minimize etmek için hükümetin tüm kesimleri enflasyon karşısında koruyacak destek paketlerini hayata geçirdiğini ve vatandaşı yalnız bırakmadıklarını ifade den Aydemir, özellikle artan enerji fiyatları karşısında vatandaşları koruduklarını söyledi. Aydemir, devletin doğalgazda yüzde 80, elektrik de ilk kademede yüzde 50 sübvansiyon uyguladığını söyleyerek Avrupa'da hane halkına en ucuz doğalgaz ve elektrik sağlayan ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye ekonomi modeli

Aydemir, "Kendimize özgü ekonomik model olan Türkiye Ekonomi Modeli'ni devreye alarak; ülkemizi kur, faiz, enflasyon sarmalına hapsetmeden yatırımları, istihdamı, üretimi ve ihracatımızı artırarak ülkemizi büyütmeye devam ediyoruz." diyerek, Türkiye'nin son dönemlerdeki ekonomik büyüme, istihdam ve ihracat rakamlarını vererek Türkiye'nin doğru bir istikamette ilerlediğini ifade etti.

"En büyük pahalılık, ulaşamamaktır"

Aydemir, ayrıca Rusya'nın Avrupa ülkelerine doğalgazda arz kısıtlamasına gitmesi nedeniyle Avrupa ülkelerinde kışın zor geçeceğini ancak Türkiye'de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde hükümetin uyguladığı dengeli ve başarılı politika sayesinde enerji alanında bir sıkıntı yaşanmayacağını vurgulayarak, "En büyük pahalılık ulaşamamaktır" dedi.

Bütçe rakamları

Milletvekili Aydemir konuşmasına bütçe rakamları üzerinde açıklamalarda bulunarak şöyle devam etti: "2023 yılı; bütçe giderleri 4 trilyon 470 milyar lira, bütçe gelirleri 3 trilyon 810 milyar lira, vergi gelirleri 3 trilyon 200 milyar lira, bütçe açığı ise 565 milyar lira olacağını öngörüyoruz."

Muhalefetin bütçenin bir faiz bütçesi olduğu yönündeki eleştirilerine de cevap veren Aydemir; 2002 nominal rakamları ile 2023 yılı nominal rakamlarını karşılaştırmanın doğru olmadığını söyledi. Eğer bir kıyaslama yapılacaksa bunun oransal olarak yapılması gerektiğini söyleyen Aydemir, 2002 yılında toplanan vergilerin yüzde 85.7'sinin faiz harcamalarına gittiğini, bugün ise toplanan vergilerin sadece yüzde 15.5'nin faiz harcamalarını gittiğini söyledi. Aydemir bütçedeki faiz harcamalarının payının azaldığına vurgu yaparak, bunun sayesinde toplanan vergilerin büyük kısmının faize değil yatırımlara ve millete aktarıldığını belirtti.

Beşeri sermayenin öneminin farkında olduklarını belirten Aydemir; bu yüzden 20 yıldır AK Parti Hükümetlerinin bütçeden aslan payını eğitime ayırdıklarını ifade etti. Aydemir, eğitime aktarılan kaynaklarla okul ve derslik sayılarını ciddi şekilde artırıldığı, okulların fiziki ve teknolojik altyapılarının da iyileştirildiğini ifade etti.

Aydemir, konuşmasının sonunda AK Parti Hükümetleri döneminde birçok alanda toplumun farklı kesimleri için yapılan hizmetleri de ifade ederek konuşmasını tamamladı.

2023 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Kesin Hesap Kanunu'nun görüşmeleri 25 Kasım'a kadar komisyonda görüşülmeye devam edecek, aralık ayında da TBMM Genel Kurulunda görüşülerek bütçe süreci tamamlanacak.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30