MENÜ

AK Partili Böhürler: "Hiçbir medya kurumunda başörtülü kadınların çalışması söz konusu dahi olamazdı"

AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, 28 Şubat sürecinde medyada yaşananlara ilişkin "Hiçbir medya kurumunda başörtülü kadınların çalışması söz konusu dahi olamazdı" dedi.Böhürler, 28 Şubat Postmodern Darbe süreci öncesi ve sonrasında yaşadıkların

Yayınlanma: 28 Şubat 2026 10:43 Güncelleme: 28 Şubat 2026 16:40
AK Partili Böhürler: "Hiçbir medya kurumunda başörtülü kadınların çalışması söz konusu dahi olamazdı"
AK Parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler, 28 Şubat sürecinde medyada yaşananlara ilişkin "Hiçbir medya kurumunda başörtülü kadınların çalışması söz konusu dahi olamazdı" dedi.
Böhürler, 28 Şubat Postmodern Darbe süreci öncesi ve sonrasında yaşadıklarını İhlas Haber Ajansı’na anlattı. O yıllarda Kanal 7 Televizyonu’nda program sorumlusu olarak çalıştığını ifade eden Böhürler, "Ben 1995 yılında Kanal 7’de program sorumlusu olarak göreve başladım. Şimdi tabii bir medya çalışanı olarak toplumda olan bitenlere daha fazla duyarlı oluyorsunuz. Bizim o dönemler yaptığımız haberlerin, ana haber saatimizin en temel haberlerinin başında başörtüsü nedeniyle okuldan veya öğretmenlikten atılan kızlar vardı. Önce başörtülü öğretmenler ki yaklaşık sayısının 3000’i bulduğu söyleniyor. Bunlar kılık kıyafet yönetmenliğine uymadığı gerekçesiyle okuldan atıldılar. Daha sonra akademideki Meclis Başkanımız Numan Kurtulmuş eşi Sevgi Kurtulmuş da bunlardan birisidir. Akademide başörtülü olan az sayıda yani 2 veya 3 tane söyleyebiliriz. Sevgi Kurtulmuş, daha sonra da Kırıkkale Üniversitesi’nde Alev Erkilet. O daha asistandı o zaman. Onlar akademiden uzaklaştırıldılar başörtüleri gerekçesiyle. Ve bir kaçma kovalamaca dönemi başladı" şeklinde konuştu.
"İkna odalarında başörtülü öğrencilere iki şey teklif edildi; Ya peruk takın, ya başınızı açın"
28 Şubat öncesinde ve sonrasında başörtüsü olan kızların okula gidemediğini ve başörtülerinin zorla açtırıldığını belirten Böhürler, "Özal’ın başbakan olmasıyla birlikte kısmi yumuşadı. Ama daha sonra üniversitelerdebaşörtüsü bir sorun haline gelmeye başladı. Mesela benim başımı örttüğüm dönemde tüm İstanbul’da 30 tane başörtülü öğrenci vardı. Yani çok az. Benim kendi üniversitemde bir taneydi. Anadolu’da neredeyse hiç yoktu. Ve Anadolu’da başörtülü öğrenciler de zorla açtırılıyordu. İkna odaları kuruldu. Ve bu ikna odalarında öğrencilere iki şey teklif etti. Ya peruk takın, ya başınızı açın ya da terk edip evinize gidin. Birçoğu Anadolu’dan gelmiş kız öğrenciler çok zor durumda kaldılar.Biz o dönemde sivil toplum kuruluşları aracılığıyla bu öğrencilere destek olmak için büyük çaba sarf ettik. Ben o dönem hem aktivist hem sivil toplum kuruluşu içinde gönüllü çalışan bu süreçte bu konunun çözümü için gayret sarf eden ekibin içinde yer aldım. Medya’da yer almamla birlikte bu haberler giderek artmaya başladı" dedi.
"AK Parti bu süreçte demokratikleşme adımlarıyla bu meseleyi daha çözülür hale getirdi"
2010’lu yıllarla birlikte başörtülü öğretmenlerin ve öğrencilerin kamusal alanda rahatladığını dile getiren Böhürler, "2014’te ilk başörtülü milletvekilleri Meclis’e girdi. Yani başörtülü bir milletvekilimiz 2014’e kadar yoktu.Partimizde başörtülü başkan yardımcımız yoktu. Biz tabii ki partinin kurucuları, Merkez Karar Yönetim Kurulu üyeleri olarak görünür idik ama resmi görevde ilk 2014’ten sonra olmuştur. Bu uzun süren bir süreçtir. Burada askerin, siyasetin üstündeki vesayetinin kalkması en önemli olay oldu. Türkiye’de demokratikleşmenin, kızlara, kadınlara yönelik ayrımcılığın kalkmasının, 28 Şubat’ın oluşturduğu o korku tablosunun yok edilmesi askeri vesayetin kalkmasıyla ancak mümkün oldu. Askerin, tüm siyasetin üstündeki vesayeti 28 Şubat kararlarını ortaya çıkarmıştı. Sonraki dönemde de bu ruhu devam ettirmişti ama AK Parti bu süreçte demokratikleşme adımlarıyla bu meseleyi daha çözülür hale getirdi" ifadelerini kullandı.
"Hiçbir medya kurumunda bir başörtülü kadınların çalışması söz konusu dahi olamazdı"
2008 yılında Ali Kırca’nın "Siyaset Meydanı" programında "Başörtülü hakim neden olmasın, tabii ki başörtülü hakim olabilir" şeklindeki sözleri sonrası hakkında dava açıldığını hatırlatan Böhürler, "Şimdi başörtülü hakimlerimiz, savcılarımız ve milletvekillerimiz var. Kamu personelini yani her kesimde başörtüleri görebiliyoruz. O zaman TRT’ye bir başörtünün çıkması olay olurdu. Konuk olarak dahi, yani çalışması dahi mümkün değildi. Hiçbir medya kurumunda bir başörtülünün çalışması söz konusu dahi olamazdı. Şimdi bu kırıldı. Şimdi herkes isteyen başörtülü, isteyen başı açık, kendi yeterliliğine, liyakatine göre kurumlarda görev alabiliyor. Büyük bir değişim yaşandı. Yani sadece üniversitelerde değil, kamusal alanda değişim yaşandı" dedi.
ETİKETLER: Partili, Böhürler:, "Hiçbir, medya, kurumunda
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27