MENÜ

Aliyev: "Biz, yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, manevi ve kültürel mirasımız ile bir aradayız"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen 7. Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı’nda, "Biz, yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, manevi ve kültürel mirasımız, kardeşliğimiz, dostluğumuz ve day

Yayınlanma: 16 Kasım 2025 12:42 Güncelleme: 17 Kasım 2025 07:35
Aliyev: "Biz, yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, manevi ve kültürel mirasımız ile bir aradayız"
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te gerçekleştirilen 7. Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı’nda, "Biz, yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, manevi ve kültürel mirasımız, kardeşliğimiz, dostluğumuz ve dayanışmamızla bir aradayız. Bu ilişkileri sadece korumakla kalmadık, aynı zamanda onlara stratejik ortaklığın somutlaşmış hali olan yeni bir dinamik de kazandırdık" dedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 7. Orta Asya Devlet Başkanları İstişare Toplantısı’na katılmak üzere Özbekistan’ın başkenti Taşkent’e geldi. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya onur konuğu olarak katılan Azerbaycan, Orta Asya Ülkeleri İstişare Toplantıları formatına tam üye olarak kabul edildi.

"Bu karar, ilişkilerimizin dostane ve kardeşçe yapısını bir kez daha teyit etmektedir"
İlham Aliyev toplantıda yaptığı konuşmada, Özbekistan’ın Şevket Mirziyoyev’in liderliğinde kalkınma ve inşa yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, "Büyük uluslararası nüfuz, etkili ekonomik reformlar, sanayi, ulaşım ve tarım alanlarındaki büyük ölçekli projeler, Özbekistan’ı bölgede lider konumlara taşımıştır" dedi.
Orta Asya ülkeleri istişare toplantılarına Azerbaycan’ın da tam katılımcı üye olarak kabul edilmesi kararından dolayı meslektaşlarına teşekkür eden Aliyev, "Bu karar, ilişkilerimizin dostane ve kardeşçe yapısını bir kez daha teyit etmenin yanı sıra geniş bir coğrafyada iş birliği ve etkileşimin güçlenmesine katkıda bulunacaktır" diye konuştu.
Azerbaycan ile Orta Asya devletleri arasındaki ilişkilerin özel bir nitelik taşıdığını belirten Aliyev, "Biz, yüzyıllardır süregelen ortak tarihimiz, manevi ve kültürel mirasımız, kardeşliğimiz, dostluğumuz ve dayanışmamızla bir aradayız. Bu ilişkileri sadece korumakla kalmadık, aynı zamanda onlara stratejik ortaklığın somutlaşmış hali olan yeni bir dinamik de kazandırdık" ifadelerini kullandı.
ABD’de 8 Ağustos’ta yapılan Washington zirvesi sonucunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında elde edilmiş anlaşmaların bölgenin transit imkanlarının genişletilmesine katkı sağlayacağını belirten İlham Aliyev, "Eminim ki ağustosta Azerbaycan’ın esas kısmı ile Nahçıvan’ın birleştirilmesi üzerine Washington anlaşmaları, uluslararası taşımalar için transit imkanlarının genişletilmesine yardımcı olacak. Azerbaycan arazisinde Zengezur Koridoru’nun inşası tamamlanmak üzere ve ilk aşamada onun geçiş kapasitesi 15 milyon ton olacaktır. Bu demir yolu Orta Koridor’un önemli bir rotası olacak. Ayrıca Zengezur Koridoru’nun bir parçası olacak kara yolunun da inşası tamamlanmak üzere" dedi.

"Son üç yılda Orta Koridor aracılığıyla Azerbaycan üzerinden yapılan yük taşımacılığı yüzde 90 arttı"
Orta Koridor’un gelişiminin Orta Asya ülkeleri ve Azerbaycan için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirten Aliyev, "Ulaştırma ve lojistik altyapısının modernleştirilmesi, gümrük prosedürlerinin senkronize edilmesi ve dijitalleştirilmesi yönünde ortak çabalar, yük taşımacılığı hacminin artırılması, ekonomik dayanıklılığın güçlendirilmesi ve uluslararası pazarlarda karşılıklı iş birliğinin genişletilmesi için geniş imkanlar açıyor. Son üç yılda Orta Koridor aracılığıyla Azerbaycan üzerinden yapılan yük taşımacılığı yüzde 90 arttı. Koridor boyunca seyahat süresi önemli ölçüde azaldı" diye konuştu.
Bugüne kadar Azerbaycan’da hayata geçirilen önemli altyapı projelerinin olduğuna vurgu yapan Aliyev, "Önümüzdeki yıllarda yıllık taşıma kapasitesi 25 milyon tona ulaşacak Alat Uluslararası Limanı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu, 9 uluslararası havalimanı, bölgenin en büyük kargo havayolu şirketi ve diğer faktörler Azerbaycan’ı uluslararası ulaşım merkezlerinden birine dönüştürdü" ifadelerini kullandı.

"Dijital İpek Yolu projesi, Hazar Denizi’nin dibinden bir fiber optik kablo ağı oluşturmayı da içeriyor"
Orta Asya ülkeleri arasında dijital iletişim alanındaki iş birliğinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Aliyev, "Dijital İpek Yolu projesi, Hazar Denizi’nin dibinden bir fiber optik kablo ağı oluşturmayı da içeriyor. Hazar Denizi’nin dibinden bir elektrik kablosu döşenmesi projesinin dünya pazarlarına ortak elektrik ihracatı için büyük fırsatlar sunuyor. Azerbaycan ve Orta Asya ülkeleri dijital iletişim alanında büyük iş birliği potansiyeline sahiptir" şeklinde konuştu.
ETİKETLER: Aliyev:, "Biz,, yüzyıllardır, süregelen, ortak
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30