MENÜ

Almanya Başbakanı Merz: "İran’da askeri müdahaleyle değişim planı başarılı olacak mı bilmiyoruz"

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına destek vererek, "İran’da askeri müdahaleyle değişim planı başarılı olacak mı bilmiyoruz" dedi.Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları sonrası yaş

Yayınlanma: 01 Mart 2026 22:31 Güncelleme: 01 Mart 2026 21:31
Almanya Başbakanı Merz: "İran’da askeri müdahaleyle değişim planı başarılı olacak mı bilmiyoruz"
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarına destek vererek, "İran’da askeri müdahaleyle değişim planı başarılı olacak mı bilmiyoruz" dedi.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, ABD ve İsrail’in İran’a saldırıları sonrası yaşanan gelişmeleri ele almak üzere gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından kameraların karşısına geçti. "Dünyada benzeri görülmemiş bir savaş ve karışıklık yaşıyoruz. Uluslararası hukuk dahil olmak üzere mevcut kurallar giderek daha fazla göz ardı ediliyor" diyerek sözlerine başlayan Merz, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarını ve Tahran’ın verdiği karşılığı değerlendirdi.
Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında hükümet üyelerinden, istihbarat servislerinden ve bölgedeki Alman misyonlarından gelen son bilgileri ele aldıklarını belirten Merz, "ABD ve İsrail ile birlikte İran rejiminin terörünün sona ermesini ve tehlikeli nükleer ve balistik silahlanma faaliyetlerinin durdurulmasını istiyoruz. Askeri saldırılar, zayıflamış bir rejimin yıkıcı oyunlarına son vermeyi amaçlamaktadır. Bu risksiz değildir. İran’ın sert karşı saldırılarının bölgedeki durumu ne ölçüde daha da tırmandıracağını bilmiyoruz. İran’ın yakın komşuları olan Körfez ve Avrupa’daki ortaklarımızın endişelerini çok ciddiye alıyoruz. Bu nedenle Tahran’ı bu ayrım gözetmeyen saldırıları derhal durdurmaya çağırıyoruz" dedi.
Geçmişteki yaptırımların İran’ın nükleer programını durdurmada etkili olmadığını belirten Merz, İsrail ve ABD’nin askeri operasyonlarının uzun süredir devam eden terör ve nükleer tehdidi sonlandırmayı amaçladığını ileri sürdü.

"İran’da askeri müdahaleyle değişim planı başarılı olacak mı bilmiyoruz"
Almanya Başbakanı Merz, İran’a yönelik dış müdahalenin siyasi bir değişime neden olup olmayacağının şu aşamada bilinemeyeceğini de söyledi. Merz, "Sonuç olarak dışarıdan askeri müdahalelerle içeride siyasi değişim sağlama planının başarılı olup olmayacağını bilmiyoruz. İran’daki iç dinamikleri anlamak zor" dedi.

"Alman hükümeti olarak gerçekten yapabileceğimiz alanlarda harekete geçmek istiyoruz"
ABD, İsrail ve Avrupa’daki ortaklarla birlikte İran’la ilgili bir "ertesi gün" gündemi oluşturmak istediklerini de kaydeden Merz, bunun için 4 aşamalı bir plandan bahsetti. "Alman hükümeti olarak gerçekten yapabileceğimiz alanlarda harekete geçmek istiyoruz" diyen Merz, söz konusu planlarını "Orta Doğu’da tüm komşularının İsrail’in var olma ve güvenlik hakkını şartsız tanıdığı bölgede yeni bir barış ve istikrar düzeni oluşturmak, İran’ın askeri nükleer ve balistik füze programını kalıcı olarak sonlandıracak bir anlaşma için çalışmaya devam etmek, İran’ın gelecekteki istikrarı için ekonomik olarak buna katkı sağlamak ve İran halkının kendi geleceğini özgürce belirlemesine destek olarak bölgede istikrarlı ve barışçıl bir düzene katkıda bulunmayı desteklemek" şeklinde açıkladı.

"İran istihbarat servislerinin Avrupa’da ve Almanya’da aktif olduğunu biliyoruz"
Başbakan Merz, Orta Doğu’daki gelişmeler ışığında Almanya için bir tehdit bulunup bulunmadığına yönelik soruya, "İran istihbarat servislerinin Avrupa’da ve Almanya’da aktif olduğunu biliyoruz. Bu nedenle kendi halkımızı ve Almanya’da yaşayan İranlıları ve de tüm kurumları, camileri, elçilik binalarını ve tesisleri dahil olmak üzere korumak için neler yapabileceğimizi belirlemek amacıyla güvenlik durumuna ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptık. Şu anda çok yüksek bir tehdit seviyesi varsaymamız gerektiğine dair bir işaret yok, ancak istihbarat servislerimiz ve polisimiz aracılığıyla genel durumu yakından takip ediyoruz. Almanya’daki güvenlik birimleri teyakkuzda" cevabını verdi.
ETİKETLER: Almanya, Başbakanı, Merz:, "İran’da, askeri
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Beyaz Saray: "Trump, Erdoğan ile görüştü"

Beyaz Saray: "Trump, Erdoğan ile görüştü"

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü duyurdu.ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından bölgedeki tansiyon yükselmeye devam ederken ABD Başkanı Donald Trump bölge ülkelerinin liderleriyle görüşmeye de

Özgür Özel: "Tanju’yla gurur duyuyoruz"

Özgür Özel: "Tanju’yla gurur duyuyoruz"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Tanju’nun bu yaptığından utanmıyoruz, bu muameleyi yapanlar kendinden utansın. Biz Tanju’yla gurur duyuyoruz" dedi.Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sabah saatlerinde irtikap suçlamasıyla Bolu İl Jandarma Komutanlığı e

Arakçi’den BM’ye: "Tüm savunma kapasitemizi kullanacağız"

Arakçi’den BM’ye: "Tüm savunma kapasitemizi kullanacağız"

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Birleşmiş Milletler’e gönderdiği mektupta ABD ve İsrail’in saldırılarını kınayarak, İran’ın meşru müdafaa kapsamında tüm savunma kapasitesini kullanacağını ve bölgedeki ABD ile İsrail üslerinin meşru hedef sayılacağını

AK Parti İstanbul İl Başkanlığından "28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası" isimli panel

AK Parti İstanbul İl Başkanlığından "28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası" isimli panel

AK Parti İstanbul İl Başkanlığı tarafından "28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası" isimli panel düzenlendi. AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, "Kurtarılacak kızlar olarak görülüyorduk ikna odaları bunun için kurulmuştu. Bu kızlar kur

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İran’a yönelik Netanyahu’nun kışkırtmaları ile başlayan Amerika-İsrail saldırılarından üzüntü ve endişe duyuyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İran’a yönelik Netanyahu’nun kışkırtmaları ile başlayan Amerika-İsrail saldırılarından üzüntü ve endişe duyuyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Komşumuz İran’a yönelik Netanyahu’nun kışkırtmaları ile başlayan Amerika-İsrail saldırılarından derin üzüntü ve endişe duyuyoruz. İran’ın egemenliğini açıkça ihlal etme yanında dost ve kardeş İran halkının huzuruna kas

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İran’a yönelik saldırıları esefle kınıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İran’a yönelik saldırıları esefle kınıyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "İran’a yönelik saldırıları esefle kınıyoruz."

Bakan Göktaş: "28 Şubat’ın karanlık izlerini silmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz"

Bakan Göktaş: "28 Şubat’ın karanlık izlerini silmek için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Bugün Türkiye, demokrasiye sahip çıkan, milli iradeyi esas alan kararlı yürüyüşünü sürdürüyor. Ve ülkemiz bir daha asla eski karanlık günlerine dönmeyecek. Milletimizle el ele vererek, 28 Şubat’ın k

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nden Tahran için tahliye çağrısı

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi’nden Tahran için tahliye çağrısı

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik devam eden saldırılarına ilişkin yayımladığı bildiride, Tahran için tahliye çağrısında bulundu.İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, İsrail ve ABD’nin İran’a yönelik devam eden saldırıla

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:51
Öğle 12:44
İkindi 15:54
Akşam 18:27
Yatsı 19:43

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
58
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
54
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
51
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
46
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
42
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
39
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
32
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
29
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
27
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
24
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
24
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
20
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13