MENÜ

Almanya Başbakanı Merz: "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar almak düşünülemez"

Almanya Başbakan Friedrich Merz, "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar almak, Avrupalılar olmadan Avrupa hakkında bir karar almak düşünülemez" dedi.Almanya Başbakanı Friedrich Merz, resmi ziyaret kapsamında başkent Berlin’e gelen Ermenistan Başbakan

Yayınlanma: 09 Aralık 2025 22:19 Güncelleme: 10 Aralık 2025 10:30
Almanya Başbakanı Merz: "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar almak düşünülemez"
Almanya Başbakan Friedrich Merz, "Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar almak, Avrupalılar olmadan Avrupa hakkında bir karar almak düşünülemez" dedi.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, resmi ziyaret kapsamında başkent Berlin’e gelen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi.
Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış anlaşmasına ilişkin konuşan Merz, birlikte bir barış anlaşmasını imzalamayı başardıkları için Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i tebrik etti. Merz, "Mart ayında varılan anlaşmayı ve ağustos ayında Washington’da transit ve ulaşım yolları konusunda varılan mutabakatı memnuniyetle karşılıyorum. Bu anlaşma Güney Kafkasya’da barış ve refah için bir umut ışığıdır. Bu anlaşma bölgedeki özellikle bu çalkantılı zamanlarda bölgenin çok ötesine uzanan önemli ve olumlu bir sinyal gönderiyor. Bizim açımızdan şimdi önemli olan, Ermenistan ve Azerbaycan’ın kalan adımları birlikte ve barış içinde atması ve henüz çözülmemiş sorunların karşılıklı anlaşma ile çözülebilmesidir" dedi.

"Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne daha fazla yaklaşmak istediği yönündeki isteğini memnuniyetle karşılıyoruz"
Merz, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış anlaşmasının bölge ile Avrupa arasındaki ilişkileri de olumlu etkileyeceğini vurguladı. Merz, "Ermenistan’ın Avrupa Birliği’ne daha fazla yaklaşmak istediği yönündeki isteğini memnuniyetle karşılıyoruz. Ermenistan, Avrupa Birliği üyeliği için birçok koşulun yerine getirilmesi gerektiğini biliyor. Bunlar özellikle Kopenhag kriterleridir. Bu yolda işbirliğini yoğunlaştırmak istiyoruz. İmzaladığımız ortak bildiri bu yönde atılmış doğru bir adımdır. Bundan sonra ne olacağına önümüzdeki dönemde birlikte karar vermeliyiz. Ancak bence şu anda Ermenistan’ın Avrupa yolunda ilerlemesi için çok büyük, tarihi bir fırsat var. Avrupa’ya giden yol açılmıştır" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında karar almak düşünülemez"
Rusya Ukrayna savaşına da değinen Merz, "Rusya’nın gerçekleştirdiği savaş, acı ve yıkım sona ermelidir. Bu nedenle adil ve kalıcı bir barışa giden yolları bulmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar almak, Avrupalılar olmadan Avrupa hakkında bir karar almak düşünülemez. Ukrayna ve Kiev için dayatılan bir barış düşünülemez" diye konuştu.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın sona erdirilmesine dönük önümüzdeki günlerde ABD’de yapılacak görüşmeleri işaret eden Merz, "Bu savaş birkaç saat içinde Rusya’nın tek başına alacağı kararla sona erdirilebilir. Bu savaş Ukrayna’dan kaynaklanmıyor, tek taraflı olarak Rusya tarafından yürütülüyor. Savaş sivil halka karşı hiç azalmayan hatta kısmen daha da sert bir vahşetle devam ediyor. Hepimiz bu savaşın bir an önce sona ermesini bekliyoruz. Bunun için zamanın gelip gelmediği ancak önümüzdeki günlerde belli olacak" dedi.
Ermenistan’da gelecek yıl yapılacak genel seçimlere değinen Merz, "Seçimlerin demokrasinin düşmanları tarafından saldırıya uğraması, özellikle Rusya’nın Ermenistan’daki seçmenleri Batı’ya fazla yakınlaşmaktan korkutmaya çalışması, Avrupa Birliği’nin hedefleri ve değerleri hakkında yalanlar yayması rahatsız edici bir normallik haline geldi. Avrupa Birliği’nin hedefleri ve değerleri hakkında yalanlar yayıyorlar. Rusya, sadece Avrupa’yı değil, Ermenistan’ı da hibrit saldırılarla istikrarsızlaştırmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"AB’nin kuralları ABD’li şirketler için de geçerli"
Merz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunca ABD merkezli X sosyal medya platformuna 120 milyon euro para cezası verilmesine yönelik bir soruya ise, "ABD şirketleri de Avrupa’da burada geçerli olan kuralları kabul etmek zorundalar. Bunlara uymazlarsa elbette Almanya ve Avrupa’da da yaptırım uygulanabilir. Avrupa Birliği’nin hukuki kuralları sadece Avrupalı şirketler için değil, Amerikan şirketleri ve diğer tüm şirketler için de geçerlidir" dedi.

Paşinyan, Berlin ziyaretini tarihi olarak nitelendirdi
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Berlin’de gerçekleştirdiği ziyareti tarihi olarak nitelendirerek, "Bugün Ermenistan ve Almanya arasındaki ilişkiler stratejik ortaklık aşamasına geçiyor" ifadelerini kullandı. Ülkesinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım sürecine ilişkin atılan adımlara vurgu yapan Paşinyan, "Almanya’nın Ermenistan ile AB arasındaki ortaklığın derinleştirilmesine verdiği destek büyük önem taşımaktadır. Zorlu ve uzun sürecek Avrupa Birliği yolunda siyasi desteğin devam etmesini umuyorum" dedi.

"Ermenistan- Azerbaycan anlaşması tüm bölge ve Avrupa için avantajlar sağlayacak"
Ermenistan ile Azerbaycan barış anlaşmasına da değinen Paşinyan, "Almanya ve AB barış sürecine katkıda bulundu. Barış bir süreçtir. Bu süreç iletişim kanallarının açılmasıyla hem Azerbaycan için hem tüm bölge için ama aynı zamanda Avrupa Birliği için de avantajlar sağlayacak bir süreçtir. Türkiye ve Ermenistan arasındaki sınırın açılmasını sağlayacağımıza ve demiryolu ile Almanya’ya kadar giden yolu bulacağımıza inanıyorum" dedi.
ETİKETLER: Almanya, Başbakanı, Merz:, "Ukrayna, olmadan
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30