MENÜ

Almanya’da ikinci Türk belediye başkanı

Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen belediye başkanlığı seçimlerini Yeşiller’in adayı Samet Yılmaz kazandı. Yılmaz, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay’dan sonra Almanya’nın ikinci Türk kökenli belediye başkanı oldu.Almanya’nın kuzeyinde yer alan Kiel k

Yayınlanma: 08 Aralık 2025 11:25 Güncelleme: 08 Aralık 2025 11:35
Almanya’da ikinci Türk belediye başkanı
Almanya’nın Kiel kentinde düzenlenen belediye başkanlığı seçimlerini Yeşiller’in adayı Samet Yılmaz kazandı. Yılmaz, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay’dan sonra Almanya’nın ikinci Türk kökenli belediye başkanı oldu.
Almanya’nın kuzeyinde yer alan Kiel kentinde dün belediye başkanlığı seçimlerinin ikinci turu yapıldı. Kiel kentinin yeni belediye başkanı Yeşiller’in adayı 44 yaşındaki Samet Yılmaz oldu. Samet Yılmaz, seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 54,1’ini alarak kentin yeni belediye başkanı seçildi. Yılmaz’ın, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) tarafından desteklenen rakibi bağımsız aday Gerrit Derkowski ise oyların yüzde 45,9’unu aldı.
Kiel kentinin ilk Yeşiller Partili belediye başkanı olan Samet Yılmaz, resmî olarak görevini Nisan 2026’da mevcut belediye başkanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Ulf Kmpfer’den devralacak.
Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından ilk açıklamasını yapan Yılmaz, Schleswig-Holstein eyaletinin başkenti olan Kiel’i daha modern ve sosyal bir kent yapacağını söyledi. Samet Yılmaz, Hannover Belediye Başkanı Belit Onay’dan sonra Almanya’nın ikinci Türk kökenli belediye başkanı oldu.

Samet Yılmaz kimdir
Dr. Samet Yılmaz, 1981’de Kiel’de doğdu ve büyüdü. Yılmaz, kariyerine kimya laboratuvarı teknisyenliğiyle başladı ardından Kiel Christian Albrechts-Üniversitesinde (CAU) siyaset bilimi doktorasını tamamladı. 16 yıldır Schleswig-Holstein Eyaleti İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan ve yerel siyasette aktif olan Yılmaz, 2023’ten beri Kiel Yeşiller Partisi’nin eş grup başkanlığını yürütüyordu. Yılmaz evli ve 3 çocuk babası.

Kiel’de tarihi seçim
Kiel Belediye Başkanlığı seçimlerinin ilk turu 16 Kasım’da yapılmış, 9 adaydan hiçbiri gerekli çoğunluğa ulaşamamıştı. İlk turda Derkowski yüzde 28,7, Yeşiller’in adayı Samet Yılmaz yüzde 24,8 oy alarak ikinci tura kalmıştı. İlk tur seçimlerinde ikinci sırada yer alan Yılmaz etkili seçim kampanyası ile ikinci turda rakibini geride bıraktı. 190 bin seçmenin bulunduğu Kiel’de belediye başkanlığı seçimlerine katılım oranı ise yüzde 43,5 oldu.

Türk Günü’ne destek iddiaları ile yıpratılmaya çalışıldı
Kiel’in yeni belediye başkanı Samet Yılmaz seçim sürecinde yıpratılmaya çalışıldı. Ekim ayında Der Spiegel dergisinde yer alan haberde Yılmaz’ın 8 Haziran 2025’te Kiel’de düzenlenen "Türk Günü" festivalinin organizasyonuna destek verdiği iddia edildi. Yılmaz’ın, etkinliğin izin süresinin bir gün sonra kaldırılması için Meclis Üyesi olarak görev yaptığı Kiel Belediyesinde girişimde bulunduğu belirtildi. Spiegel’e göre, bu gelişme sonrasında ‘Bozkurtlarla’ bağlantılı bir derneğe destek verdiği suçlaması ile Yılmaz, Eyalet İçişleri Bakanlığı Anayasayı Koruma Dairesi’ndeki (İç İstihbarat Teşkilatı) görevinden alındı ve İçişleri Bakanlığı bünyesinde başka bir birime atandı. Yılmaz ise hakkındaki aşırı sağcı suçlamasını reddetti ve söz konusu derneğin de katıldığı festival alanındaki söküm işlemlerinin kötü hava koşulları nedeniyle ertelenmesi için belediyeyi aradığını belirtti.

Filistinli çocuklara yardıma izin verilmemesine tepki gösterdi
Samet Yılmaz, Ekim ayında sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 15-20 Gazzeli yaralı çocuğu Kiel’de tedavi edilebileceklerini ancak Almanya İçişleri Bakanlığının yerel yönetimlere bu izni vermemesini eleştirmiş, "Kiel’de Gazze’den gelecek çocuklara neden yardım edemeyeceğimizi anlamıyorum ve hayal kırıklığına uğradım. Sorumlulara insani yardım için yolu açın çağrısı yapıyorum" ifadelerine yer vermişti.
ETİKETLER: Almanya’da, ikinci, Türk, belediye, başkanı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek için kullanılan ilaçların ücretsiz teminini sürdürüyoruz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek için kullanılan ilaçların ücretsiz teminini sürdürüyoruz"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı desteklemek için kullanılan ilaçların ücretsiz teminini sürdürüyoruz. 2025 yılında 90 bin kutu ilacı vatandaşlarımıza ulaştırdık. Bu tedavi imkânlarından bugüne kadar 1 mi

Kanada, Suriye’yi ve HTŞ’yi yaptırım listesinden çıkardı

Kanada, Suriye’yi ve HTŞ’yi yaptırım listesinden çıkardı

Kanada hükümeti, Suriye’yi "terörü destekleyen yabancı devletler" listesinden, Beşar Esad’ı deviren muhaliflerin öncüsü olan Heyet Tahrir Şam’ı (HTŞ) ise "terör örgütleri" listesinden çıkardığını duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığı, kararın memnuniyetle k

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiçbir ayrım yapmadan şehrine hizmet edenin yanında, şehrini yağmalayanın karşısında olacağız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiçbir ayrım yapmadan şehrine hizmet edenin yanında, şehrini yağmalayanın karşısında olacağız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. belediyelere yönelik yolsuzluk operasyonlarına atıfta bulunarak, "Hizmet etmek isteyeni desteklerken, milletin malının çarçur edilmesine de yasal sınırlar çerçevesinde müsaade etmiyoruz. Bundan sonra da aynı çizgide bu

Emine Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara’nın eşi Latife El Durubi ile görüştü

Emine Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara’nın eşi Latife El Durubi ile görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın eşi Latife El Durubi ile bir araya geldi.Emine Erdoğan, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Şara’nın eşi Latife El Durubi’yle bir araya ge

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1930 yılında önce belediye seçimlerinde seçme, seçilme hakkı elde eden kadınlar, 4 yıl sonra 1934’te milletvekili seçme ve seçimle hakkı da kazanmıştır. Böylece ülkemizde kadınlar Avrupa’daki hemcinsl

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1930 yılında önce belediye seçimlerinde seçme, seçilme hakkı elde eden kadınlar, 4 yıl sonra 1934’te milletvekili seçme ve seçimle hakkı da kazanmıştır. Böylece ülkemizde kadınlar Avrupa’daki hemcinsl

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "1930 yılında önce belediye seçimlerinde seçme, seçilme hakkı elde eden kadınlar, 4 yıl sonra 1934’te milletvekili seçme ve seçimle hakkı da kazanmıştır. Böylece ülkemizde kadınlar Avrupa’daki hemcinslerinden çok daha önce seçme ve

Erhürman: "Holguin Cuellar ile görüşme verimli geçti"

Erhürman: "Holguin Cuellar ile görüşme verimli geçti"

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Mara Angela Holguin Cuellar ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin 1 saati aşkın sürdüğünü ve verimli geçtiğini açıkladı.KKTC Cumhurbaşkan

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: "2026 yılının ilk yarısı içerisinde tüneli hizmete açmış olacağız"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: "2026 yılının ilk yarısı içerisinde tüneli hizmete açmış olacağız"

Erzurum-Rize arasında bulunan ve yapımı devam eden Dallıkavak Tüneli Projesi’ni inceleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "İnşallah 2026 yılının ilk yarısı içerisinde biz burayı bitirerek hizmete açmış olacağız ve Erzurum-Rize akışını bir

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik: Başkan Arslan toplantıyı iptal etti

Yozgat Belediye Meclisi toplantısında gerginlik: Başkan Arslan toplantıyı iptal etti

Yozgat Belediye Meclisinin aralık ayı olağan toplantısında meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı.Yozgat Belediyesi Meclis salonundaki toplantıda, arsa satış ve taşınmazların kiraya verilmesi hususunda 2026 yılında Encümene yetki verilmesi konusunda ta

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:57
Güneş 07:24
Öğle 12:24
İkindi 14:52
Akşam 17:13
Yatsı 18:35

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
36
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
24
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
22
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
16
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
15
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
14
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
14
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8