MENÜ

Almanya: "Filistin Devleti’nin tanınması süreci hemen başlamalıdır"

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, ülkesinin Filistin sorununda müzakere yoluyla iki devletli çözümün tek yol olduğuna inandığını belirterek, "Almanya için Filistin Devleti’nin tanınması, sürecin daha çok sonunda yer almaktadır. Anca...

Yayınlanma: 31 Temmuz 2025 12:49 Güncelleme: 13 Eylül 2025 08:47
Almanya: "Filistin Devleti’nin tanınması süreci hemen başlamalıdır"

Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, ülkesinin Filistin sorununda müzakere yoluyla iki devletli çözümün tek yol olduğuna inandığını belirterek, "Almanya için Filistin Devleti’nin tanınması, sürecin daha çok sonunda yer almaktadır. Ancak böyle bir süreç hemen başlamalıdır" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, İsrail ve Filistin topraklarına gerçekleştireceği ziyaret öncesi açıklamalarda bulundu. Wadephul yaptığı yazılı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki ölüm ve acının akıl almaz boyutlara ulaştığını söyledi. ABD’nin New York kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) konferansının İsrail’in azınlıkta kaldığını gösterdiğine dikkat çeken Wadephul, giderek daha fazla Avrupa ülkesinin önceden müzakere süreci olmaksızın Filistin’i devlet olarak tanımaya hazır olduğuna işaret etti. Wadephul, "Bölge ve Orta Doğu için barış süreci bir dönüm noktasında bulunmaktadır. İsrail’e karşı özel sorumluluğu olan Almanya, bu durumu kayıtsızca izleyemez ve izlememelidir" dedi.

"İsrail hükümetine güvenli dağıtım imkanı sağlama çağrısında bulunuyorum"
Bölgeye yapacağı ziyarette üç mesaja odaklanacağını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Wadephul, "Bunlardan ilki: Almanya, Hamas’ın silahsızlandırılması, Filistin topraklarında siyasi nüfuza sahip olmaması ve aralarında Alman vatandaşlarının da bulunduğu esirleri serbest bırakması için İsrail’in yanında olmaya devam edecektir. Hamas, bir daha asla İsrail için bir tehdit oluşturmamalıdır" ifadelerini kullandı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki felaket durumuna derhal, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüm getirmesi gerektiğini vurgulayan Wadephul, Almanya’nın önümüzdeki günlerde katılacağı hava köprüsüyle yardım malzemesi dağıtımının, acil ihtiyaç duyulan yardım malzemelerini muhtaçlara hızlı bir şekilde ulaştırmanın bir yolu olduğunun altını çizdi. İnsani yardımların karayolu ulaştırılmasının önemine dikkat çeken Wadephul, "Bu nedenle, İsrail hükümetine, BM ve uluslararası yardım kuruluşlarına güvenli erişim ve özellikle de güvenli ve etkili dağıtım imkanı sağlama çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

"Filistin Devleti’nin tanınması süreci hemen başlamalıdır"
Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul, "Almanya, çatışmaya sürdürülebilir bir çözüm bulmanın ve her iki taraftaki insanların barış, güvenlik ve onur içinde yaşamasını sağlamanın tek yolunun müzakereli iki devletli bir çözüm olduğuna inanıyor" şeklinde konuştu.
Dışişleri Bakanı Wadephul, "Almanya için Filistin Devleti’nin tanınması, sürecin daha çok sonunda yer almaktadır. Ancak böyle bir süreç hemen başlamalıdır" ifadelerini kullandı.
Wadephul, Batı Şeria’daki ilhak adımlarına atıf yaparak İsrail’in bölgedeki durumu tırmandırmaması için uyarıda bulunarak, "Almanya tek taraflı adımlara yanıt vermek zorunda kalacaktır" dedi.
Almanya medyasına göre, Dışişleri Bakanı Wadephul, İsrail’de mevkidaşı Gideon Saar, Başbakan Binyamin Netanyahu, Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşecek. Wadephul, Batı Şeria ve Ramallah’ta ise Filistin Yönetimi yetkilileriyle bir araya gelecek.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30