Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 26 Mart’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinde meydana gelen yangının ardından zarar gören alanları yerinde inceledi, geçici olarak hizmet veren acil servis çadırını ziyaret e...
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 26 Mart’ta Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisinde meydana gelen yangının ardından zarar gören alanları yerinde inceledi, geçici olarak hizmet veren acil servis çadırını ziyaret etti. Yangın sırasında ameliyatı devam eden hastaların olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Düşünün, bir yanda ameliyat devam ederken diğer yanda yangın çıkıyor. Bu kritik durumda hocalarımız, asistanlarımız ve tüm personel büyük bir soğukkanlılıkla süreci yönetti. Uygun olan ameliyatları hızla sonlandırdık, diğer hastalarımızı ise hızla farklı bir binaya taşıyıp işlemleri orada tamamladık. Bu insanüstü bir çaba ve ciddi bir organizasyon gerektiriyordu" dedi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Bölümünde 26 Mart günü 11.54’te meydana gelen yangının ardından hızlı müdahale ile hastalar tahliye edilerek yangın kontrol altına alındı. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan yangın sonrası acil servis bölümünü ziyaret etti. Rektör Özkan ardından hastanede acil servis hizmetlerinin kesintisiz sürdürülebilmesi için kurulan çadır alanda hekimlerle ve hastalarla da bir araya geldi.
Düzenli tatbikatların faydası görüldü
Yangın sırasında güçlü bir koordinasyonla hareket edildiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, alınan önlemlerin oluşabilecek büyük bir krizin önüne geçtiğini belirtti. Rektör Özkan, "Yangın, deprem ve sel gibi durumlar büyük facialara yol açabiliyor. Kartalkaya faciasının ardından çalışmalarımızı hızlandırdık. Eski binalarımızı revize edebildiğimiz ölçüde değerlendirdik ve oluşabilecek acil durumlara hazırlık için bir ‘acil masa’ ekibi kurduk. Bu ekip ile birlikte acil durum senaryoları üzerinden düzenli tatbikatlar gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı. Yangın sırasında tahliye sürecinin başarıyla tamamlanmasında ekiplerin soğukkanlılığı ve daha önce yapılan tatbikatların önemli rol oynadığını belirten Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Hastane yönetimimiz, personelin görev yerlerini önceden belirleyerek büyük bir kriz anında kimin nerede nasıl davranacağına dair güçlü bir altyapı oluşturdu. Bu sayede herkes yerini ve sorumluluğunu bildiği için tahliye süreci olağanüstü bir düzen içinde ilerledi. Başhekimimiz Prof. Dr. Yıldıray Çete ve Hastane Müdürümüz Hatice Yavuz Yüce başta olmak üzere sürece katkı sunan tüm yöneticilerimize ve personelimize gönülden teşekkür ediyorum" diye konuştu.
"15 dakikada hastaneyi tahliye ettik"
Yangının ilk dakikalarına dair bilgi veren Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, olayın büyüklüğüne rağmen hızlı ve etkili müdahale sayesinde büyük bir felaketin önüne geçildiğini belirtti. Rektör Özkan, "Yangın çok hızlı ilerleyen bir afet türü. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi büyük ve kompleks bir yapıya sahip. Özellikle hava akımının etkisiyle duman hızla yayıldı. Bu durumu önlemek büyük önem taşıyordu. En kritik unsurlardan biri, olay anında biz ekip olarak sürecin başındaydık. Ekibin yönetici ekibin başında olması da tabi hızlı karar almak açısından çok kıymetliydi. Çok hızlı bir şekilde, 15 dakika içinde bütün hastaneyi tahliye ettik. Herkes büyük bir özveriyle görevini yerine getirdi. Herkes canhıraş canını ortaya koyarak hastaları dışarıya çıkardı. Hiç kimsenin canı yanmadan süreci yönetmek büyük bir başarıydı. Önceden yapılan hazırlıkların ve ekibin soğukkanlı yaklaşımının bu başarıda büyük payı oldu" diye konuştu. Kurumsal iş birliğiyle örnek bir koordinasyon sergilendiğinin de altını çizen Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Yangının ilk dakikalarında Antalya Valimiz Sayın Hulusi Şahin başta olmak üzere AFAD, itfaiye, İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Behzat Özkan ve tüm ilgili kurumlar hızla olay yerine ulaştı. Oluşan güçlü iş birliği sayesinde kriz başarıyla yönetildi. Bu çapta bir tahliye ve müdahalenin 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanması, hazırlıklı ve koordineli bir ekibin eseridir" dedi.
"Yangın olduğunda ameliyatlar devam ediyordu"
Yangın sırasında ameliyatı devam eden hastaların olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, "Düşünün, bir yanda ameliyat devam ederken diğer yanda yangın çıkıyor. Bu kritik durumda hocalarımız, asistanlarımız ve tüm personel büyük bir soğukkanlılıkla süreci yönetti. Uygun olan ameliyatları hızla sonlandırdık, diğer hastalarımızı ise hızla farklı bir binaya taşıyıp işlemleri orada tamamladık. Bu insanüstü bir çaba ve ciddi bir organizasyon gerektiriyordu. Eğer bugün hastalarımız hayattaysa, bu özverili ekibimizin gönülden çalışmasının eseridir" ifadelerini kullandı.
Acil servis hizmeti geçici olarak çadırlarda sürdürülüyor
Yangın sırasında cam ve duvarların kırılarak duman tahliyesinin sağlandığını aktaran Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan, bu kararların hızlı ve doğru şekilde alınmasının, herhangi bir can kaybının yaşanmadan sürecin atlatılmasında büyük etkisi olduğunu vurguladı. Rektör Özkan, "Şu an maalesef acil servisimiz kullanılamaz durumda. Burası sadece Antalya’nın değil, Akdeniz Bölgesi’nin en kritik ve kapsamlı acil servislerinden biri. Ben bir hekim olarak bunu net şekilde ifade ediyorum: Türkiye’de en farklı ve komplike vakaların geldiği merkezlerden biriyiz. İstanbul’dan dahi hasta kabul eden, birçok vakada son durak olan bir merkeziz. Bu nedenle yaşanan kayıp sadece üniversitemiz için değil, bölge için de büyük bir kayıptır" dedi. Geçici olarak hizmetin çadırlarda sürdürüldüğünü belirten Rektör Özkan, "Şu anda çok acil hastaları kabul edebileceğimiz çadır alanında hizmet veriyoruz. Ancak bu elbette yeterli değil. En kısa sürede yeniden kalıcı acil servisimize kavuşmamız gerekiyor. Bu doğrultuda büyük bir gayretle çalışmalarımıza devam ediyoruz" şeklinde konuştu.
"Tatbikat tecrübesi kritik anlarda avantaj sağladı"
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yıldıray Çete, düzenli olarak gerçekleştirilen yangın ve afet tatbikatlarının bu süreçte önemli katkı sağladığını belirterek, "UMKE iş birliğiyle yılda iki kez hem masa başı hem de uygulamalı tatbikatlar gerçekleştiriyoruz. Kısa süre önce yaptığımız yangın tatbikatı sayesinde herkesin görev yeri ve sorumluluğu netti. Bu kazanımlar, yaşanan olayda hızlı ve etkili hareket etmemizi sağladı" dedi.
"Rektörümüzün sahadaki varlığı önemliydi"
Prof. Dr. Çete ayrıca, "Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan’ın olay anında hastanede bizzat bulunması, sürecin hızlı ve etkili yönetilmesinde büyük rol oynadı. UMKE sorumlusu da tahliye sürecimizin ne kadar hızlı ve başarılı olduğunu özellikle vurguladı. Yoğun bakım, ameliyat sonrası bakım ve ileri cerrahi müdahale gerektiren hastaların çok kısa sürede tahliyesi gerçekten örnek bir organizasyondu. Elbette böyle bir olayın hiç yaşanmamasını dilerdik, ancak en azından kimsenin canına bir zarar gelmemesi en büyük tesellimiz oldu" ifadelerini kullandı.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çocuklarının fiziksel, duygusal ve akademik gelişimi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan pek çok anne ve baba, farkında olmadan kendi ruh sağlığını ikinci plana atabiliyor. Sosyal medyada sürekli karşılaşılan "kusursuz ebeveynlik" paylaşımları
Çocuk ve gençlerin eğitim ve sınav sürecini arkalarında bırakmalarının ardından okulların kapanmasıyla uzun yaz tatili de başlamış oldu. Dersler, ödevler ve sınav telaşı geride kalırken çocukların günlük yaşamında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Boş zama
Norveç'teki Bergen Üniversitesi araştırmacıları, annelerin emzirme süresi ile çocuklarda DEHB belirtileri geliştirme olasılığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın başyazarı, Bergen Üniversitesi Biyotıp Bölümü araştırmacısı ve Betanien Hastanesi kıd
Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı
Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal
Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir
Osmaniye Valiliği'nden yapılan açıklamada, vatandaşların rahatsızlanmasının ardından incelemelerin vakit kaybetmeden başlatıldığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin işletmenin şubeleri ile üretim yapılan imalathanede denetim gerçekleştird
Mersin Rodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde görev yapan Diş Hekimi Orhan Toptemiş, diş taşı temizliği ve çocuklarda ağız bakımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diş taşlarının gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecek artıklarının diş yüze
Trump bölgeyi yeniden ateşe attı: Füzeler peş peşe ateşlendi
Tekirdağ'da uyuşturucu operasyonu: 110 şüpheliye adli işlem
03Macaristan’da anayasa değişikliği kabul edildi: Cumhurbaşkanı Sulyok görevden alınacak
04Kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı
05Uluslararası Kudüs Vakfı: İşgalcilerin Mescid-i Aksa'daki tatbikatları kontrolü ele geçirme girişimidir
06İran: İslamabad Mutabakatı ortadan kalktı
07Trump: İran masaya oturmazsa enerji santrallerini ve köprülerini yıkacağız
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük