MENÜ

Antep fıstığına ithalat izni çıkınca fiyatlar ve satışlar düştü

Gaziantep’in önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu sona erdi. Yok yılı, zirai don ve kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen Antep fıstığına ithalat izni verilmesi satışları düşürdü.Türkiye’nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinde

Yayınlanma: 28 Eylül 2025 11:30 Güncelleme: 29 Eylül 2025 06:47
Antep fıstığına ithalat izni çıkınca fiyatlar ve satışlar düştü
Gaziantep’in önemli geçim kaynaklarından olan Antep fıstığında hasat sezonu sona erdi. Yok yılı, zirai don ve kuraklık nedeniyle rekoltesi düşen Antep fıstığına ithalat izni verilmesi satışları düşürdü.
Türkiye’nin önemli Antep fıstığı üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te "yeşil altın" olarak bilinen Antep fıstığında hasat tamamlandı. Gaziantep’in eşsiz lezzeti olan baklavada kullanılan ve boz olarak adlandırılan fıstık başta olmak üzere kuruyemiş olarak tüketilen Antep fıstığı çeşitleri ile çikolata ve lokum gibi ürünlerde kullanılan kırmızı iç fıstığın fiyatı yaklaşık yüzde 100 oranında arttı.
Rekolte azlığı nedeniyle fıstığa art arda yapılan zamlar sonrasında Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bu yıl zirai don ve kuraklık nedeniyle yüzde 80 oranında rekoltenin düştüğü Antep fıstığında yaşanan fiyat artışı sonrası Ticaret Bakanlığı fıstığa geçici ithalat izni verdi.

Ticaret Bakanlığı fıstığa geçici ithalat izni verdi
Bu yıl yaşanan kuraklık ve zirai don nedeniyle rekoltenin ciddi oranda düştüğü Antep fıstığı fiyatlarının son dönemlerde ciddi oranda artmasının ardından Ticaret Bakanlığı, fiyatlardaki artışa karşı geçici olarak Antep fıstığına ithalat izni getirdi. Antep fıstığı fiyatlarının yükselmesi üzerine ABD, İran ve Suriye’den geçici ithalat izni çıkmasına fıstık üreticileri ve tüccarlar karşı çıkarken, baklavacılar ise karardan memnun kaldı.

İthalat izni fiyatlara ve satışlara yansıdı
Eşsiz lezzeti, aromasıyla ve ekonomik değeriyle öne çıkan Antep fıstığı fiyatlarının artması nedeniyle getirilen geçici ithalat izni kararı sonrası fıstıkta fiyatlar ve satışlar ciddi oranda düştü. Bu yıl fıstıkta yok yılı olmasına rağmen geçen sene rekoltenin çok yüksek olduğu ve depolarda tonlarca geçen yıla, hatta önceki yıllara ait fıstık olduğu öne sürüldü.
Antep fıstığına geçici ithalat izni verilmesi kararını değerlendiren Fıstıkçılar Sitesi esnafı, ithalat izninin ardından fıstık fiyatlarının yanı sıra satışlarında ciddi oranda düştüğünü belirtti.
Aroması, lezzeti ve kalitesi bakımından İran ile ABD fıstığının Antep fıstığı ile kıyaslanamayacağını dile getiren esnaf, İran fıstığının gerek yağ gerek aroma olarak baklava için uygun olmadığına dikkat çekti.

En lezzetli fıstık Antep fıstığı
Çikolata, lokum ve şekerleme sektörünün de kırmızı iç fıstığı kullandığını belirten esnaf, hiçbir ülkenin fıstığının Antep fıstığı kadar kaliteli ve lezzetli olmadığını dile getirdiler.
Gatem Fıstıkçılar Sitesi’nde baklavada kullanılan boz iç fıstık 1750 ila 2000 TL’den, çikolata, lokum ve şekerlemede kullanılan kırmızı iç fıstık fiyatı 1500 ila 1600 TL’den, kırmızı kabuklu fıstık 500 ila 550 TL’den, boz kavlak fıstık 600 ila 700 TL’den, kavrulmuş tuzlu fıstık ise 850 ila 950 TL’den satılıyor.

"Fıstık fiyatları biraz geriledi"
Bu yıl zirai don ve kuraklık nedeniyle Antep fıstığı rekoltesinde ciddi düşüş yaşandığını belirten fıstık ihracatçısı İbrahim Halil Cevahir, "Bu yıl ülkemiz kurak geçti. Yağmurlar beklenen derecede olmadı. Bu da toprak mahsullerini ciddi oranda etkiledi. Kuraklıktan en fazla etkilenen ürünler kayısı, fındık ve badem oldu. Antep fıstığımız da susuzluktan etkilendi. Zaten bu sene fıstığımız azdı. Fıstık bir sene verim veriyor, bir sene ise az verim veriyor. Bu sene yüzde 10-15’lik bir rekoltemiz vardı. Fıstık bu sene çok az olunca mahsul haliyle pazara çok az geldi. Bunun üzerine bir de fıstıktan para kazanmak isteyen sektör dışı kişilerin fıstığa yönelmesi, yaklaşık 60 günlük süre içerisinde fıstık fiyatlarının neredeyse yüzde 100 oranında artmasına neden oldu. Bu da haliyle tüccarların işini biraz zorlaştırdı. Üretim sektörü biraz zora girdi. Bundan dolayı da haliyle satışlarda düşüş yaşandı. Birdenbire yüzde 100 oranında prim yapan ürünü hemen pazara sunamazsınız. Fıstık üretiminde dünyada 3’üncü sıradayız. Haliyle karşımızda hem ABD hem İran fıstığı var. Buna paralel olarak İtalya’da, İspanya’da, Özbekistan ve Tacikistan’da fıstık var. Dünya pazarına girebilmemiz için fiyatlarımızın da bu ülkelere yakın olması lazım. Elbette ki bizim ürünümüz dünyada ender bulunan bir ürün. Hiçbir ülkenin ürünü bizim ürünümüz gibi yeşil, rehası bol ve lezzetli değil. Fakat yüzde 100’lük bir fiyat artışı olduğunda da bunu tüketiciye kabullendirmek çok kolay olmuyor. Ama arada bir yüzde 10’luk, yüzde 20’lik ve yüzde 30’luk bir fark olsa bile bizim ürünümüzü tercih ediyorlar. Zaten devletimiz de bu sorunlar çözülsün diye 20 yıl aradan sonra fıstık ithalatını açtı. Yine köylümüzün ürünü kendini korusun diye yüzde 43.2’lik bir vergi getirdi. Fıstık fiyatları biraz geriye geldi. Bize göre normal değerine geldi. Bu saatten sonra çok düşüş olacağını beklemiyorum. Bu fiyatlara köylümüzün malını dünya pazarına sunmaya devam edeceğiz" dedi.

"Antep fıstığına geçici ithalat izni verilmesi satışları düşürdü"
Antep fıstığında bu yılın yok yılı olduğunu, hem kuraklık hem de zirai don nedeniyle rekoltenin çok düşük kalmasının fıstık fiyatlarının ani yükselmesine neden olduğunu belirten esnaf Necip Akay ise "Antep fıstığında mahsul bellidir. Yok ve var yılı nedeniyle Antep fıstığı bir yıl olur, bir yıl olmaz. Bu sene de yok yılıydı. Rekolte düşüşü nedeniyle Antep fıstığı fiyatlarında talebe bağlı olarak artış yaşandı. Fiyat artışından sonra baklavacılar ve ihracat yapan firmalar, artan fiyatlara ve fiyat istikrarsızlığına tepki gösterdiler. Son bir-iki haftadır ithalat gündeme geldi. Antep fıstığına geçici ithalat izni verilmesi satışları düşürdü. Satışlarımız hemen hemen neredeyse yok denecek kadar düştü. Satışların düşmesi çiftçiyi ve esnafı mağdur ediyor" diye konuştu.
Son yılların en düşük rekoltesinin yaşandığı Antep fıstığı fiyatlarıyla ilgili de bilgi veren Akay, "Kırmızı kabuklu fıstık 500 ila 550 TL arasında, boz kavlak fıstık 600 ila 700 TL arasında, baklavada kullanılan iç fıstık bin 750 ila 2 bin TL arasında ve meverdi kırmızı iç fıstık fiyatı ise bin 500 ila bin 600 TL’den satılıyor" diye konuştu.
ETİKETLER: Antep, fıstığına, ithalat, izni, çıkınca
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Serbest piyasada döviz kurları ne kadar?

Dolar ve Euro yeni haftaya yükselişle başladı. Dolar bugün 46,60 TL bandının üzerinde hareket ediyor                                                                                                                                                     Spot

Güneydoğu'dan 67 firma ilk bin ihracatçı arasına girdi

Güneydoğu'dan 67 firma ilk bin ihracatçı arasına girdi

TİM tarafından her yıl hazırlanan "Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı" araştırmasının 2025 yılı sonuçları açıklandı. Verilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden toplam 67 firma Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer aldı. Bölge illeri arasında Gaz

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Taşınmaz satışlarında Güvenli Ödeme Sistemi 1 Ekim'de zorunlu olacak

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz satışlarında uygulanacak Güvenli Ödeme Sistemi'nin devreye alınma tarihinin 1 Ekim'e ertelendiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, taşınmaz satışlarında alıcı ve satıcının dolandırıcılık, hırsızlık ve sahtecilik riskin

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Helal uygunluk belgeli ürünlerde ithalat denetimlerinde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı, helal iddiası taşıyan ithal ürünlere yönelik denetimlerde yeni bir uygulamaya geçildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, iç piyasa dengelerinin korunması, haksız ticari uygulamaların önlenmesi ve tüketicilerin güvenilir ürünle

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Yılmaz: Vatandaş tercihinden değil, geçim zorluğundan kredi kartına yöneliyor

Artan enflasyon, yükselen yaşam maliyetleri ve alım gücündeki gerileme, milyonlarca vatandaşı kredi kartına yönlendirirken, bireysel borçluluk da her geçen gün büyüyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan tüketiciler, gelirlerinin yetersiz kalması n

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Brent petrolün varil fiyatı 76,66 dolara geriledi

Dün gün içinde 81,50 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 77,52 dolardan tamamladı. Bugün saat 09.15 itibarıyla fiyatlar, kapanışa göre yaklaşık yüzde 1,1 düşerek 76,66 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 7

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Brent petrol 78,43 dolardan işlem görüyor

Cuma günü 80,39 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 80,05 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Brent petrol, bugün saat 09.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yaklaşık yüzde 2 değer kaybederek 78,43 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Tek

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

Ekonomist Çiftçi: Hürmüz Boğazı açılırsa petrol 50 dolara kadar gerileyebilir

İngiltere Exeter Üniversitesi'nde Ekonomi alanında doktora yapan Ekonomist Nurullah Çiftçi, ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında varılan anlaşmanın ardından petrol ve altın piyasalarında yaşanan gelişmeleri İLKHA'ya değerlendirdi. Çiftçi, anlaşma sonr

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30