MENÜ

Araban sarımsağı için işleme ve paketleme tesisi kuruluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Araban Belediyesi iş birliğinde imzalanan protokol ile Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli Araban sarımsağının katma değerinin artırılması amacıyla soğuk hava deposu yapılacak.G...

Yayınlanma: 28 Ağustos 2024 12:46 Güncelleme: 10 Eylül 2025 08:17
Araban sarımsağı için işleme ve paketleme tesisi kuruluyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Valiliği ve Araban Belediyesi iş birliğinde imzalanan protokol ile Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli Araban sarımsağının katma değerinin artırılması amacıyla soğuk hava deposu yapılacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ve destekleriyle Gaziantep’in ikinci Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilini alan Araban sarımsağı, faaliyete geçecek tesis ile sarımsak üreticilerinin ürünlerine katma değer sağlayacak.
Büyükşehir Belediyesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı iş birliğinde yapılan “Şifaların Anası Sarımsak” projesiyle desteklenen tesis, bölge çiftçisine hizmet verecek. Toz ve granül hale de getirilecek olan sarımsak sürdürülebilir kalkınma ve akıllı tarıma geçilebilmesine katkıda bulunacak. Şehrin ekonomisini destekleyecek.
Proje ile Gaziantep ili ve çevre illerin Araban sarımsağından elde edilen ürünlere ulaşılabilirliği sağlanarak verim ve kalitenin arttırılmasının yanı sıra tesis bu ürünlerden daha fazla yararlanılması, yerel çeşitlerin korunması, bölgeye özgü çeşitleri çoğaltmak ve sarımsak ürünlerinin hijyenik şartlarda üretiminin yaygınlaştırılmasına da katkı sağlayacak.
Valilik Fuaye Alanı’nda düzenlenen protokol imza törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Araban Kaymakamı Özgür İşçimen ve Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir katıldı.

“Sarımsak, birçok ailenin geçim kapısı olmuş durumda”
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin protokol imza töreninde yaptığı konuşmasında sarımsağın insan sağlığına olan faydasından bahsederken ürünün makineleşmesi ve tesisleşmesinin Araban ekonomisi için çok önemli olduğuna vurgu yaparak, “Araban’da üretim kalitesi arttığı için önce bunun coğrafi işaretini sonra Avrupa Birliği coğrafi işaretini aldık. Ürettiğiniz malı satmanız açısından çok önemli bir fırsat. Toz ve granül hale getirilip sarımsağın ağızdaki kokusunu alacak ve antibiyotik değerini koruyacak bir çalışma altyapısı hazırlanıyor. Bu markalaşma sürecini artırıyor katma değerini üretiyor. Araban’ın tarıma dayalı altyapısı var. Sarımsak birçok ailenin geçim kapısı olmuş durumda. Bu tesisleşmeyle birlikte pazar payımız artacak, kar oranımız yükselecek. Şifası bilim insanları tarafından da tescillenmiş olan sarımsağın hem ilçe ekonomisini hem de şehir ekonomisini güçlendirecek. Sürdürülebilir, akıllı tarımda da önemli bir başlangıç olacak” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep çok önemli bir tarım bölgesidir”
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, coğrafi işaretli ve Gaziantep’in insanları için fayda sağlayacak bir ürün üzerine protokol imzalanacağını belirterek, "Güzel bir tesis için imza atacağız. Gaziantep çok önemli bir tarım bölgesidir. Ziraat coğrafyasıdır. Sarımsak bunlardan biri, bunun da kıymetini bileceğiz” dedi.
Araban Belediye Başkanı Mehmet Özdemir de sarımsağın Avrupa tescilinde ve bugüne kadar süreç içerisindeki emek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e özellikle teşekkür ederek, “Sarımsak her yerde vardır. Bu amaçla biz Araban’ı inşallah sarımsak noktasında lokomotif ürün olarak güzel işlere vesile olacağız. İnşallah sarımsakla ilgili ürünlerimizin çeşitliliğini artıracağız” şeklinde konuştu.
Araban Kaymakamı Özgür İşçimen ise tesisleşmeyle üreticilerin ürünlerini katma değere dönüştürebileceğini ifade ederek, “Araban ilçesi bereketli topraklara sahip. Şüphesiz en önemli ürünümüz beyaz altın diye tabir ettiğimiz Araban Sarımsağıdır. Tesisin kapasitesi toplam 4 bin ton olup, ayda 120 ton sarımsak işlenecek. Bizlere desteğini esirgemeyen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

Merkez Bankasının rezervleri 162,2 milyar dolara geriledi

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 23 Ekim itibarıyla Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri, 3 milyar 103 milyon dolarlık düşüşle 59 milyar 45 milyon dolara geriledi. Söz konusu rezervler, 16 Ekim haftasında 62 milya

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

Ekim ayı enflasyonu yarın açıklanacak: Kira zam oranları netleşecek

TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

Bot ve mont satışları için esnafın gözü soğuk havalarda

İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıtta tarihi eşik: Motorin tekrar 100 lirayı aştı!

Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Ticaret Bakanlığından 9 ayda 11,7 milyar TL'lik ek tahakkuk ve ceza kararı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Eskişehir'de 10 bin 670 ürün denetlendi: 619 bin 788 lira idari para cezası

Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar 50 lira sınırına dayandı

Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g

Eskişehir'de gıda işletmelerine denetim: 1 milyon 187 bin lira para cezası

Eskişehir'de gıda işletmelerine denetim: 1 milyon 187 bin lira para cezası

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:30
Güneş 06:53
Öğle 12:15
İkindi 15:03
Akşam 17:28
Yatsı 18:46

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
28
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
17
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
7
Eyüpspor Eyüpspor
3