MENÜ

Arap ve İslam ülkelerinden İran’a "saldırıları durdur" çağrısı

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanları, İran’ın bölge ülkelerini hedef alan balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını kınayarak saldırıları durdurma çağrısında bulundu.Türkiye, Azerbaycan, Suriye,

Yayınlanma: 19 Mart 2026 11:05 Güncelleme: 19 Mart 2026 13:55
Arap ve İslam ülkelerinden İran’a "saldırıları durdur" çağrısı
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Arap ve İslam ülkelerinin dışişleri bakanları, İran’ın bölge ülkelerini hedef alan balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını kınayarak saldırıları durdurma çağrısında bulundu.
Türkiye, Azerbaycan, Suriye, Bahreyn, Mısır, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Pakistan, Katar, Suudi Arabistan, ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) dışişleri bakanları, İran’ın bölge ülkelerine yönelik saldırılarını ele almak üzere Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir istişare toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından ortak açıklama yapıldı. Bakanlar İran’ın yerleşim bölgeleri, petrol ve tuz arıtma tesisleri, havaalanları, konut binaları ile diplomatik tesisler dahil sivil altyapıyı hedef alan balistik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarını kınadı. Bu tür saldırıların hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyeceğini vurgulayan bakanlar, Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi’nin 51. maddesi uyarınca devletlerin kendilerini savunma hakkının olduğuna dikkat çekti.

İran’a saldırılarını durdurma çağrısı
İran’ı saldırılarını derhal durdurmaya çağıran bakanlar, uluslararası hukuka, uluslararası insancıl hukuka ve iyi komşuluk ilkelerine saygı gösterilmesinin, gerginliğin sona erdirilmesi, bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması ve krizin çözümü için diplomasinin teşvik edilmesi yolunda atılacak ilk adım olduğunu ifade etti. Bakanlar ayrıca, İran ile ilişkilerin geleceğinin, devletlerin egemenliğine saygı gösterilmesine ve iç işlerine müdahale edilmemesine, egemenliklerinin veya topraklarının herhangi bir şekilde ihlal edilmemesine ve askeri yeteneklerinin bölge ülkelerini tehdit etmek için kullanılmamasına veya geliştirilmemesine bağlı olduğunun altını çizdi.

Boğazlarda güvenliğin önemine vurgu yapıldı
İran’ın bölge ülkelerine yönelik tüm saldırılarını ve provokatif eylemlerini derhal durdurması gerektiğini yineleyen bakanlar, Tahran yönetiminin Arap ülkelerindeki milis grupları desteklemeyi bırakmasını öngören BM Güvenlik Konseyi kararına uyması gerektiğine dikkat çekti. Bakanlar, Hürmüz Boğazı’nın uluslararası deniz trafiğine kapatılması ya da seyrüsefer özgürlüğünün engellenmesinden ve Babülmendep Boğazı’ndaki güvenliği tehdit etmeyi amaçlayan her türlü önlem veya girişimden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırganlığına kınama
Lübnan’ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğüne olan desteklerini yineleyen bakanlar, Lübnan hükümetinin silahlanmayı devlet güçleriyle sınırlama kararından memnuniyet duyduklarını yineledi. Bakanlar, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırganlığını ve bölgedeki yayılmacı politikalarını da kınadı.

Ortak açıklamada İsrail’i eleştiren bölümü, Türkiye ekletti
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Riyad’daki toplantının amacı, İran’ın Körfez ülkelerine yaptığı saldırıları görüşmekti. ABD ve İsrail tarafından İsrail’e yönelik yapılan saldırılar toplantının konusu değildi. Diplomatik kaynaklar, toplantı başlamadan önce Riyad’a saldırı yapılmasının, Körfez ülkelerini daha da rahatsız ettiğini aktardı. Körfez ülkelerinin, İran’ın kendilerini hedef alarak ABD’ye karşı şantaj aracı olarak kullanmak istemesinden rahatsız olduğu öğrenildi.
Kaynaklara göre Türkiye, yaşanan krizin başlıca sorumlusunun İsrail olduğunu her platformda dile getirdi. Toplantının ardından kabul edilen ortak açıklamada İsrail’i eleştiren bölümü de Türkiye ekletti. Kaynaklara göre Türkiye, savaşın gerçek sorumlusu olarak İsrail’in yayılmacı politikalarına işaret edilmesini sağladı.
İran konusunda soğukkanlı ve sağduyulu politika sürdüren Türkiye, İran’dan ateşlenen füzelere rağmen soğukkanlılığını korudu ve İran’ı doğrudan hedef almadı.
Diplomatik kaynaklar, İran’ın Körfez ülkelerine yaptığı saldırıların, bölgedeki gerilimi daha fazla artırdığını ve mevcut istikrarsızlıktan başta ekonomik yansımalar olmak üzere bütün dünyanın etkilendiğini vurguladı.
ETİKETLER: Arap, İslam, ülkelerinden, İran’a, "saldırıları
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
59
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
40
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27