Eskişehir’de Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, son günlerde artan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.Son günlerde sayısı artan gribal enfeksiyonlar, uzun süren öksür...
Eskişehir’de Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, son günlerde artan gribal enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekti.
Son günlerde sayısı artan gribal enfeksiyonlar, uzun süren öksürükler ve halsizlikler vatandaşları olumsuz etkiliyor. Bu hastalıklar bazen bir ay boyunca sürüyor, hatta akciğer sorunlarına ya da kalıcı bir öksürüğe sebep olabiliyor. Diyetisyen Tilbe Akın Özkaya, salgın hastalıkları atlatmanın en büyük zorluğu olarak COVID-19 pandemisinin etkilerini gösterirken, pandemi döneminde zayıflayan bağışıklık sisteminin her türlü virüs, bakteri, ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara daha fazla açık hale geldiğini ifade etti. Özkaya bu noktada, salgın hastalıklara karşı korunmak için temel faktörün güçlü bir bağışıklık sistemi olduğunun altını çizdi.
"Proteinle zenginleşmiş bir menü, vücudunuzu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir"
Bağışıklığı desteklemenin en etkili yollarından birinin sağlıklı beslenme olduğunu dile getiren Özkaya, "Rafine şekerden, paketli gıdalardan ve işlenmiş ürünlerden uzak durarak vücudunuzun savunma mekanizmasını güçlendirebilirsiniz. Özellikle, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı ve mor meyveler bu dönemde bağışıklığı artıracak antioksidanlar bakımından zengindir. Her öğünde kaliteli protein almak da çok önemlidir. Yumurta, et, tavuk, balık veya baklagillerle zenginleşmiş bir menü, vücudunuzu hastalıklara karşı daha dayanıklı hale getirecektir" dedi. Özkaya, bağışıklık sistemi için özellikle D vitamini, C vitamini ve çinko takviyelerinin büyük fayda sağladığını belirterek, bu vitaminler ve minerallerin, vücudun savunma kapasitesini artırarak hastalıklarla daha etkili mücadele etmesine yardımcı olduğunu söyledi.
"Özellikle evde ilikli kemik suyu ekleyerek yapacağınız çorbalar bağışıklık sisteminizi güçlendirir"
Hastalık döneminde vücudun özellikle beta glukan ihtiyacı olabileceğine dikkat çeken Özkaya, bu noktada tam tahıllı ekmek gibi besinleri tercih etmenin bağışıklık sistemini güçlendireceğini dile getirdi. Hastayken dışarıdan fastfood sipariş etmek yerine evde yemek pişirmenin vücut açısından çok daha sağlıklı olduğunu ifade eden Özkaya, "Hasta olduğunuzda sağlıklı ve besleyici yemeklerle vücudunuzu desteklemek çok önemlidir. Özellikle evde ilikli kemik suyu ekleyerek yapacağınız çorbalar bağışıklık sisteminizi güçlendirir" ifadelerini kullandı. Günlük sebze ve meyve tüketimini artırarak 5 porsiyonun altına düşmemenin önemini hatırlatan Özkaya; ıhlamur, ekinezya, papatya gibi bitkilerin, taze zencefil çayının ve sarı kuru dutun da bağışıklığı desteklediğini ve enfeksiyonlarla mücadelede etkin rol oynadığını aktardı.
"Bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek"
Son olarak soğuk havalar yüzünden egzersizlerin geri plana atılabildiğini belirten Özkaya, şunları söyledi:
"Aşırıya kaçmadan yapılacak kısa yürüyüşlerin ve esneme hareketlerinin vücut bağışıklığını güçlendirebilir. Bağışıklığınızı desteklemek için doğru beslenmeye, sağlıklı alışkanlıklara ve bitkisel desteklere yönelmek, hastalıklardan korunmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, bu dönemde en büyük silahınız sağlıklı ve dengeli beslenmek."
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor