Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Düşük maliyetle işgücü sağlamaya çalışan işverenler, kayıt dışı istihdam ile rekabet avantajı elde etmeye çalışıyor. Ancak bu durum ekonomik dengeleri bozuyor” dedi.Ankara Sanayi Odası Me...
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Düşük maliyetle işgücü sağlamaya çalışan işverenler, kayıt dışı istihdam ile rekabet avantajı elde etmeye çalışıyor. Ancak bu durum ekonomik dengeleri bozuyor” dedi.
Ankara Sanayi Odası Meclis Salonu, “Çalışma Koşullarına ve Çalışma Ortamına Yönelik Farkındalık Artırma Bilgilendirme Toplantısı”na ev sahipliği yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı ile ASO işbirliğinde düzenlenen toplantıda ücretler, işsizlik, çalışma süreleri, işçilerin refahı, kayıt dışılık, çocuk ve gençlerin çalıştırılması, iş sağlığı ve güvenliği ile istihdam ve işgücü piyasası uygulamaları gibi çalışma şartlarına ve ortamına yönelik mevzuat hükümleri ele alındı.
“Kayıt dışı istihdam ekonomik dengeleri bozuyor”
ASO Başkanı Ardıç, yaptığı konuşmada iş hayatında yaşanılan en büyük sorunların başında kayıt dışı istihdamın geldiğini söyledi. Türkiye’de kayıt dışı istihdamın yüzde 31 oranında olduğunu hatırlatan Ardıç, bu oranın gelişmiş ülkelere kıyasla yüksek olduğunu belirtti. Kayıt dışı istihdamın Türkiye ekonomisini tehdit etmesinin yanı sıra çalışan haklarını da zayıflattığına dikkati çeken Ardıç, “Sanayicilerimiz, bu sorunun etkilerini daha yoğun bir şekilde hissediyor. Düşük maliyetle işgücü sağlamaya çalışan işverenler, kayıt dışı istihdam ile rekabet avantajı elde etmeye çalışıyor, ancak bu durum ekonomik dengeleri bozuyor” diye konuştu.
Kayıt dışı istihdamda denetimin sadece sanayi bölgelerinde olmaması gerektiğini dile getiren Ardıç, küçük sanayi sitelerinde de denetimin yeterince yapılmadığına vurgu yaptı. Türkiye’de denetim mekanizmalarının güçlendirilerek kayıt dışı istihdamla mücadele edilmesi gerektiğine değinen Ardıç, “Vergi kaçakçılığı ve sosyal güvenlik ihlalleri konusunda ciddi yaptırımlar uygulanması, işverenleri resmi kayıtlara geçmeye teşvik edebilir” dedi.
“Bizim firmalarımızı büyütmemiz lazım”
KOBİ’lerin toplam girişim sayısının yüzde 99,7’sini oluşturduğunu aktaran Ardıç, şöyle konuştu:
“Bizim firmalarımızı büyütmemiz lazım. Büyük firmalarımızın oranını yüzde 1’e çıkardığımızda dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri haline geliriz. 50 ve daha fazla işçi çalıştıran şirketlerin yasal zorunlulukları büyümek isteyen birçok girişimciyi engelliyor. Firmaların çalışan sayısı arttıkça sorumlulukları da buna bağlı olarak artıyor. Engelli çalıştırma, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma, iş sağlığı ve güvenliği kurulu oluşturma ve avukat istihdamı gibi birçok yükümlülükle karşı karşıya kalıyoruz.”
“Düzenlemeler ile meslek hastalıklarının azalacağını öngörmekteyiz”
Türkiye’de iş sağlığı ve iş güvenliğinin önemine değinin Ardıç, “Buna ilişkin düzenlemelerin sonuçlarını yakın gelecekte görerek iş kazaları ve meslek hastalıklarının azalacağını öngörmekteyiz” dedi.
“İş kazalarına ilişkin açılan davaların çok uzun sürmesi adaleti zedelemektedir”
İş kazalarında iş sahibi, yüklenici ve taşeron arasındaki müşterek müteselsil sorumluluğun gözden geçirilmesinin iş dünyası açısından zorunluluk taşıdığını söyleyen Ardıç, “Sözleşme ile bütün sorumluluğun devredilmiş olmasına karşın kendi uhdesinde olmayan işçilere dair yasal sorumluluk altında bulunmak hakkaniyete de aykırılık oluşturmaktadır. Bunun yanında iş kazalarına ilişkin açılan davaların çok uzun sürmesi, yargılamanın tüm aşamalarında çok büyük bir zaman kaybı, adalet ve hakkaniyet duygusunu da zedelemektedir” ifadelerini kullandı.
“Belge alma isteği kalmadı”
Zarar görenin zararının tazmini yanında yüksek oranda artan asgari ücret ile işverenin de büyük maddi tazminatla karşı karşıya kalmasının önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen ASO Başkanı Ardıç, şu ifadelere yer verdi:
“İş kazalarında işverenler bütün sorumluluklarını yerine getirmiş olsalar dahi davalar işçi lehine sonuçlanmaktadır. Mesleki yeterlilikler kapsamında belge alma zorunluluğu olan mesleklerde kamu destekleri söz konusu idi. Böylece mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışalar belge sahibi oluyordu. Ancak kamu desteğinin kaldırılmasıyla, belge alma isteği nerdeyse kalmadı. Zorunlu mesleklerde belgesiz çakışanların sayısı artmaya başladı.”
Ankara Sanayi Odasının imalat sektöründeki çalışma şartları, çalışanların mali hakları ve alternatif iş alanlarına göre iş gücü tercihleriyle ilgili kurumlarla birlikte bir çalışma grubu kurulmasına karar verildiğini ifade eden Ardıç, “Çalışmalar sonrasında şubat ayı sonuna kadar bir rapor hazırlanması planlanmaktadır. Bahsi geçen çalışmalar için çalışma hayatı ile ilgili alanlarda uzman kişilerden oluşan bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu çalışma grubunda bakanlığınızın temsilcilerini de görmek bizi mutlu edecektir” diye konuştu.
Toplantı, İş Başmüfettişleri Dehizhan Burak Özhan ile Levent Sözen’in sunumlarını tamamlamasının ardından sona erdi. Toplantıya ASO Başkanı Seyit Ardıç, ASO Meclis Üyeleri, işveren temsilcileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Bekir Aktürk, İş Başmüfettişleri Dehizhan Burak Özhan ile Levent Sözen katıldı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini yayımladı. Verilere göre, 23 Ekim itibarıyla Merkez Bankasının brüt döviz rezervleri, 3 milyar 103 milyon dolarlık düşüşle 59 milyar 45 milyon dolara geriledi. Söz konusu rezervler, 16 Ekim haftasında 62 milya
TÜİK, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da kamuoyuyla paylaşacak. Açıklanacak rakamlar, fiyat artışlarının seyrine ilişkin önemli göstergeler sunarken kiracıların kasım ayında
İLKHA muhabirine konuşan giyim ve ayakkabı esnafı, kış sezonuna yönelik hazırlıklarını, ürün çeşitlerini, fiyat değişimlerini ve sezon beklentilerini değerlendirdi. Giyim esnafı, mont, kaban, kazak ve kışlık pantolon gibi ürünleri erkenden müşterilerin hi
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yeni artış dalgası, gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. ÖTV kaynaklı düzenleme doğrultusunda benzinin litre fiyatına 4 lira 15 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 3 lira 60 kuruş zam yapıldı. Yapılan zammın a
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi, gümrük mevzuatına uygunluğun sağlanması ve dürüst ticaret yapan firmaların haklarının korunması amacıyla kontrollerin sürdürüldüğü belirtildi. Ticaret Araştırmala
Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, ekim ayında kent merkezi ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerde, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında 208 firmada 10 bin 360 ürün kontrol edildi. Haksız fiyat artışları da denetl
Dolar kuru, 30 Ekim Cuma günü 50 lira sınırına yakın seyrini sürdürdü. Güne 49,8834 liradan başlayan dolar, işlemler sırasında 49,9540 liraya kadar yükseldi. Kur, sabah saatlerinde 49,9472 lira seviyesinden alıcı buldu. Küresel piyasalarda dolar endeksi g
Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması amacıyla Ekim 2026 döneminde yürütülen denetim çalışmalarının sonuçlarını açıkladı. Aylık denetim raporuna göre, kent genelinde risk esaslı 1136 gıda
Nazım Hikmet’in Dizeleri Malatya’da Yankılandı: Yurdaer Okur’a Ayakta Alkış
Ağrı'da emniyet ekipleri tarafından gerçekleştirilen uygulamada 34 kişi yakalandı
03İran, Rusya ile 110 milyar metreküp kapasiteli doğal gaz hattı kurmayı planlıyor
04Moldova Dışişleri Bakanı Popşoi: Romanya ile birleşme süreci fiilen başladı
05Kış erken geldi, kar ve fırtına kapıda... Meteoroloji'den kritik uyarı!
06Lastiği patlayan araç üst geçidin ayağına çarpı: 2 ölü, 2 yaralı
07Hakkari'de 63 düzensiz göçmen yakalandı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Kocaeli̇spor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Fenerbahçe A.ş.
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor