Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.Budapeşte’deki Puskas Arena Stadyumu’nda gerçekleştirilen 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ne AB üyesi...
Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı.
Budapeşte’deki Puskas Arena Stadyumu’nda gerçekleştirilen 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ne AB üyesi 27 ülkenin yanı sıra Batı Balkan ülkeleri, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkeleri, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, İngiltere ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 47 ülkenin devlet ve hükümet başkanı katılıyor. Ukrayna’daki savaşın en önemli gündem maddelerinden biri olduğu zirveye davet edilen liderler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de yer alıyor.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’nin de katıldığı zirvede Avrupa Birliği (AB), Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell tarafından temsil ediliyor.
Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımcılara hitap edeceği bir açılış genel oturumu, çalışma grupları ile yuvarlak masa toplantıları ve raporlama oturumları gerçekleştirilecek ve liderler ikili görüşmeler yapma fırsatı bulacak.
Liderler zirvede Avrupa’nın karşı karşıya olduğu güvenlik tehditleri, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, Orta Doğu’daki savaş ve gerilimleri ele alacak. Ara oturumlarda ise düzensiz göç ve göçün politik malzeme olarak kullanılması konuları da dahil olmak üzere ekonomik güvenlik, enerji, ulaşım, bilişim ve küresel ticaret ile ilgili konular üzerine görüşmeler yapılacak. Medyada yer alan haberlere göre ABD’de 5 Kasım’da gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi lider Donald Trump’ın kazanması da Avrupalı liderlerin görüşeceği konular arasında yer alacak. Önceki toplantılarla aynı formatta gerçekleştirilecek zirvede ara oturumlarda elde edilen bulgular, kapanış genel oturumunda rapor edilecek.
Zirvenin sonunda zirvenin ev sahipliğini üstlenen Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve önümüzdeki yıl baharda yapılacak bir sonraki zirvenin ev sahipliğini üstlenecek Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ortak basın toplantısı düzenleyecek.
Avrupa Siyasi Topluluğu, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşının başlaması sonrasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından Avrupa ülkeleri için ortak menfaat konularının ele alınması, siyasi diyalog ve iş birliğini teşvik etmek için önerilmişti. Avrupa Konseyi, 23-24 Haziran 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Siyasi Topluluğu’nun oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı.

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Şeyh Kasım: İşgalcilere hareket serbestisi tanıyan hiçbir ateşkesi kabul etmeyiz
Denizli'de ruhsatsız silah operasyonunda 3 zanlı tutuklandı
03Guatemala’daki Fuego Yanardağı'nda patlama
04Pakistan'da kontrolden çıkan araç camiye daldı: 2 ölü, 30 yaralı
05Katar'da sanayi bölgesinde patlama
06El Halil'de iki Filistinli genç şehit oldu
07ABD ile İran'dan Hürmüz mutabakatı: Güvenli geçiş mekanizması kurulacak
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük