Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayında ayrıca tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracatının gerçekleştirildiğini belirtti. Bakan Bolat, bölgesel savaşlar, jeopolitik gerilimler ve küresel ekonomideki olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısında ihraca
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayında ayrıca tüm zamanların en yüksek üçüncü aylık ihracatının gerçekleştirildiğini belirtti.
Bakan Bolat, bölgesel savaşlar, jeopolitik gerilimler ve küresel ekonomideki olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısında ihracatın yüzde 3,5 artışla 135 milyar 980 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.
Yıllıklandırılmış ihracatın ise Haziran 2026 itibarıyla yüzde 4,1 artarak 277 milyar 858 milyon dolara ulaştığını, böylece son bir yılda 11 milyar dolarlık artış kaydedildiğini bildirdi.
Yüksek teknolojili ihracatta artış
Ocak-Haziran döneminde orta yüksek ve yüksek teknoloji ürünleri ihracatının yüzde 8,4 artışla 56,2 milyar dolara yükseldiğini belirten Bolat, katma değerli üretim ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü kaydetti.
İthalat 35,3 milyar dolar oldu
Haziran ayında ithalatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23 artarak 35 milyar 285 milyon dolar olduğunu aktaran Bolat, yıllıklandırılmış ithalatın ise 373 milyar 711 milyon dolara yükseldiğini ve son bir yılda 17,6 milyar dolarlık artış yaşandığını ifade etti.
Takvim etkisi ihracatı destekledi
Bolat, haziran ayındaki ihracat ve ithalat artışında takvim etkisinin belirleyici olduğunu belirterek, Kurban Bayramı'nın 2025 yılında haziran, 2026 yılında ise mayıs ayına denk gelmesi nedeniyle mayısta aşağı yönlü oluşan etkinin haziranda tersine döndüğünü ve dış ticaret rakamlarını yukarı taşıdığını ifade etti.
Dış ticaret açığı 10,4 milyar dolar
Haziran ayında dış ticaret açığının yüzde 26,2 artışla 10 milyar 370 milyon dolara yükseldiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 70,6 olarak gerçekleştiğini bildiren Bolat, Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığının 53 milyar 140 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 71,9 olduğunu kaydetti.
Son 12 aylık dönemde ise dış ticaret açığının 95 milyar 853 milyon dolara, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 74,4'e ulaştığını belirten Bolat, küresel belirsizliklere rağmen ihracatta dirençli görünümün korunduğunu ve Orta Vadeli Program'daki 282 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmak için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Aksaray’da istihdam olanaklarının geliştirilmesi ve işsizliğin en aza indirilmesi amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Vali Murat Duru başkanlığında düzenlenen toplantıda, istihdamın ar
Aksaray’da uyuşturucu madde imalatı ve satıcılığına yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında jandarma ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirilen operasyonda çok sayıda uyuşturucu madde ile ruhsatsız tab
Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından uyuşturucuyla mücadele kapsamında operasyon düzenlendi. 27 Ekim'de gerçekleştirilen operasyonda, durdurulan ticari takside yapılan aramada 4 parça halinde toplam 2 kilo 100 gram skunk maddesi ele geçirild
Eyalet Valisi Kathy Hochul tarafından imzalanan düzenleme, 18 yaşından küçük kullanıcılarla etkileşimde bulunan sohbet botlarının sergileyebileceği sakıncalı davranışları yasaklıyor. Çarşamba günü imzalanan ve 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek yasa, çocuklarla
Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Büro Amirliği ekiplerince Atatürk, Orhan Veli Kanık, Cumhuriyet, Barbaros, Kelle İbrahim, Fevzi Paşa, Ahmet Mithat ve Çayır caddeleri ile Seyfi Baba Sokak ve Akbaba Caddesi çevresinde denetim yapıldı. Denetim
Bugün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde siyonist işgal kuvvetlerinin topçu ateşi ve silahlı saldırıları sonucu dört kişi şehit düştü, Yerel medya, işgalin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mevasi Refah'ın kuzeyinde bulunan Ekonomi Bakanlığı'na ait bir nokt
Didim ilçesi açıklarında, aralarında 14 çocuğun da bulunduğu 24 düzensiz göçmen yakalandı. Bölgede lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen bulunduğu bilgisinin alınması üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri görevlendirildi. Sahil Güvenlik Bot
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, yeni tespit edilen şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyonların sürdüğü bildirildi. Mali suçlara ilişkin incelemelerde, kaynağı belirsiz paranın yatırım sözleşmeleri dışında kullanıldığı ve suç g
Galatasaray A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Kocaeli̇spor
Erzurumspor Fk
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Corendon Alanyaspor
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Samsunspor A.ş.
Eyüpspor