Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak. Bakan Fidan’ın toplantı gündeminde Suriye başta olmak üzere Filistin ve Ukrayna’daki durumu ele alması ve mevkidaşları ile ikili görüşme...
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Brüksel’de düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak. Bakan Fidan’ın toplantı gündeminde Suriye başta olmak üzere Filistin ve Ukrayna’daki durumu ele alması ve mevkidaşları ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.
Dışişleri Bakanı Fidan, 3-4 Aralık tarihlerinde Brüksel’deki NATO Karargahında gerçekleştirilecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılacak. Toplantı, Genel Sekreterlik görevini 1 Ekim tarihinde devralan Mark Rutte’nin katılımıyla düzenlenen ilk Dışişleri Bakanları Toplantısı olacak.
NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı üç oturum halinde gerçekleştirilecek. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ilk oturumu Ürdün Kralı II. Abdullah’ın katılımıyla gerçekleştirilecek. Bu oturumda, Orta Doğu’daki kriz ve NATO ile Ürdün arasındaki iş birliği konuları ele alınacak.
Türkiye’den NATO’ya Suriye için tam destek çağrısı
Bakan Fidan’ın oturumda, terör unsurlarının mevcudiyeti başta olmak üzere Suriye’deki mevcut çok yönlü sorunların istikrarsızlığı teşvik etmeye devam ettiğini, NATO’nun güneydoğu kanadını oluşturan ülkemizin bölgede istikrarsızlığın yayılmamasını amaçlayan tutumunun desteklenmesinin önem taşıdığını ve ülkemizin Suriye’de yaşanan gelişmeleri ülkenin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafazası ile terörle mücadele perspektifinden takip etmeyi sürdürdüğünü vurgulaması, İsrail’in işlediği savaş suçları ile Gazze’de yaşanan insani dram başta olmak üzere, Türkiye’nin İsrail-Filistin meselesine yönelik görüşlerini paylaşması, Orta Doğu’daki krizlerin ve savaşların yan etkilerine, bilhassa terörizmin yayılmasına zemin oluşturduğuna dikkat çekmesi, Amman’da bir İrtibat Ofisi açılması dahil olmak üzere, Türkiye’nin NATO ile Ürdün arasındaki iş birliğinin geliştirilmesine verdiği desteği tekrar dile getirmesi öngörülüyor.
Ukrayna oturumu
Toplantının NATO-Ukrayna Konseyi formatındaki oturumuna, Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiha ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas’ın da katılması bekleniyor. Söz konusu oturumda Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki son durum görüşülecek.
Dışişleri Bakanı Fidan’ın oturumda, Türkiye’nin Ukrayna’nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne desteğini tekrarlaması, savaşın sonlandırılması için her hâl ve kârda diplomasiye imkan tanınması gerektiğini vurgulaması, ayrıca AB’nin, AB üyesi olmayan müttefiklere yönelik yazılı taahhütlerine riayet etmesi gerektiğine dikkat çekmesi bekleniyor.
Müttefikler arasında savunma ürünlerinin ticareti önündeki tüm engellerin kaldırılması gündemde
Yalnızca müttefiklerin katılımıyla yapılacak son oturumda, Avrupa-Atlantik bölgesine yönelik risk ve tehditler ile mücavir bölgelerdeki tırmanmalar tartışılacak. Bakan Fidan’ın oturumda, 2023 Vilnius ve 2024 Washington Zirvelerinde alınan kararlar uyarınca, müttefikler arasında savunma ürünlerinin ticareti önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini, terörizme karşı mücadelede tam dayanışma sergilenmesinin önemini vurgulaması bekleniyor.
Ayrıca Bakan Fidan’ın toplantı marjında mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.
Rutte’nin Türkiye ziyareti
NATO Genel Sekreteri Rutte, Türkiye’yi son olarak 25-26 Kasım 2024 tarihlerinde ziyaret etmiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’le görüşmeler gerçekleştirmişti.
Genel Sekreter Rutte söz konusu ziyareti kapsamında, 23 Ekim 2024 tarihli terör saldırısı nedeniyle taziyelerini sunmak ve çalışmaları hakkında bilgi almak için TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki tesislerini ziyaret etmişti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ
Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme
Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ
İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo
İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi
Adana'da otomobil akaryakıt tankerine çarptı: 1 ölü, 2 yaralı
ABD Başkan Yardımcısı Vance İran müzakereleri için İsviçre'ye gitti
03Sakarya'da 13 kişi gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu
04YKS'de AYT ve YDT oturumları bugün gerçekleştirilecek
05Motokuryeler ile işletmeciler arasında kavga: 5 yaralı, 10 gözaltı
06İstanbul'da akaryakıt istasyonunda silahlı saldırı: 3 yaralı
07Akın Gürlek: “Aysel Yıldırım Cinayetine İlişkin 4 Şüpheli Gözaltında”
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük