MENÜ

Bakan Tunç: "Dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yeni İcra Modeli ile büyük bir dönüşüm başlattık. İlk aşamada dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan mahallerde bulunan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik" dedi.Adalet Bakanı Yı...

Yayınlanma: 23 Temmuz 2025 14:43 Güncelleme: 12 Eylül 2025 02:06
Bakan Tunç: "Dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Yeni İcra Modeli ile büyük bir dönüşüm başlattık. İlk aşamada dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan mahallerde bulunan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik" dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Dikmen Hakimevi’nde gerçekleştirilen İcra Müdür ve Müdür Yardımcısı Kura Töreni’ne katıldı. Burada konuşan Bakan Tunç, adaletin sadece mahkeme kararıyla tamamlanan bir süreç olmadığını belirterek, "Adalet, verilen kararın, zamanında, etkili ve hakkaniyete uygun biçimde hayata geçirilmesiyle tam anlamını bulur. İşte bu noktada, icra teşkilatımız, icra dairelerimiz devreye girmektedir. İcra daireleri, yargı kararlarını, uygulayıcı bir iradeye dönüştürür. İcrayla hüküm hayat bulur, hak sahibine ulaşır. Bu yönüyle icra daireleri, hukukun soyut ilkelerini somutlaştıran, toplumsal güvenin ve düzenin korunmasında önemli rol üstlenen bir kurumumuzdur. İcra daireleri bu işlevini keyfi değil, hukuk devleti ilkesinin sınırları içinde, yargı denetimine açık, ölçülü ve tarafsız şekilde yerine getirir. İcra dairesi, hak arayanın meşru beklentisine cevap veren bir kamu otoritesi olarak çalışır. Mahkemelerin verdiği kararların hayata geçirilmesinde, alacaklının hakkını zamanında alabilmesinde, borçlunun ise hukuk çerçevesinde korunmasında icra mensuplarının üstlendiği görev son derece önemlidir" dedi.
İcra teşkilatının güçlü, donanımlı ve liyakatli kadrolara sahip olmasının şart olduğuna dikkat çeken Bakan Tunç, şöyle devam etti:
"Sizler bu bağlamda, yargı organlarımızın yükünü hafifleten, adaletin sahadaki temsilcilerisiniz. Vatandaşlarımızın yargıya duyduğu güvenin güçlenmesinde, adil ve hızlı sonuç alma beklentilerinin karşılanmasında sizler önemli bir görev ifa ediyorsunuz. Atandığınız yerlerde; mesleki yetkinliğiniz, yüksek görev ahlakınız ve insan merkezli yaklaşımınızla devletimize, milletimize ve adalet camiamıza değerli katkılar sağlayacağınıza yürekten inanıyorum."

"Adaylarımızdan 195’inin kadın olması son derece kıymetlidir"
Yapılan kurada 300’ü açıktan atama, 100’ü görevde yükselme sınavı ile olmak üzere toplam 400 icra müdürü ve icra müdür yardımcısının görev yerlerinin belirlendiğini söyleyen Tunç, "Açıktan atanan 300 icra müdür ve müdür yardımcısı adayımızdan 292’sinin Hukuk Fakültesi mezunu olması bizler için ayrıca memnuniyet vericidir. Bu önemli veri, icra teşkilatımızın sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da güçlendiğini gösteriyor. Ayrıca adaylarımızdan 195’inin kadın olması kadınların kamu hizmetlerinde üstlendiği rolün ve temsil gücünün artması bakımından da son derece kıymetlidir. Hukuk Devletinin bir gereği olan adil, şeffaf ve güven veren bir icra sisteminin tesisi açısından çok değerli buluyoruz" şeklinde konuştu.

"Dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik"
İcra sisteminin kalitesini daha da artırmak amacıyla dijital icra uygulamalarından, elektronik satış sistemlerine kadar birçok düzenlemeyi hayata geçirdiklerini belirten Tunç, "Bu kapsamda, Yeni İcra Modeli ile büyük bir dönüşüm başlattık. İlk aşamada dosya sayısı 10 bin ile 100 bin arasında olan mahallerde bulunan birden fazla icra dairesini tek çatı altında birleştirdik. Yeni İcra modelinin ikinci aşamasına geçerek dosya sayısı 100 binin üzerinde olan yerlerde ihtisaslaşmış icra daireleri kurarak uzmanlaşmayı sağladık" dedi.
Elektronik dosya sisteminin de önemine değinen Tunç, icra-iflas dosyalarının yüzde 99’unun yapay zekâ destekli tarama yöntemiyle UYAP’a aktarıldığını belirtti.

"2019 yılından bugüne kadar toplam 8 milyon 300 bin dosya başarılı bir şekilde yürütülmüştür"
Tunç, bu işlemin dijital ortamda gerçekleştirilerek daha pratik olduğunu söyledi. Merkezi Takip Sistemi (MTS) hakkında da bilgi veren Tunç, "Bu sistemle icra dairesine gitmeden, UYAP entegrasyonuyla oluşturulan bir sistem üzerinden sanal ortamda işlemlerin yürütülmesine imkan tanıdık. Böylece icra dairelerinin iş yükünü önemli ölçüde hafiflettik. 2019 yılından bugüne kadar toplam 8 milyon 300 bin dosya başarılı bir şekilde yürütülmüştür. Bu süreçte 7 bin 55 ağacın kesilmesi önlenerek hem çevre hassasiyeti korunmuş hem de ciddi bir kamu tasarrufu elde edilmiştir" diye konuştu.
9. Yargı Paketi ile gelen yeniliklerden bahseden Tunç şunları dile getirdi:
"Elektronik satışa yönelik olarak, satışa çıkarılan malda asgari pey sürme oranı ve pey sürme süresi artırılarak satışa konu malın en yüksek bedelle rekabetçi bir ortamda satılmasını sağladık. Bu şekilde borçlunun en yüksek oranda borcundan kurtulmasını ve alacaklının da aynı şekilde en yüksek oranda alacağını kavuşmasına imkân tanıdık. Tüm bu uygulama ve yeniliklerimizle icra teşkilatımızda çağın gereklerine uygun bir dönüşüm gerçekleştirdik. Özellikle yapay zekâ ve otomasyon sistemleriyle iş süreçlerini daha hızlı ve güvenli hâle getirdik ve vatandaşlarımızın adalete erişimini kolaylaştırdık."
Son 23 yılda adalet hizmetlerinin, modern, sağlam fiziki altyapı ve güçlü insan kaynağıyla desteklenmesi gerektiği anlayışıyla yoğun çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Bakan Tunç, "Adalet teşkilatımıza peyderpey olmak üzere toplamda 20 bin yeni sözleşmeli personel alımı yapıyoruz. Gençlerimize yeni istihdam imkânları sunulacak, aynı zamanda hizmet kalitemiz daha da güçlenecek" diyerek sözlerini noktaladı.
Tören sonunda kura çekilerek icra müdür ve müdür yardımcılarının yerleri belli oldu.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30