Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bolu’nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda devam eden yangına ilişkin, "Çok ciddi güç yığmış olmamıza rağmen alanın genişliği, çok sarp olması, yarıklar olması, dik kayalıklar olması müdahaleyi çok güçl...
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bolu’nun Göynük ilçesinde ormanlık alanda devam eden yangına ilişkin, "Çok ciddi güç yığmış olmamıza rağmen alanın genişliği, çok sarp olması, yarıklar olması, dik kayalıklar olması müdahaleyi çok güçleştiriyor" diyerek, vatandaşları ateş yakmamaları ve yangına sebebiyet verebilecek eylemlerde bulunmamaları konusunda uyardı.
Bekirfakılar köyünde dün ormanlık alanda saat 12.30 sıralarında yangın çıktı. Bölgeye Bolu ve çevre illerden çok sayıda itfaiye ekibi, arazöz, dozer ve helikopterler sevk edildi. Ekiplerin, yangını söndürmek için başlattığı çalışma saatlerdir sürüyor. Yangın sebebiyle Yeniköy ile Bekirfakılar köyünde Ayvatlar Mahallesi ve Çaylak köyünde Seferler Mahallesi’nde 281 vatandaşın tedbir amaçlı tahliyesine karar verildi. Akşam saatlerine kadar 118 arazöz, 7 iş makinesi ve 9 helikopter ile müdahale edildi. Gece saatlerinde helikopterler havadan müdahaleye ara verdi.
Sabahın erken saatlerinde bölgeye gelen 11 helikopterle havadan müdahale başladı. Yangının çıktığı bölgeye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Sünnet Gölü’nden helikopterler su alarak alevlere püskürtmeye devam ediyor. Ekiplerin müdahalesi sürerken yangının çıkış nedeninin ise anız yakmak olduğu düşünülüyor. Orman yangını sebebiyle tedbir amacıyla Göynük-Nallıhan yolu trafiğe kapatıldı.
"Müdahaleyi çok güçleştiriyor"
Çıkan yangınla ilgili incelemelerde bulunmak üzere bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yetkililerden bilgi aldı. Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada, "Bu sabah Çanakkale’den yaptığımız bilgilendirmede, yangının kontrol altına alındığını söylemiştim. Dün başlayan diğer büyük bir yangın şuan içinde olduğumuz yangın Göynük’te çıktı. Çok kısa bir sürede 30 kilometrelik bir alanı şuan için etkileyecek boyuta geldi. Çok ciddi güç yığmış olmamıza rağmen alanın genişliği, çok sarp olması, yarıklar olması, dik kayalıklar olması müdahaleyi çok güçleştiriyor. Şuanda 11 helikopter, 118 kara aracı ve 601 personelle, bunun dışında diğer kurum ve kuruluşlarımızın da bize desteği var. Gece boyu müdahale sürmüştü, gün boyu da sürdü. Bu gece boyunca devam edecek. Gerçekten çok büyük bir alan. Dağınık bir müdahale şekli maalesef. Tabii burada sonuç ala ala gidiyor arkadaşlarımız. Çok şükür can kaybımız yok. Ayvatlar Mahallesi, Umurlar, Yeniköy ve Seferler Mahallesi tedbiren tahliye edilmiş durumda. Yine tedbir amaçlı Göynük-Nallıhan Yolu da trafiğe kapatıldı" dedi.
İzmir’de çıkan yangınlar
Bakan Yumaklı, dün saat 21.10’da İzmir Yamanlar’da da yangının çıktığını hatırlatarak, "Gece boyu onunla da uğraştık ve o müdahaleler sonucunda da belli bir enerji düşüklüğüne getirmiştik. Sabah 10.14’te bu yangına 2 kilometre ötede yeni bir yangın çıktı. Buna da 4 dakika içinde müdahale edildi. Birbirine yakın iki yangın. 4 tanker uçağı, 15 helikopter, 70 kara aracı ve yaklaşık 450 personelle kontrol altına almak için çalışıyoruz. Burada da yine çok şiddetli rüzgar bizim çalışmalarımızı zaman zaman engelledi. Yamanlar mevkisindeki yangınların yerleşim yerlerine çok yakın olması bizi ilk başta çok yoğun bir şekilde buralara sevk etti. Çok şükür herhangi bir can kaybımız yok. Ancak 16 ev yandı, 87 ev boşaltıldı, 44 iş yeri de tahliye edildi. Yine burada da Valiliğimiz, Orman Genel Müdürlüğümüz, AFAD, ilgili kurumlar, yerel yönetimler hep birlikte yoğun bir şekilde gayret ediyorlar. İzmir’de 3. bir yangınımız daha var. Saat 15.36’da Beydağ’ında meydana geldi. Yine burada da ilk müdahale 6 dakika sonra yapıldı. Burada da 3 uçak, bir helikopter sevk ettik. Maalesef burası da kırsal alanda başlayıp orman alanına sirayet eden bir yangın" diye konuştu.
"Bizler burada olacağız, yangın sönene kadar buradayız"
Yangınların çıkış sebeplerinin kolluk kuvvetlerince araştırıldığına dikkat çeken Bakan İbrahim Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bununla ilgili Valilik gerekli açıklamayı yapacaktır. Yine bu sabah Manisa Gördes’te bir yangın olduğundan bahsetmiştim ve oldukça enerjisini düşürdüğümüzü söylemiştim. Ancak meteorolojik şartlar değişti. Çok kararsız ve şiddetli bir rüzgar yine başladı. Enerjisinde yeniden bir artış meydana geldi. Arkadaşlarımız buranın kontrol altına alınmasıyla ilgili de çok yoğun çabalarını sürdürüyorlar. Bunların dışında kamuoyuna yansıyan ya da yansımayan birçok yangınla mücadelemiz devam ediyor. Bugün şu ana kadar ülke genelinde orman ve kırsal yangını olmak üzere küçükleri hiç bahsetmiyorum. Belli bir seviye üzerinde yaklaşık 47 yangın çıktı. Bunların 30’u kontrol altına alındı. 17’sine müdahalelerimiz devam ediyor. Ben size sadece büyük olanlardan bahsettim. Bu yangınların arasında büyüme potansiyeli olan Aydın Didim Ak Yeniköy’de 12.56’da çıkan bir yangın vardı. Buna da 13.05’de ilk müdahale yapıldı. 3 uçak, 5 helikopter, 27 kara aracı ve 155 personel sevk ettik. Yine bu yangında, kırsal alanda başlayıp maalesef orman alanına sirayet eden bir yangın. Ben bütün bu yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun diyorum. Bizler burada olacağız, yangın sönene kadar buradayız."
"Bütün ilgili kurum ve kuruluşlar alarma geçti"
Kötü dezenformasyonlara dikkat çeken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Biz onlarla mücadele etmek yerine yangınla mücadele etmeyi seçiyoruz. Ancak hakikaten bizlerin de çalışmalarını güçleştirici ya da kamuoyunda hassasiyeti yükseltici bu dezenformasyonların bu ülkeyi seven hiç kimseye faydası yok. Vatandaşlarımızdan bizlerin ya da resmi kurumların yaptığı açıklamaların dışında hiç kimseye hiçbir açıklamaya, hiçbir habere itibar etmemelerini özellikle istirham ediyorum. Tekrar olsa da yine dünden bu yana yapmış olduğumuz diğer bir uyarıyı tekrar edelim. Bugün, yarın, pazar günü ve hatta önümüzdeki haftanın tamamı için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız, bizlere çok yüksek risk derecesi olduğunu bildirdiler. Orman teşkilatı olarak alarma geçtik. Bütün ilgili kurum ve kuruluşlar alarma geçti. Ancak çok kıymetli vatandaşlarıma buradan bir konuyu hatırlatmak isterim. O da şu, bizler ne yaparsak yapalım sizlerin yardımı olmadan herhangi bir şekilde başarılı olamayız. Neden? Şu anda içinde bulunduğumuz ve hakikaten hiçbirimizin görmek istemeyeceği görüntüleri oluşturan yangın maalesef ki bir tarladaki anızın yakılmasından meydana geldi. Bununla ilgili de ilgili kişiler gözaltına alınmış durumda. Basit bir şeyin nelere mal olacağını hepimizin tekrar düşünmesi lazım. Lütfen en azından bir hafta boyunca kapalı alanların dışında hiçbir ateş yakılmasın. Mümkünse ateş yanmaya sebebiyet verecek herhangi bir ortam oluşturulmasın. Ben tekrar geçmiş olsun diliyorum bütün vatandaşlarımıza zaman içerisinde bu bilgilendirmelerimize devam edeceğiz. Dezenformasyona dikkat. Lütfen bizim açıklamalarımızı resmi kurumların açıklamalarını dikkate alın" dedi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi ve hayırsever işbirliğinde Yazır Mahallesi’ne kazandırılacak olan mahalle külliyesinin yapımı devam ediyor. Cami, çocuk mektebi, sağlık merkezi ve millet kıraathanesini tek çatıda buluşturacak kompleks mahallenin
İzmir’de eski Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ı sokakta protesto eden eski belediye çalışanı Pınar Özkan, yaşadıklarını anlattı. Özkan, haksız yere işten çıkarıldığını ve yetkililerle görüşmesine izin verilmediğini, yıllardır Başkan Sandal’la görü
İran Meclisi, Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerden ücret alınmasını öngören bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.İran, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere yönelik yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. İran Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Rızayi Kuçi, boğazdak
Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile Çeltik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonun’da görüşülmeye başlandı.Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Yaşlılara Saygı Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, "Kimsenin yalnız olmadığı bir kent" hedefini yineleyerek, yaşlı dostu kent vizyonuna dikkat çekti.Muratpaşa Belediyesinin Aydın Kanza Sanat Galerisi’n
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karadeniz’de dronla vurulan Türk petrol yüklü tankere ilişkin, "Karadeniz’de Türk tankerine dron isabet etti. Teknik ekiplerimiz olay yerine sevk edildi. 27 personelimizde yaralanma yok" dedi.Türk şirketi P
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hatay’da 14 yaşındaki kız çocuğunun 60 yaşındaki bir adamın kendisini taciz iddialarına beraat kararı verilmesine itiraz edecek.Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bazı basın yayın organları ve sosyal medya pay
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AK Parti Ağrı İl Başkanlığında partililerle bir araya geldi.Bir dizi ziyarette bulunmak üzere Ağrı’ya gelen İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, AK Parti Ağrı İl Başkanlığını ziyaret etti. Bakan Çiftçi, burada partililerle bir a
Volkswagen’in İsrail’in Demir Kubbe hava savunma sistemi için füze parçası üretimine başlayabileceği iddiası
Erzincan’da "Enkazdan yaralı tahliye ve çadır kurma yarışması" düzenleniyor
03Dilovası’ndaki yangın davasında faciadan önce işçiden dikkat çeken söz: "İçimde kötü bir his var"
04Polis, Marmaris Belediyesi’ndeki arama çalışmalarını tamamladı
05Tokyo’daki AVM’de bıçaklı saldırı dehşeti: Saldırgan dahil 2 ölü
06Bebeği Heimlich manevrası ile kurtardı
07Diyarbakır’da polis aracının geçişi sırasında EYP patladı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük