Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:47 180 milyonluk sazan sarmalı operasyonu: 20 tutuklama08:44 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:41 Narkotik ekiplerinden rekor: 112 kilonun üzerinde metamfetamin ele geçirild...08:34 20 ilde FETÖ’ye yönelik olarak son bir hafta içinde düzenlenen “Kıskaç-11”...08:33 Sivas’ta yaşlı nüfus artıyor08:21 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu08:15 Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü08:01 Bakan Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İs...07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın
Sami Er
Ekonomi 16 Nisan 2022 - 13:08 Yorum: 0

Başkan Çiçek, “Kayısıdaki don rekolteyi etkileyecek”

Malatya'da etkili olan zirai don olayını değerlendiren Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek, kayısıda don olayının rekolteyi etkiyeceğini belirterek,...

Başkan Çiçek, “Kayısıdaki don rekolteyi etkileyecek”

Malatya'da etkili olan zirai don olayını değerlendiren Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek, kayısıda don olayının rekolteyi etkiyeceğini belirterek, "Hasar tespit çalışmaları birkaç içerisinde sıcaklığın 10 derecenin üzerinde seyretmesi ile daha somut bir veri elde edilecek" dedi.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek, hava sıcaklığının sıfırın altında seyretmesiyle kayısıdaki zirai donun beklentilerinin üzerinde olduğunu belirterek, "Malatya'da 1600 rakıma kadar olan bölgeler çiçek evresinde. Don küçük meyve aşamasında olanlara daha büyük zarar verirken çiçek döneminde olanlar kısmen zarar gördü. Henüz tomurcuk aşamasında yerlerde ise sahadan aldığımız bilgilerle çok ciddi anlamda bir hasar söz konusu değil. Özellikle Doğanyol, Pütürge bölgesi bu anlamda en az hasar ihbarı aldığımız bölgeler. O bölgedeki çiftçilerimizle görüştüğümüzde çok ciddi anlamda bir hasarın olmadığına dair bilgiler gelmekte. Hasar yoğun olarak Battalgazi, Kale ve baraj sahilleri Yazıhan bölgesi ve Akçadağ ovasına kadar uzanıyor. Özellikle 1400 rakımın üzerinde olan bölgeler Hekimhan, Doğanşehir, Darende ve Akçadağ'ın yüksek kesimleri çiçek evresinde olduğu için bu bölgelerde kısmen hasar olduğu şeklinde bilgiler geldi. Daha yüksek kesim özellikle 1700 rakımın üzerinde olan bölgeler ise henüz pembe tomurcuk olduğu için ve dayanma süresi en yüksek evrede şuan için o bölgelerde herhangi bir sıkıntı olmadığına dair bilgiler alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Hasar tespit çalışmalarına da değinen Çiçek, "Kesin hasar tespit çalışmaları biraz sürer gibi düşünüyorum. Kayısı yetiştiriciliği çok geniş bir yelpaze olduğu için 1-2 günde kesin hasar tespiti yapmamız teknik olarak çok mümkün gözükmüyor. Bu tür hasar tespit çalışmaları birkaç gün sıcaklık derecelerinin 10 derece ve üzerinde seyretmesi sonucunda daha somut bir şekilde ortaya çıkabilir. O yüzden kayısı bahçelerinin yoğun bulunduğu bölgelerde hasarın yoğun olduğuna dair bizim de kısmi tespitlerimiz var. Süreç içerisinde bu konuyu takip etmeye çalışacağız " şeklinde konuştu.

"Rekolteyi Etkileyecek"

Kayısıdaki donun rekolteyi etkileyeceğini dile getiren Çiçek, "Rekolteyi mutlaka etkileyecek. Ancak şunu biz her zaman söylüyoruz normal ağaç varlığımız ve yıllık bazdaki rekolteye baktığımızda her yıl farklı bölgelerde, farklı derecelerde benzer durumları yaşıyoruz. Bu yıl biraz şiddetli ve daha geniş alanda yaşadık. Bizim şu anki gözlemimiz rekolteyi sıfırlayacak gibi gözükmüyor. Bir kısım mutlaka etkileyecektir. Biz rekolte derken Malatya genelini değerlendiriyoruz oysa lokal bölgelerde sadece geçimi kayısı üzerinden olan çiftçilerimiz var. Eğer kayısı bahçeleri, bu anlamda zarar görmüşse bu arkadaşlarımızda ciddi mağduriyet oluşuyor. Bilindiği üzere 2006 yılından itibaren tarım sigortaları uygulanıyor. Özellikle tarım sigortası yaptırmış çiftçilerimizin, üreticilerimizin zaman geçirmeden sigorta acenteleri ya da TARSİM'e müracaat ederek hasar tespitlerini yaptırmaları gerekiyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber