Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunları 40 başlık altında dile getirdiklerini açıkladı. Başkan Özcan, 12 Nisan’da yaşanan zirai don nedeniyle Malatya’nın kayısı ür...
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunları 40 başlık altında dile getirdiklerini açıkladı. Başkan Özcan, 12 Nisan’da yaşanan zirai don nedeniyle Malatya’nın kayısı üretiminde son 150 yılın en büyük afetini yaşadığını belirtti.
Malatya Ticaret Borsası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Özcan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın öncülüğünde başlatılan 4. Tarım ve Orman Şurası’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye genelinde 1.597 kişinin katılımıyla yürütülen şura çalışmalarında, 16 başlık altında 16 ayrı komisyon oluşturulduğunu ifade etti.
Şura kapsamında tarımsal pazarlama ve finansman komisyonlarında görev aldıklarını belirten Özcan, Malatya’nın en önemli tarımsal ürünü olan kayısıda yaşanan pazarlama ve finansman sorunlarını detaylı biçimde gündeme taşıdıklarını söyledi.
12 Nisan’da yaşanan zirai donun, sadece Malatya’yı değil 30’un üzerinde ili etkileyen bölgesel bir kriz olduğunu vurgulayan Özcan, "Ürünümüzün yüzde yüzünü kaybettik. Bu, son 150 yılın en büyük kaybıdır. Zirai donun piyasaya etkisi çok sert oldu. Çünkü bir yıllık üretimin tamamı zarar gördü" dedi.
Henüz Tarım İl Müdürlüklerinin sahadaki hasar tespit çalışmalarının tamamlanmadığını söyleyen Özcan, raporların önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılmasını beklediklerini ifade etti. Özcan, 14 Mayıs Çiftçiler Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili bir açıklama yapmasının da muhtemel olduğunu kaydetti.
Malatya’dan yıllık ortalama 90 bin ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını hatırlatan Özcan, mevcut stokların bu ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini belirtti. Fiyatlardaki artışa da dikkat çeken Özcan, "Bu bir tarım ürünü, bu nedenle fiyatlar üzerinde hassas olunmalı. Üretici bu dönemde dikkatli davranmalı ve kriz iyi yönetilmeli" diye konuştu.
Krizin doğru yönetilmesi halinde yeni fırsatların doğabileceğini belirten Başkan Özcan, 2026 yılında iklim şartlarının elverişli olması durumunda Malatya’nın uluslararası pazarlardaki kaybını telafi edebileceğini de sözlerine ekledi.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
ABD Başkanı Donald Trump, "İran’a yaptığımız şeyi yapmasaydık Orta Doğu’da barış sağlanamazdı, imzalanan bir anlaşma olmazdı. İran’ın gücü ve prestiji büyük ölçüde azaldı. Orta Doğu’da en büyük tehlike onlar" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok iyi tanıyorum ve hepinizin bildiği gibi, o benim çok iyi bir arkadaşımdır. Ona inanıyorum ve ona saygı duyuyorum. Netanyahu da ona saygı duyuyor" dedi.
03Trump: “Türkiye’ye F-35 satışını çok ciddi olarak düşünüyoruz"
04Bursa’da tekel bayisine silahlı saldırı: 2 yaralı
05Kendisinden haber alınamayan kadın evde ölü bulundu
06Iğdır’da aç kalan 3 vaşak köye indi
07Dev dalgalar, ölü yunus balığının kalıntılarını sahile sürükledi
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Göztepe A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Samsunspor A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük