MENÜ

Bayram sofralarında bunlara dikkat

DÜZCE (İHA) – Diyetisyen Nidanur Kara, Ramazan sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:11 Güncelleme: 06 Eylül 2025 16:39
Bayram sofralarında bunlara dikkat

DÜZCE (İHA) – Diyetisyen Nidanur Kara, Ramazan sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi'nde görevli diyetisyen Nidanur Kara, oruçla geçen süreç sonrasında beslenme önerilerinde bulundu. Oruç sebebiyle öğün sayısında azalma ve beslenme alışkanlıklarında değişiklerin meydana geldiğini belirten Kara, "Ramazan Bayramı'nı, Ramazan öncesi beslenme düzenimize döneceğimiz geçiş günleri olarak düşünebiliriz. İlk güne hafif beslenerek başlayıp bedenimizi alıştırarak yemek yemeli, yavaş yavaş arttırarak normal beslenme düzenimize geçiş yapmalıyız. Gün boyunca tüketeceğimiz besinler dört besin grubundan oluşmalıdır" dedi.

"Öğün araları en az 2-3 saat olmalı"

Öğün aralarının da önemli olduğunu ifade eden diyetisyen Kara, "Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sebebiyle kişiler bayramda öğün sayısını arttırmak ve daha fazla yemek yemek isteyebilir. Bu sebeple bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla da karşılaşabilirler. Ramazan ayında oruç sürecinin ardından bayramla birlikte normal beslenme düzenine geçerken tüketilecek besinlerin miktarı aniden artırılmamalıdır. Öğün araları en az 2-3 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Ana öğünler ara öğünler ile desteklenmelidir. Ara öğünlerde meyveler, yağlı tohumlar, ayran, yoğurt gibi ürünler beslenme düzenine eklenebilir" diye konuştu.

"Yeterli ve dengeli beslenilmelidir"

Bayram sabahına kahvaltı ile başlanması gerektiğini söyleyen Nidanur Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kahvaltılarda kızartma, kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Kahvaltıda peynir, yumurta, zeytin, ceviz, bal, yeşillik, tam buğday veya çavdar ekmeği tüketilmeli ve sağlıklı kahvaltı yapılmalıdır. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal, pekmez gibi tatlı besinleri bulundurulmaması yararlı olacaktır. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek, poğaça gibi hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi hem kan şekerimizi kontrol altında olmasını sağlayacak hem de bize gün boyunca tokluk hissi verecektir. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemelidir. Ramazan'da az yenildiği için mide hacmi küçüktür. Doyulduğunda yemek bırakılmalıdır. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata, hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten ve enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birden bire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olacak ve çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Akrabalarınızın ısrarı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunda uzak durulmalıdır"

"Doyumluk değil, tadımlık olmalıdır"

Aşırı tatlı tüketiminin de sakıncalı olduğunu sözlerine ekleyen Kara, "Bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine; sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, şekersiz veya az şekerli komposto, hoşaf, limonata, ayran gibi içecekler ikram edilebilir ve tercih edilebilir. Tatlı tüketimi doyumluk değil, tadımlık olmalıdır. Tatlı tüketiminin ardından bir bardak süt, ayran veya yoğurt tüketilerek kan şekeri dengesi sağlanabilir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Fatih Altaylı’nın doktorundan açıklama: "Her iki tümöre yönelik aynı seansta sorunsuz tedavi gerçekleştirildi"

Fatih Altaylı’nın doktorundan açıklama: "Her iki tümöre yönelik aynı seansta sorunsuz tedavi gerçekleştirildi"

Beyin ve Hipofiz Cerrahı Prof. Dr. Türker Kılıç, Gazeteci Fatih Altaylı’nın tedavi sürecine ilişkin yaptığı açıklamada, "Hastamızın detaylı MR’larında varlığını bildiğimiz 25 mm’lik menengiomaya ilaveten yeni bir 15 mm civarında meningiomanın daha oluşmuş

ADÜ’de organ bağışına dikkat çektiler

ADÜ’de organ bağışına dikkat çektiler

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi’nde kurulan stant ile hasta ve hasta yakınlarına organ bağışının önemi anlatılarak farkındalık oluşturuldu.Aydın’da ülke genelinde düşük seviyelerde olan organ bağışının önemine dikkat çekilmek üzere gerçe

Hayvancılara kritik uyarı: Kuzu ve buzağı bakımında ilk saatler hayati önemde

Hayvancılara kritik uyarı: Kuzu ve buzağı bakımında ilk saatler hayati önemde

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, hayvancılık işletmelerinde verimliliğin artırılması, sürü sağlığının korunması ve yavru kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla yetiştiricilere yönelik önemli uyarılarda bulundu. Yetkililer, kuzular ve buzağıların doğu

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz fizyoterapi desteği

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde ücretsiz fizyoterapi desteği

Niğde Sağlıklı Hayat Merkezleri, her yaştan vatandaşa ücretsiz fiziksel aktivite danışmanlığı hizmeti sunmaya devam ediyor.Niğde Sağlıklı Hayat Merkezleri bünyesinde yürütülen hizmet kapsamında, bireylerin ihtiyaçlarına uygun egzersiz programları hazırlan

’Bayramda aşırı tatlı tüketmek bağırsak sağlığını riske atabilir’

’Bayramda aşırı tatlı tüketmek bağırsak sağlığını riske atabilir’

Bayram sofralarının vazgeçilmezi tatlıların kontrolsüz tüketimi, sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Esra Tutal, özellikle kısa sürede fazla miktarda tatlı tüketiminin bağırsak sağlığını riske atara

Uzmandan bayram öncesi diş sağlığı uyarısı

Uzmandan bayram öncesi diş sağlığı uyarısı

Bingöl’de diş hekimi Mehmet Şiyar Yalçın, Ramazan Bayramı’nda artan tatlı tüketimine dikkat çekerek ağız ve diş sağlığının önemine değindi.Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Müdürü Diş Hekimi Mehmet Şiyar Yalçın, Ramazan Bayramı öncesi ağız ve diş sağlığı ha

Uzmanından uyarı: "Her adet ağrısı normal değildir; ağrı kesicilere rağmen geçmiyorsa endometriozis mutlaka akla gelmelidir"

Uzmanından uyarı: "Her adet ağrısı normal değildir; ağrı kesicilere rağmen geçmiyorsa endometriozis mutlaka akla gelmelidir"

Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Prof. Dr. Nafiye Yılmaz, "Her adet ağrısı normal değildir; özellikle şiddetliyse, yaşam kalitesini bozuyorsa ve ağrı kesicilere rağmen geçmiyorsa endometriozis mutlaka akla gelmelidir" dedi.Güven Hastanesi Kadın Hastalık

Ramazan’da kan şekerine dikkat

Ramazan’da kan şekerine dikkat

Uzmanlar Ramazan’da tatlı tercihi yaparken en önemli noktanın, hem porsiyon kontrolü hem de doğru seçimi yapmak olduğunu dile getirdiler.Erzurum Şehir Hastanesi, Ramazan Ayı’nda sağlıklı beslenme ile ilgili paylaşımlarına devam ediyor. Yapılan son paylaşı

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:39
İkindi 16:05
Akşam 18:46
Yatsı 20:02

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
64
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
60
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
60
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
52
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
43
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
35
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
33
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
33
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
31
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
30
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
30
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
25
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
25
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
24
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
22
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
17