Kurban Bayramında sofralarda başrolü üstlenen kırmızı et, uzmanlara göre bilinçsiz tüketildiğinde sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. H. Merve Bayram, Kurban Bayramı boyunca artan et tüketiminin özellikle kronik rahats...
Kurban Bayramında sofralarda başrolü üstlenen kırmızı et, uzmanlara göre bilinçsiz tüketildiğinde sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Doç. Dr. H. Merve Bayram, Kurban Bayramı boyunca artan et tüketiminin özellikle kronik rahatsızlığı olan bireylerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
Kırmızı etin yüksek kaliteli protein, demir, çinko, fosfor ve B12 vitamini içeriğiyle besleyici bir gıda olduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Merve Bayram, "Ancak kırmızı et doymuş yağ ve kolesterol içeriği nedeniyle ölçülü tüketilmelidir. Yeni kesilen etin hemen tüketilmesi, ‘ölüm katılığı’ nedeniyle sindirimi zorlaştırabilir. Bu nedenle etin en az 12 ila 24 saat dinlendirilerek tüketilmesi önerilir" dedi.
Izgara mı, kavurma mı sorusuna yanıt
Doç. Dr. Bayram, sağlıklı bireyler için günlük kırmızı et tüketiminin haftada 2-3 kez, her biri 90-120 gramlık porsiyonları aşmaması gerektiğini vurgularken, etin pişirme yönteminin de sağlık açısından belirleyici olduğunu şöyle ifade etti:
"Et pişirirken kızartma veya kavurma yerine haşlama, fırınlama ya da ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Özellikle ızgarada pişirilen et ile ateş arasında en az 15-20 cm mesafe bırakılmalıdır. Aksi hâlde yüksek ısı, etin iç kısmına ulaşmadan dış yüzeyin yanmasına neden olur. Bu durum, protein ve B grubu vitaminlerin kaybına yol açarken, kanserojen bileşiklerin oluşmasına da sebebiyet verebilir."
Kalp hastaları dikkat: Yağsız et şart
Kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet gibi kronik rahatsızlıkları olan bireyler için özel uyarılarda bulunan Bayram, "Bu bireyler, iç yağ, kuyruk yağı gibi doymuş yağ kaynaklarından uzak durmalı, eti mümkünse kendi yağıyla pişirmeli ve ek yağ ilave etmemelidir. Yağsız ya da az yağlı et tercih edilmeli ve porsiyon kontrolü sağlanmalıdır" diye konuştu.
Bayram sabahı aç karnına et tüketiminin mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini ifade eden Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. H. Merve Bayram, "Güne dengeli bir kahvaltıyla başlamak önemlidir. Az yağlı peynir, tam tahıllı ekmek, mevsim yeşillikleri gibi besinler sindirimi kolaylaştırır" önerisinde bulundu.
"Etler buzdolabının alt rafında çözdürülmeli"
Bayram sürecinde sadece tüketim değil, etin saklanma şartlarının da hayati önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Bayram, etlerin porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuda saklanması, çözdürme işleminin ise buzdolabının alt rafında gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca çiğ et ile sebze-meyve temasının önlenmesi gerektiğini de hatırlattı.
"Sağlıklı seçimlerle bayram sofraları daha anlamlı"
Bayramda sağlıklı ve güvenli sofralar kurmanın mümkün olduğunu belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. H. Merve Bayram, dengeli, hijyenik ve bilinçli beslenme alışkanlıklarının yalnızca fiziksel sağlığı değil, bayramın anlamını da güçlendireceğini vurguladı.
Bayram, Kurban Bayramı’nın keyif ve paylaşım kadar sağlıkla da hatırlanması gerektiğini hatırlatarak, bayram sofralarında doğru tercihler yapmanın hem bireysel hem toplumsal sağlık açısından kritik bir adım olduğuna dikkat çekti.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Özellikle yaz aylarında ve rüzgarlı havalarda artış gösteren polen yoğunluğu, alerjik reaksiyonları tetikleyerek günlük yaşamı olumsuz etkileyebiliyor. Dermatoloji Uzmanı Doktor Nurana Karimova, polen alerjisinin çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırıld
Biber doğrarken elde yanmaya neden olan kapsaisin maddesi, yağda çözünen bir bileşen. Bu nedenle elleri yalnızca suyla yıkamak acıyı hafifletmiyor. Uzmanlara göre, evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler kapsaisinin etkisini azaltabiliyor. Yağ bazlı çö
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
Kırıkkale'de hapis cezasıyla aranan 2 hükümlü yakalandı
Ticaret Bakanlığında e-ticaret sektörünün talepleri ele alındı
03Kayseri'de uyuşturucu operasyonu: 1 gözaltı
04Adli tatil sona erdi: Yargıda yeni dönemde hangi önemli davalar görülecek?
05Aydın açıklarında 22 düzensiz göçmen yakalandı
0648 Yıllık Dostluk Darende’de Aynı Sofrada Buluştu
07ABD-İran hattında yeniden çatışma: Trump'tan saldırı tehdidi
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Beşi̇ktaş A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Samsunspor A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Eyüpspor
Göztepe A.ş.
Arca Çorum Fk
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor