MENÜ

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Belarus’ta pazar günü gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerini, yedinci dönemi için aday olan mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko kazandı.Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko tarafından yapılan açıklamaya göre oy k...

Yayınlanma: 27 Ocak 2025 01:30 Güncelleme: 06 Eylül 2025 04:15
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, yüzde 86 oyla yeniden seçildi

Belarus’ta pazar günü gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerini, yedinci dönemi için aday olan mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko kazandı.
Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko tarafından yapılan açıklamaya göre oy kullanan seçmenlerin yüzde 86,82’si tercihlerini, mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’dan yana kullandı.
Merkezi Seçim Komisyonu verilerine göre seçimde Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, 2020 Devlet Başkanlığı Seçiminde de yarışan eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oranında oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.
Yetkililer, yaklaşık 6,9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkı bulunduğu seçimlere katılım oranının yüzde 85,7 olduğunu duyurdu.
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, pazar günü oyunu kullandıktan sonra basına yaptığı açıklamada seçim sonrasında herhangi bir protesto beklemediğini açıklamıştı.
Devletin kendisi yönetimde olmasa dahi belirlenen istikamet üzerine ilerlemeye devam edeceğini söyleyen Lukaşenko, “Bugün, Belarus artık farklı ve hangi yöne gideceğini biliyor, rotasını anlıyor. Ben olmasam bile hiç kimse bu yoldan sapmayacak. Bugünkü seçimlerde kaderimizi belirlemiyoruz zira kaderimizi uzun zaman önce zaten kararlaştırdık. Bu seçim günü bize ait. Halk için kalıcı olanı zaten inşa ettik” şeklinde konuştu.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1994’teki seçimleri kazanarak Belarus’un ilk ve tek devlet başkanı olan Lukaşenko açıklamasında, “Bir zamanlar Batılı şirketlerle planlayıp başlattığımız şeyleri başarıyla tamamladık ve artık Çinlilerle çalışıyoruz. Çin, ekonomimizin gelişimi için gereken her şeye sahip” dedi.
Avrupalı politikacılar ise Belarus’taki seçimlerin meşruiyetini tanımadıklarına ilişkin sert mesajlar paylaştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, sosyal medyada üzerinden yayınladığı açıklamada, “Belarus halkının bir seçeneği yok. Bugün, özgürlük ve demokrasi özlemi içerisinde olan herkes için acı bir gün” diye yazdı.
AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas ise seçimi bir “düzmece” ve “demokrasiye açık bir hakaret” olarak nitelendirdi.
Belarus’ta 9 Ağustos 2020 yılında yapılan bir önceki devlet başkanlığı seçiminde görevdeki Devlet Başkanı Lukaşenko altıncı dönemi için seçilmiş ve resmi sonuçlara göre yüzde 80 oranında oy almıştı. Seçimde Lukaşenko’nun en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oyu ise yüzde 10 seviyesinde kalmıştı. Seçimin ardından muhalifler, Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığını iddia etmiş ve ülkede aylarca devam eden protesto gösterileri yaşanmıştı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30