Mardin Ovası'nda yaklaşık iki hafta önce başlayan arpa, buğday ve mercimek hasadı aralıksız devam ediyor. Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte biçerdöver operatörleri de yoğun bir çalışma temposuna girdi. Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Düzova (Qerhé
Mardin Ovası'nda yaklaşık iki hafta önce başlayan arpa, buğday ve mercimek hasadı aralıksız devam ediyor. Hasat sezonunun başlamasıyla birlikte biçerdöver operatörleri de yoğun bir çalışma temposuna girdi.
Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Düzova (Qerhéta) Mahallesi'nde yaşayan Öğrük ailesi, babalarından devraldıkları çiftçilik ve biçerdöver işletmeciliği mesleğini yıllardır sürdürüyor. Hasat çalışmaları için Mardin'e gelen aile üyeleri, mesleğin zorluklarını İLKHA mikrofonuna anlattı.
Filistin ve Kudüs konusundaki hassasiyetleriyle de dikkat çeken Öğrük ailesi, Gazze'de yaşananlara dikkat çekmek ve Filistin'i gündemde tutmak amacıyla biçerdöverlerine Filistin bayrağı ve Ebu Ubeyde posteri astı.
Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde çiftçilik yapan Ammar Öğrük'ün biçerdöverine Ebu Ubeyde posteri asmasının ardından, kardeşi Cafer Hüseyin Öğrük de Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek amacıyla benzer bir destek mesajı verdi. Hasat sezonunda kullandığı biçerdövere Ebu Ubeyde'nin posterini asan Öğrük, Filistin halkının yanında olduğunu ifade etti.
12 yılı aşkın süredir biçerdöver operatörlüğü yaptığını belirten Cafer Hüseyin Öğrük, mesleğin en zor yanlarının sıcak hava, yoğun toz, uzun çalışma saatleri ve aileden uzak kalmak olduğunu dile getirdi.

Cafer Hüseyin Öğrük
"Günde 12 saat çalışıyoruz"
Zorlu mesaileri hakkında konuşan Öğrük "2014 yılından beri biçerdöver sürücülüğü yapıyorum. Bu meslek bize babamızdan kaldı. Şimdi sıra bizde ve mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Hasat için her yıl haziran ayında evimizden ayrılıyoruz. Önce Mardin'e gelip yaklaşık 20 gün kalıyoruz. Daha sonra Diyarbakır'da bir süre çalışıyor, ardından Yozgat'a gidiyoruz. Yozgat'ta yaklaşık 40 gün kalıyoruz. Ortalama olarak hasat sezonumuz 90 gün sürüyor." şeklinde konuştu.
Hasat sezonu boyunca sabahın erken saatlerinde kalkıp işleriyle meşgul olduklarını belirten Öğrük "Bu işin güzel yanları olduğu gibi zorlukları da var. Özellikle sıcak hava ve toz en büyük sorunlarımız arasında yer alıyor. Sabah saat 05.00'te kalkıyoruz. Biçerdöverin günlük bakımını yapıyor, yakıtını dolduruyor ve gerekli kontrolleri tamamlıyoruz. Römorkta kahvaltımızı yaptıktan sonra saat 07.00 civarında çalışmaya başlıyoruz. Römorku hem konaklama hem de yemek yeme alanı olarak kullanıyoruz. Sezon boyunca çoğu zaman tarlada yatıp tarlada kalkıyoruz. Biçerdöverde iki şoför vardiyalı olarak görev yapıyor. Gündüz çalışan şoför akşam saat 19.00'da işini tamamlıyor. Daha sonra gece vardiyasındaki şoför sabah saat 05.00'e kadar çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Öğrük, meslekte karşılaştıkları zorluklara değinerek "En çok zorlandığımız durumlardan biri, biçerdöverin tarlada arızalanmasıdır. Sıcak hava, toz ve dumanın içerisinde çalışmak oldukça güç. Gündüzleri 40 ila 45 dereceyi bulan sıcaklıkların altında çalışıyoruz. Bunun yanında uykusuzluk, düzenli banyo yapamamak ve aile özlemi de işimizin diğer zor taraflarıdır. Yılın yaklaşık üç ayını evden uzakta geçiriyoruz. Mardin, Diyarbakır, Elazığ, Kırşehir ve Yozgat'ta çalışıyoruz. İş yetişirse Sivas'a da gidiyoruz. Bu süre boyunca iki ekip hâlinde toplam dört kişi görev yapıyoruz. Her şoför günde yaklaşık 12 saat çalışıyor. Ortalama olarak saatte 15 dönüme yakın bir alanı biçebiliyoruz." şeklinde belirtti.
"Artan maliyetler kazancımızı azaltıyor"
Meslek sayesinde ailesini geçindirdiğini belirten Öğrük, ekonomik şartların her geçen yıl daha da zorlaştığını ifade ederek "Şimdilik mesleği sürdürmeye devam edeceğiz. Ancak ilerleyen dönemlerde yeterli gelir elde edemezsek bırakmak zorunda kalabiliriz. Bakım, yakıt ve işçilik maliyetleri oldukça yükseldi. Özellikle mazot fiyatları ve biçerdöver yedek parçaları geçen yıla göre ciddi şekilde arttı. Buna rağmen tarla biçim ücretleri neredeyse aynı kaldı. Bu nedenle kazancımız her geçen gün azalıyor." dedi.

"Filistin'i unutmuyoruz"
Filistin konusundaki duyarlılıklarını da dile getiren Öğrük, şöyle konuştu:
"İki yılı aşkın süredir Filistin ve Gazze'de büyük bir zulüm yaşanıyor. Bu durumun sona ermesini istiyoruz. Biz de elimizden geldiğince yardım göndermeye çalışıyoruz. Ayrıca Filistin'e destek vermek amacıyla biçerdöverimize Ebu Ubeyde posteri astık. Böylece duruşumuzu ve desteğimizi göstermeye çalışıyoruz."

Bünyamin Öğrük
"Yılın üç ayını gurbette geçiriyoruz"
Yaklaşık 25 yıldır aile olarak bu mesleği sürdürdüklerini belirten Bünyamin Öğrük ise "Bu mesleği babamızdan öğrendik. Şu anda Mardin'de hasat çalışmalarını sürdürüyoruz. Aile olarak 25 yılı aşkın süredir bu işi yapıyoruz. Sürekli toz, duman ve sıcak hava ile mücadele ediyoruz. Gündüz ve gece olmak üzere vardiyalı çalışıyoruz. Böylece hasat sezonunda 24 saat esasına göre faaliyet gösteriyoruz. Bazen su sıkıntısı da yaşıyoruz. Çoğu zaman 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda çalışıyoruz. Hatta bazı günlerde hissedilen sıcaklık çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Mesleğin en zor yanlarından biri de aileden uzak kalmak ve sürekli farklı şehirlere gitmek zorunda olmaktır. Buradaki çalışmalarımızın ardından Yozgat'a giderek yaklaşık bir ay daha çalışacağız. Yılın yaklaşık üç ayını evimizden uzakta geçiriyoruz. Arpa ve buğday hasadının yanı sıra sezonun ilerleyen dönemlerinde mısır hasadında da görev alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Filistin'e olan desteklerini yineleyen Öğrük, sözlerini "Filistin her zaman kalbimizdedir. Yaşasın Filistin. Dikkat çekmek için de Ebu Ubeyde posterini biçerdöverin üzerine astık." diyerek tamamladı. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Yüzyılı vizyonunun "Ticarette Dijital Dönüşüm" hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), 11. Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında "Kamu-Dijital Dönüşüm" kategorisinde birincilik ödülün
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye ile Vietnam arasında sivil havacılık alanındaki iş birliğini güçlendirecek Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını duyurdu. Bakan Yardımcısı Enver İskurt'un katılımıyla gerçekleştirilen törende, mutabakat zaptına Sivil Ha
HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Yunus Fidan, ilçede çiftçileri ziyaret ederek tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Fidan, birçok üreticinin
Batman'da ikinci el otomobil ticareti yapan galerici esnafı, son dönemde yaşanan durgunluğun sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, piyasadaki belirsizliklerin alım satımı önemli ölçüde yavaşlattığını söyledi. İLKHA muhabirine konuşan esnaf, özellikle
Batman'ın Sason ilçesinde bulunan Helkıs Dağı'nda üretilen organik sütleğen balının hasadı, Batman Valisi Ekrem Canalp'in katılımıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin metre rakımdaki Helkıs Dağı, sütleğen bitkisi ile çeşitli dağ çiçeklerinin bulunduğu flo
Törende konuşan Ağrı Valisi Önder Bozkurt, 2026 yılı rekoltesinin hem dekar başına düşen verimde hem de ürün kalitesinde oldukça yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, tüm çiftçilere bereketi bol bir sezon temenni etti. İlk biçerdöverler 890 dekarlık al
İzmir'in Torbalı ilçesine bağlı Çapak Mahallesi'nde yetiştirilen Bardacık İnciri için hasat dönemi başladı. Sabahın erken saatlerinde bahçelere giren üreticiler, sıcak hava etkisini artırmadan ürünleri toplamaya çalışıyor. İnce kabuğu, aroması ve iri yapı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri'nin (TPAO) Irak'ın Kerkük kentindeki petrol sahalarında faaliyet gösteren şirkete ortak olduğunu açıkladı. Kerkük'te yaklaşık 100 yıldır İngiliz şirketlerinin petrol ürettiğini belir
Gece Yarısı Kafeye Silahlı Saldırı: 1 Yaralı
Bartın'da 3 boyunca denize girmek yasaklandı
03İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı kapalıdır
04Diyarbakır ve Kayseri havalimanlarının statüsü yükseltildi
05CENTCOM, ilk çok uluslu insansız hava aracı saldırı gücünü oluşturacak
06Ukrayna Karadeniz'de ateşkes teklif etti, Rusya'nın yanıtını bekliyor
07Hürmüz'de iki BAE tankeri vuruldu: İran "iznimiz olmadan hiçbir gemi geçemez" uyarısı yaptı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük