MENÜ

Bina yıkımlarında yeni dönem: Yüksek yapılarda güvenlik kuralları sıkılaştırıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bina yıkımlarının daha güvenli ve kontrollü gerçekleştirilmesi amacıyla yönetmelikte kapsamlı değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemeyle yıkım süreçlerinde teknik sorumluluk, çevre güvenliği ve iş sağlığı ve

Yayınlanma: 12 Ağustos 2026 09:34 Güncelleme: 12 Ağustos 2026 08:30
Bina yıkımlarında yeni dönem: Yüksek yapılarda güvenlik kuralları sıkılaştırıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bina yıkımlarının daha güvenli ve kontrollü gerçekleştirilmesi amacıyla yönetmelikte kapsamlı değişiklik yapıldı.

Yeni düzenlemeyle yıkım süreçlerinde teknik sorumluluk, çevre güvenliği ve iş sağlığı ve güvenliği şartları yeniden belirlenirken, özellikle yüksek yapıların ve patlayıcı kullanılarak yıkılacak binaların tabi olacağı kurallar sıkılaştırıldı.

18,5 metre sınırı getirildi

Yeni kurallara göre binaların yıkımındaki fenni mesuliyet, kural olarak inşaat mühendisi tarafından üstlenilecek.

Ancak bina yüksekliği 18,5 metreden az olan yapılarda fenni mesuliyet aranmayacak. Bununla birlikte binanın bitişik nizamda olması, yapısal düzensizlik bulunması, sağlık veya eğitim tesisleri ile kültür ve tabiat varlıklarının yakınında yer alması ya da yıkımın çevre açısından risk oluşturması halinde, bina 18,5 metreden düşük olsa dahi fenni mesuliyet istenebilecek.

Düzenleme böylece yalnızca bina yüksekliğini değil, yıkımın çevrede oluşturabileceği riskleri de dikkate alan bir sistem getiriyor.

Yüksek yapılarda çevre koruması zorunlu olacak

Yüksek yapıların yıkıldığı şantiyelerde çevrenin korunmasına yönelik tedbirler de artırılacak.

Yıkım alanlarının perdeleme, örtülü yollar ve koruma fanları gibi sistemlerle çevrelenmesi gerekecek. İskele ve çalışma kulelerinin de ilgili yönetmelikte belirlenen teknik standartlara uygun olması zorunlu olacak.

Yıkım sırasında ortaya çıkabilecek toz, titreşim ve gürültünün mevzuatta belirlenen sınırlar içinde tutulması gerekecek. Bunun yanında çevre ve iş sağlığı güvenliği mevzuatında öngörülen diğer tedbirlerin de eksiksiz uygulanması istenecek.

Patlayıcılı yıkımlara özel denetim

Patlayıcı kullanılarak yapılacak bina yıkımlarında daha sıkı teknik kontroller uygulanacak.

Yıkımdan önce meteorolojik koşullar değerlendirilecek. Rüzgâr başta olmak üzere hava şartlarının patlatmanın güvenli şekilde gerçekleştirilmesine uygun olup olmadığı dikkate alınacak.

Patlatma sırasında yaşanan sürecin ayrıntılı biçimde izlenebilmesi amacıyla yüksek hızlı kameralar kullanılacak. Böylece yıkımın gerçekleşme biçiminin sonradan teknik açıdan incelenebilmesine imkân sağlanacak.

Patlayıcıyla yıkımda görev alacak sorumlu mühendisin, bu alandaki uzmanlığını belgelemesi gerekecek. Patlatma işlemini gerçekleştirecek ateşleyicide ise B sınıfı yeterlik belgesi bulunması zorunlu olacak.

Her müteahhit yüksek bina yıkamayacak

Mevcut sistemde de yıkım müteahhitlerinin yetki gruplarına göre üstlenebilecekleri yapıların kapsamı farklılık gösteriyor. Bakanlığın yayımladığı bilgilere göre Y1 grubu müteahhitler patlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan her türlü binanın yıkımını üstlenebilirken, Y2 grubu 51,50 metreyi, Y3 grubu ise 16,50 metreyi geçmeyen binaların yıkımını üstlenebiliyor. Y2 ve Y3 gruplarının patlayıcı kullanılarak yıkım yapmasına izin verilmiyor.

Yıkım işleri için yetki belgesi sisteminde teknik personel ve ekipman şartları da bulunuyor. Örneğin Y1 grubunda belirli kapasitede ekskavatörler, toz bastırma sistemi ve en az bir inşaat mühendisi gibi teknik yeterlilikler aranıyor.

Amaç güvenli yıkım ve çevresel etkileri azaltmak

Yeni düzenlemeyle özellikle yoğun yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde gerçekleştirilen yıkımların çevredeki binalar, insanlar ve altyapı açısından oluşturabileceği risklerin azaltılması hedefleniyor.

Yıkım sırasında ortaya çıkan toz, gürültü ve titreşimin sınırlandırılması, yüksek yapılarda çalışma güvenliğinin artırılması ve patlayıcı kullanılan işlemlerin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesiyle kontrollü yıkım standardının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Bakanlığın mevcut yıkım mevzuatında da yıkım makinelerinin ilgili Türk Standardı'na uygun olması ve makinelerin mesleki yeterlilik belgesine sahip operatörler tarafından kullanılması şartı bulunuyor.

Düzenleme, özellikle yüksek katlı yapıların ve kontrollü patlatma yöntemiyle yıkılacak binaların çevresinde yaşayanlar açısından yıkım sürecinin daha öngörülebilir ve denetlenebilir hale getirilmesini amaçlıyor. (İLKHA)

ETİKETLER: Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bina yıkımları
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

İstanbul’da organize suç operasyonlarında 133 tabanca ele geçirildi

İstanbul’da organize suç operasyonlarında 133 tabanca ele geçirildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince son bir ayda organize suç yapılarına yönelik operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlarda 133 tabancanın yanı sıra çok sayıda fişek ve silah mekanizması ele geçirildi. Suçlarda kullanıldığ

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen 143 siyonist Talmudik ayinler gerçekleştirdi

Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen 143 siyonist Talmudik ayinler gerçekleştirdi

Kudüs kaynakları, siyonistlerin 1967'den bu yana işgalcilerin kontrolünde bulunan Meğaribe Kapısı'ndan polis ve özel kuvvetlerin koruması altında Mescid-i Aksa'ya girdiğini bildirdi. Siyonistler, avlularda Talmudik ritüeller gerçekleştirip sözde tapınak h

Mali'de askeri üsse silahlı saldırı

Mali'de askeri üsse silahlı saldırı

San kentindeki 23. Piyade Alayı'nın konuşlandığı üsse yönelik saldırının ardından bölgede operasyon başlatılırken Mali ordusu, çok sayıda saldırganın etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Mali Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamaya göre saldırı, sald

İzmir'de öğrenci ve personel servis ücretlerine yüzde 35 zam talebi

İzmir'de öğrenci ve personel servis ücretlerine yüzde 35 zam talebi

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına kısa süre kala İzmir'de öğrenci ve personel servis ücretleri gündeme geldi. İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (İESOB)  tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine sunulan tarifede servis ücretlerine yüzde 35

İzmir'de 41 bal ormanıyla doğaya ve arıcılığa destek

İzmir'de 41 bal ormanıyla doğaya ve arıcılığa destek

Tarım ve Orman Bakanlığı ile İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, doğanın korunması ve arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bölge genelinde oluşturulan 41 bal ormanında 1 milyon 740 bin fidan toprakla buluşturuld

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz, Torbalı'da esnaflarla bir araya geldi

HÜDA PAR Genel Sekreteri Yılmaz, Torbalı'da esnaflarla bir araya geldi

HÜDA PAR Genel Sekreteri Mehmet Hüseyin Yılmaz, İzmir'in Torbalı ilçesinde HÜDA PAR İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen kahvaltı programına katıldı. Esnafların yoğun katılım gösterdiği programda Yılmaz, esnafla sohbet ederek talep, beklenti ve sorunların

Bursa’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı

Bursa’da kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı

İl Emniyet Müdürlüğü Osmangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, aranan şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı. Ekiplerin yürüttüğü operasyon kapsamında, farklı suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalandı. ‘Birden fa

Euro-Med: israil, Gazze'deki açlık suçunu gizlemek için verileri manipüle ediyor

Euro-Med: israil, Gazze'deki açlık suçunu gizlemek için verileri manipüle ediyor

Euro-Med, Gazze Şeridi'nde çocukların beslenme durumuna ilişkin verilerin tek bir gösterge üzerinden değerlendirilmesinin mevcut tablonun tamamını yansıtmadığını bildirdi. Euro-Med tarafından yapılan açıklamada, işgal rejiminin Gazze'deki sivilleri aç bır

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30