Son günlerde geçmeyen öksürük şikayeti ile hastanelere başvurular artarken, tüm yaş gruplarında benzer semptomlar görülüyor. Özellikle bebek ve çocuklarda görülen uzayan öksürük şikayetleri, ebeveynleri daha da endişelendiriyor. Doğru tedav...
Son günlerde geçmeyen öksürük şikayeti ile hastanelere başvurular artarken, tüm yaş gruplarında benzer semptomlar görülüyor. Özellikle bebek ve çocuklarda görülen uzayan öksürük şikayetleri, ebeveynleri daha da endişelendiriyor. Doğru tedavi için öksürüğün doğru analiz edilmesi gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Osman Vural, uzayan öksürük şikayetlerinde bitkisel ürünlerin yalnızca doktor tavsiyesiyle kullanılmasının gerektiğini vurguladı.
Öksürüğün, solunum sisteminden sekresyonların ve yabancı maddelerin temizlenmesinde önemli rolü olan koruyucu bir refleks olduğu biliniyor. Öksürük refleksinin çocuklarda 5 yaş civarında olgunlaştığını kaydeden Medicana Konya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Osman Vural, erişkinler mevcut hava yolu sekresyonlarını kolayca çıkarırken, çocuklarda bol bulunan sekresyonların 5 yaşından önce kolay çıkarılamayacağını, bu nedenle çocuklara bu yaştan önce kabuklu yiyecekler bile verilmemesi gerektiğini söyledi.
"Hekime sormadan hareket etmek sakıncalı"
Öksürüğün koruyucu bir refleks olmasının yanında solunum yolu hastalıklarının en önemli ve en sık görülen semptomlarından biri olduğuna değinen Uzm. Dr. Osman Vural, "Öksürük çocuklarda en sık hastaneye başvurulan nedenler arasında yer almaktadır. Ailelerde de telaşa neden olmaktadır. Hatta geçmeyen öksürük durumlarında etkinlikleri kanıtlanmamış olmasına rağmen, birçok ilacın kullanımı gerçekleşir. Oysa ‘bitkisel’ adı altında çocuklara verilen alternatif ürünler durumu daha kötü hale getirebilir. Bu bitkisel ürünlerin tüketilmesi öksürüğün kesilmesinin aksine daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Hekime sormadan farklı ürünleri kullanmayın’’ dedi.
"Kronikleşen öksürüklerde önemli hastalıklar düşünülmeli"
Çocuklarda öksürüğün genellikle viral enfeksiyonlarla ilişkili olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Osman Vural, "Gribal bir enfeksiyonun başlangıcından sonra öksürük; okul çağı çocuklarının yüzde 35-40’ında 10 güne kadar, solunum yolu enfeksiyonundan sonra okul öncesi çocukların yüzde 10’unda 25 güne kadar uzayabilir. En çok karşılaşılan öksürük nedenleri; soğuk algınlığı, krup, grip, sinüzit, bronşit, astım, alerjik, reflü ve zatürre gibi üst solunum yollarını etkileyen hastalıklardır. Çocuklarda öksürük; süreye, kuru ya da yaş olmasına ve zamanına göre (gece/gündüz) sınıflandırılır’’ şeklinde konuştu.
"Öksürük 12 haftadan uzun sürüyorsa önlem alınmalı"
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen öksürüklerin en fazla 8 haftaya kadar sürebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Osman Vural, "12 haftadan uzun süren kronik öksürüklerde önlem alınması gerekir. Kronikleşen öksürükler uzman bir hekim tarafından değerlendirilmelidir. Kronik öksürüklerde astım, bronşektazi, aspirasyon, interstisyel akciğer hastalıkları, kronik enfeksiyon, yapısal hava yolu anormallikleri, kardiyak patolojiler gibi önemli hastalıklar düşünülmelidir. Çocuğun hangi zaman diliminde öksürdüğü ve öksürüğe balgamın eşlik edip etmediği de teşhisin konulmasında belirleyici rol oynar’’ diye konuştu.
"Nefes almakta zorlanıyorsa dikkat"
Çocukların öksürdüğünde boğazlarının tahriş olduğunu hissettikleri kuru öksürüğün, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir belirtisi olarak ortaya çıktığını kaydeden Uzm. Dr. Osman Vural, "Enfeksiyon bitince öksürük de bitebilir. Ancak balgamın eşlik ettiği durumlarda alt solunum yolu enfeksiyonları, bronşit veya zatürre gibi hastalıklar da düşünülebilir. Eğer çocuk nefes almakta zorlanıyorsa, normalden daha hızlı nefes alıyorsa, dudaklarda morarma varsa, 1 yaş ya da 3 ay altındaysa, nefes verirken hırıltı varsa mutlaka bir hekimden destek alınmalıdır" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05İran'dan ABD'ye misilleme: Ürdün'deki iki askeri üs hedef alındı
06Hürmüz'de hakimiyet savaşı: ABD kontrol iddiasını yineliyor, İran geri adım atmıyor
07ABD'den İran'a ekonomik kuşatma: Bankalara yönelik yeni yaptırımlar geliyor
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor