İç Hastalıkları Anabilim Dalı-Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Gülmez, beslenme alışkanlıklarının mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerinde artışa sebep olduğunu belirterek, "Kömür ateşinde pişirilen et ürünlerinin fazla t...
İç Hastalıkları Anabilim Dalı-Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Gülmez, beslenme alışkanlıklarının mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerinde artışa sebep olduğunu belirterek, "Kömür ateşinde pişirilen et ürünlerinin fazla tüketilmesi, bu kanser türlerinin görülme sıklığını artırmaktadır" dedi.
Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi İç Hastalıkları Anabilim Dalı - Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Gülmez, Çukurova Bölgesi’nde özellikle cilt kanserlerinin dikkat çektiğini kaydetti.
Doç. Dr. Ahmet Gülmez, şunları söyledi:
"Adana’nın yoğun güneş ışığı alması, cilt kanseri vakalarının bölgedeki en önemli risk faktörlerinden biri olarak öne çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle ultraviyole ışınlara maruz kalmanın fazla olması nedeniyle açık tenli bireyler daha fazla risk altındadır. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00 - 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmaktan kaçınılmalı, güneş koruyucu kremler düzenli olarak kullanılmalı ve vücutta yeni oluşan ya da büyüyen benler konusunda dikkatli olunmalıdır. Şüpheli durumlarda dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır."
Bölgedeki beslenme alışkanlıklarının mide, yemek borusu ve kalın bağırsak kanserlerinde artışa sebep olduğunu ifade eden Gülmez, "Kömür ateşinde pişirilen et ürünlerinin fazla tüketilmesi, bu kanser türlerinin görülme sıklığını artırmaktadır. Bölgedeki tarım faaliyetlerinin de bazı kanser türlerinin görülme oranlarını etkileyebileceğini biliyoruz. Tarım ilaçlarına maruziyet, özellikle tiroit, karaciğer, böbrek, idrar yolu, pankreas ve hematolojik kanserlerin risk faktörleri arasında yer almaktadır" diye konuştu.
Erken teşhisin önemine dikkat çeken Gülmez, Türkiye’de üç kanser türü için düzenli tarama programları uygulandığını belirterek şunları sıraladı:
Kalın Bağırsak (Kolorektal) Kanseri: 50 yaş üzerindeki bireylerin her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi yaptırması, 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Ailesinde erken yaşta kalın bağırsak kanseri öyküsü olan veya inflamatuvar bağırsak hastalıkları bulunan bireylerin taramalarını daha erken yaşta yaptırmaları gerekmektedir.
Meme Kanseri: 20 yaşından itibaren kadınların aylık kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir kez doktor kontrolüne gitmesi ve 40-69 yaş arasında 2 yılda bir mamografi çektirmesi önerilmektedir.
Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri: 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ve smear testi yaptırmaları önerilmektedir.
Kanserle mücadelede farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Gülmez, "Erken teşhis merkezleri (KETEM) bu konuda önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak, tarama programlarına yeterli katılım sağlanmaması, hastaların ileri evrede teşhis almasına neden olmaktadır. Bu nedenle, özellikle sağlıklı bireylerin de düzenli taramalara katılması büyük önem taşımaktadır" dedi.
Son olarak, toplumda kanser farkındalığını artırmak amacıyla sosyal projeler ve bilgilendirme programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Gülmez, "Kanser taramalarına katılımın teşvik edilmesiyle erken teşhis oranlarını artırabilir ve toplum sağlığını koruyabiliriz" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çocuk ve gençlerin eğitim ve sınav sürecini arkalarında bırakmalarının ardından okulların kapanmasıyla uzun yaz tatili de başlamış oldu. Dersler, ödevler ve sınav telaşı geride kalırken çocukların günlük yaşamında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Boş zama
Norveç'teki Bergen Üniversitesi araştırmacıları, annelerin emzirme süresi ile çocuklarda DEHB belirtileri geliştirme olasılığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın başyazarı, Bergen Üniversitesi Biyotıp Bölümü araştırmacısı ve Betanien Hastanesi kıd
Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı
Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal
Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir
Osmaniye Valiliği'nden yapılan açıklamada, vatandaşların rahatsızlanmasının ardından incelemelerin vakit kaybetmeden başlatıldığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin işletmenin şubeleri ile üretim yapılan imalathanede denetim gerçekleştird
Mersin Rodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde görev yapan Diş Hekimi Orhan Toptemiş, diş taşı temizliği ve çocuklarda ağız bakımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diş taşlarının gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecek artıklarının diş yüze
Yaz ayları ve okulların kapanması ile birlikte çocukların sünnet heyecanı sararken, konuyla ilgili Klinik Psikolog Görkem Polat, ailelere önemli bir hatırlatmada bulundu. Sünnetin yalnızca cerrahi bir işlem olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten
Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinliğinde çocuklar ve aileler bir araya geldi
Nijerya’da Lassa ateşinden ölenlerin sayısı 221’e yükseldi
03Dışişleri Bakanlığından Suriye Halk Meclisi'ne ilişkin açıklama
04ABD ile İran arasında yeni saldırı dalgası: Körfez'de gerilim tırmanıyor
05Bakan Fidan Paris'te Ukrayna Zirvesi'ne katılacak
06İsmail Bekayi: İran'ı meşru müdafaa yaptığı için suçlamak sorumsuzca
07Malatya’da Çete Davasında Yeni Duruşma Süreci Başladı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük