MENÜ

BTÜ Orman Fakültesi’nden TÜBİTAK başarısı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi, 5 projesine TÜBİTAK desteği almayı başardı. BTÜ’lü akademisyenler, projeleri çerçevesinde orman kaynaklarının verimli kullanılmasından, Uludağ ormanının sosyolojisinin incelenmesine kadar pek...

Yayınlanma: 25 Temmuz 2024 13:48 Güncelleme: 07 Eylül 2025 09:27
BTÜ Orman Fakültesi’nden TÜBİTAK başarısı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi, 5 projesine TÜBİTAK desteği almayı başardı. BTÜ’lü akademisyenler, projeleri çerçevesinde orman kaynaklarının verimli kullanılmasından, Uludağ ormanının sosyolojisinin incelenmesine kadar pek çok konuyu çalışacak.
TÜBİTAK’tan aldığı desteklerle yazdığı projeleri hayata geçiren Bursa Teknik Üniversitesi, hem çevresel ve toplumsal alanlarda çözümler sunuyor hem de sanayiye yönelik yeni teknolojiler geliştiriyor. Bu doğrultuda Orman Fakültesi akademisyenlerinin yazdığı 5 projeye, TÜBİTAK’tan destek geldi. “Astarlı Soyma Kaplama Şerit Levhaların Geliştirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması”, “Eklemeli Üretim İle Kutu Mobilya Konstrüksiyonları İçin Birleştirme Sistemlerinin Geliştirilmesi”, “Epsilon-Kaprolakton ile Kimyasal Olarak Modifiye Edilmiş Yonga Levha Üretimi”, “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Envanter Teknikleri Kursu” ve “Uludağ Orman Vejetasyonunun Sintaksonomisi ve Sinekolojisi” başlıklı projeler desteklenenler arasında yer aldı.
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Kurt’un yürütücü olduğu “Astarlı Soyma Kaplama Şerit Levhaların Geliştirilmesi ve Kontrplak Üretiminde Kullanılabilirliğinin Araştırılması” başlıklı proje ekibinde Prof. Dr. Hasan Basri Koçer, Prof. Dr. Arif Karademir, Prof. Dr. Sami İmamoğlu ve Arş. Gör. Doğan Memiş de yer aldı. TÜBİTAK 1002 modülünden destek alan proje ile ahşap kaplama üretiminde ortaya çıkacak artıkların, ahşap esaslı kompozitlerin üretiminde kullanılmasına imkan sağlanacak.
Kaplama üretiminde ortaya çıkan artıkların, kontrplak üretiminde değerlendirilmesi ile hammadde temini ve yüksek fiyatlardan dolayı darboğaz yaşayan sektör için önemli bir kaynak sunulacak. Proje sayesinde, öncelikle var olan ve gittikçe azalma eğilimi gösteren orman kaynaklarının daha ekonomik kullanılması ve üretimde ortaya çıkan artıkların değerlendirilmesi sağlanacak. 12 ay sürecek proje kapsamında geliştirilecek yeni nesil kontrplaklar sayesinde daha çevreci ahşap esaslı kompozitler üretilerek; çevre dostu ve yenilenebilir malzemeden ağaç esaslı elde edilen ürünlerin orman endüstri ve yapı sektörlerinde daha fazla kullanılmasına öncülük etmesi hedefleniyor.

Uludağ ormanının sosyolojisi incelenecek
Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Seydi Ahmet Kavaklı’nın, Prof. Dr. Emin Uğurlu danışmanlığında yürüttüğü “Uludağ Orman Vejetasyonunun Sintaksonomisi ve Sinekolojisi” başlıklı proje TÜBİTAK’tan 1002-A desteği aldı. Proje ile Uludağ Ormanının sosyolojisi incelenecek. Araştırma, Uludağ’da bulunan ormanların, zonları, zonlar arasındaki farklılıkları, alan vejetasyonunun yetişme ortamı özellikleri ile olan ilişkileri ortaya konabilecek. Bitkilerin toplu olarak bir arada bulunma nedenlerinin araştırılacağı projenin, gelecekteki ormancılık uygulamalarına büyük fayda sağlaması bekleniyor.
Yaban hayatı ekolojisi eğitimi
Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu’nun TÜBİTAK 2237-A desteği aldığı “Yaban Hayatı Ekolojisi ve Envanter Teknikleri Kursu” başlıklı projesi ile yaban hayatı konusunda eğitim verilecek. Eğitimlerden; bilimsel araştırma yürütenler, konunun meraklısı genç araştırmacılar ve lisansüstü öğrenciler faydalanacak. Teorik ve uygulamalı eğitimler, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde yaban hayatının farklı konularında görev yapan öğretim üyeleriyle birlikte verilecek. Projeye, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 25 katılımcı kabul edilecek.

Yonga levha suda rahatlıkla kullanılacak
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ali Ermeydan’ın yürütücülüğünü üstlendiği, Prof. Dr. Eylem Dizman Tomak’ın araştırmacı ve Mert Tuğberk Kavut’un bursiyer olduğu “Epsilon-Kaprolakton ile Kimyasal Olarak Modifiye Edilmiş Yonga Levha Üretimi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 desteği almaya hak kazandı. Hayata geçirilecek proje ile önemli bir mühendislik malzemesi olan yonga levhaların suya karşı dayanıklılığı artırılacak. Bu proje ile odun bazlı yongalar çevre dostu, hidrofobik, biyobozunur polimerler ile kimyasal olarak modifiye edilerek, nihai ürün olan yonga levhanın suyla temasın sık görüldüğü alanlarda da rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak bir malzeme geliştirilmiş olacak.
Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Mesut Uysal’ın yürütücülüğünü yaptığı “Eklemeli Üretim İle Kutu Mobilya Konstrüksiyonları İçin Birleştirme Sistemlerinin Geliştirilmesi” başlıklı proje TÜBİTAK 1002 desteği almaya hak kazandı. Doç. Dr. Ömer Yunus Gümüş ve Dr. Öğretim Üyesi Çağatay Taşdemir projede araştırmacı olarak görev alıyor. Proje kapsamında farklı malzeme ve baskılama parametreleri kullanılacak. Malzeme özellikleri de belirlenerek topoloji optimizasyonu ile bilgisayar destekli mühendislik yazılımları ve optimum mobilya birleştirmeleri sunularak patent veya faydalı model kazandırılacak.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öğrenciler Gazzeli çocuklar için balonları gökyüzüne bıraktı

Öğrenciler Gazzeli çocuklar için balonları gökyüzüne bıraktı

Adana’da ilkokul öğrencileri, Gazzeli çocuklar için "barış" ve "özgürlük" dileklerini uçan balonlara iliştirip gökyüzüne bıraktı.Şehit Erhan Taştimur İlkokulu Müdürü Neşat Arıkan, öğretmen ve öğrenciler İsrail’in zulmü sonrası Gazze’de zor durumda kalan ç

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış özel gereksinimli öğrencilerle buluştu

Dicle Kaymakamı Mustafa Atış özel gereksinimli öğrencilerle buluştu

Diyarbakır’ın Dicle İlçe Kaymakamı Mustafa Atış, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sabır ile birlikte Şükrü Ayna Özel Eğitim Uygulama Okulu’nu ziyaret ederek özel gereksinimli öğrencilerle bir araya geldi.Okul ziyaretinde özel gereksinimli öğrencilerle yak

Prof. Dr. Hasan Uslu yeniden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi rektörü oldu

Prof. Dr. Hasan Uslu yeniden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi rektörü oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yapılan rektör atamaları, Resmi Gazete’de yayımlandı.2025/478 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararı kapsamında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Uslu yeniden atandı. Böylece Prof. Dr. U

Sincan Belediyesi’nden miniklere uzay temalı etkinlik

Sincan Belediyesi’nden miniklere uzay temalı etkinlik

Sincan Belediyesi, Lavanta kreşinde küçük çocuklara uzay temalı bir etkinlik gerçekleştirdi.Sincan Belediyesi, küçük çocuklara yönelik eğitim etkinliklerine devam ediyor. Bu kapsamda Lavanta kreşindeki Atölye sınıfı gök bilim merkezine çevrildi, astronot

Eyyübiye Belediyesi’nden öğrencilere temizlik bilinci eğitimi

Eyyübiye Belediyesi’nden öğrencilere temizlik bilinci eğitimi

Eyyübiye Belediyesi’nin başlattığı çevre temizliği, sıfır atık ve geri dönüşüm bilinçlendirme eğitimleri öğrencilere aktarılmaya devam ediyor.Eyyübiye Belediyesi ekipleri, Mustafa Vedat Mutlu Ortaokulu öğrencileri ile Eyyübiye Millet Bahçesinde öğrenciler

Miniklere sıfır atık eğitimi verildi

Miniklere sıfır atık eğitimi verildi

Haliliye Belediyesi, sıfır atık projesi kapsamında ilçe genelinde çevre bilincini yaygınlaştırmayı sürdürüyor.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile UNDP tarafından desteklenen sıfır atık projesi, bölgede ilk olma özelliğini taşıyor. Haliliy

Toplumun her kesimini sağlık eğitimi

Toplumun her kesimini sağlık eğitimi

DÜZCE(İHA) – Düzce Sağlık Müdürlüğüne bağlı ekipler sağlıklı yaşam kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik faaliyetlerine devam ediyor.Sağlık Bakanlığı tarafından toplum sağlığı konusunda farkındalık oluşturmak, sağlıklı yaşam kültürünü yaygınlaştırmak ve

Konya Büyükşehir’in nezaket otobüsü öğrencilere trafik kültürünü aşılıyor

Konya Büyükşehir’in nezaket otobüsü öğrencilere trafik kültürünü aşılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından öğrenciler arasında trafikte saygı ve nezaket duygularını geliştirmek amacıyla "Trafikte Nezaket ve Görgü Kuralları Projesi" başlatıldı.Konya Büyükşehir Belediye Baş

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 06:01
Güneş 07:29
Öğle 12:26
İkindi 14:53
Akşam 17:14
Yatsı 18:37

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
39
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
34
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
33
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
26
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
25
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
25
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
23
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
19
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
18
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
18
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
17
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
16
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
15
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
15
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
15
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
14
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
13
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
8