Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23:26 TBMM Başkanı Kurtulmuş: "(Güney Afrika’nın İsrail’e açtığı ‘soykırım’ davas...23:15 Sergen Yalçın sezon sonunda Antalyaspor’dan ayrılacağını açıkladı23:15 Bursa’da çıkan yangında 3 ev kullanılamaz hale geldi23:14 Ali Çamdalı: “Fenerbahçe’ye karşı çok değerli bir puan aldık”23:13 İsmail Kartal: “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız”23:11 İsrail, Refah’ın doğusuna saldırı başlattı23:10 Enkazdan sağ çıkan Hediye hayırseverlerin desteğiyle dünyaevine girdi23:03 Zeytinburnu’nda trafik kazası: 1 yaralı23:01 631. Geyikkoşan Hıdırellez Şenlikleri ve Yağlı Pehlivan Güreşleri nefes kes...23:00 İbrahim Üzülmez: "Son 3 haftada karakterimizi göstererek alkışlanmak istiyo...22:50 İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ndeki Refah kentinin doğusuna hava saldırısı ba...22:49 Samsunspor’dan gözaltına alınan taraftarları için açıklama22:48 TFF 3. Lig Play-Off: 52 Orduspor FK: 1 - Ayvalıkgücü Belediyespor: 122:47 Fenerbahçe son 2 deplasmanda 4 puan bıraktı22:33 Beton mikserinin içinde sıkışan sürücüyü itfaiye ekipleri kurtardı22:30 Tekirdağ’da yolcu minibüsü otomobille çarpıştı: 3 yaralı22:25 Avcılar’da inşaat çalışması sırasında vinç devrildi, facianın eşiğinden dön...22:22 TFF 3. Lig: Anadolu Üniversitesi: 1 - Efeler 09 Spor Futbol Kulübü: 222:21 Çin Devlet Başkanı Xi: “Gazze’de kapsamlı ve sürdürülebilir bir ateşkesin d...22:19 Çin Devlet Başkanı Xi, Paris’te Macron ve von der Leyen ile bir araya geldi
Ekonomi 02 Mart 2015 - 16:02 Yorum: 0

Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse Malatya ekonomisinin çöküşü olur

Yrd. Doç. Dr. Oksal: "Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz"

Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse Malatya ekonomisinin çöküşü olur

- İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oksal: "Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz"

- "Sertifikalı fide, fidan kullanabiliriz, yaprak bitleriyle mücadele edebiliriz. Dayanıklı çeşit kullanabiliriz. Tüm bu önlemlere rağmen hastalık girdiyse eğer hastalıklı bitkiyi kesip yok etmeliyiz"

MALATYA - İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Diğdem Oksal, Şarka hastalığının tüm sert çekirdekli meyve ağaçlarında zarara yol açabildiğini belirterek, "Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz" dedi.

Oksal, yaptığı açıklamada, Şarka hastalığının başta kayısı olmak üzere erik, şeftali, kiraz, badem gibi tüm sert çekirdekli meyve ağaçlarında önemli zararlara yol açan çok önemli bir virüs hastalığı olduğunu söyledi.

Hastalığın ilk olarak 1918 yılında Bulgaristan'da eriklerde ortaya çıktığını ve daha sonra tüm dünyaya yayıldığını ifade eden Oksal, " Amerika ve Kanada dahil olmak üzere dünyada hemen hemen bütün ülkelerde, sert çekirdekli meyve üretimi yapılan tüm ülkelerde son derece yaygın olarak bulunmaktadır. Ülkemizde ilk olarak 1969 yılında tespit edilmiş ve şu an tüm Türkiye 'de Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinde mevcuttur. Ülkemizde sadece Şanlıurfa, Malatya ve Elazığ illerinde bulunmamaktadır, varlığı tespit edilmemiştir" diye konuştu.

Şarka virüsünün uzak yerle vejetatif üretim materyaliyle, kısa mesafelere ise yaprak bitleri ve polenlerle taşındığını belirten Oksal, virüs hakkında şu bilgileri verdi:

"Virüsün bilinen 6 ırkı, 2 izolatı var. Değişmekle birlikte genelikle yapraklarda açık yeşil ve sarı halka, lekeler, deformasyon, meyvede deformasyon dediğimiz şekil bozuklukları şeklinde görülmektedir, çekirdekte aynı şekilde görülmektedir. Ayrıca enfekteli ağaçlarda hasattan 2-3 hafta önce meyve döküldüğü görülmektedir. Sadece meyve dökümü şeklinde değil, aynı zamanda elde edilen meyvelerin de kurutmalık, reçellik ve sofralık olarak besin değerini düşürmekte, bu şekilde de zarara neden olmaktadır."

Bulaşması halinde çok hızlı bir şekilde yayılabileceği için hasta bitkilerin mutlaka imha edilmesi gerektiğini belirten Oksal, mücadele yönteminin sadece bu olduğunu dile getirdi. 

Sadece koruyucu önlemler alabileceklerine dikkati çeken Oksal, "Sertifikalı fide, fidan kullanabiliriz, yaprak bitleriyle mücadele edebiliriz. Dayanıklı çeşit kullanabilir ya da tüm bu önlemlere rağmen hastalık yine girdiyse eğer, hastalıklı bitkiyi kesip yok etmeliyiz" dedi.

Şarka hastalığının bazı ülkelerin kayısı üretimine verdiği zararlara değinen Oksal, Türkiye'deki durumun tespiti amacıyla "Ülkesel Şarka Projesi"nin yürütüldüğünü söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Oksal, şunları kaydetti:

"Bu hastalık eğer Malatya'ya girerse kayısı üretiminin tamamen sonu demektir, yani Malatya ekonomisinin çöküşü demektir. Dolayısıyla biz bu hastalığa çok dikkat etmeliyiz. Özellikle üreticilerimiz bahçelerini sık sık kontrol etmeli, fide ve fidan üreticilerinin özel olarak dikkat etmesi ve en ufak bir şüphede bu fide ve fidanları imha etmeleri veya en yakın kuruluşa başvurmaları gerekmektedir. Hastalığın girmemesini sağlamak ve yayılmasını önlemek bizim tek kurtuluşumuz."

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber