MENÜ

BUÜ’de anlamlı etkinlik

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla özel bir programa imza attı.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 05 Eylül 2025 04:46
BUÜ’de anlamlı etkinlik

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla özel bir programa imza attı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı'na BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erdal Kaya, akademisyenler, öğretmenler, özel gereksinime ihtiyaç duyan öğrenciler ve aileleri katıldı.

Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, böylesine kıymetli ve özel bir programa ev sahipliği yapmaktan ötürü büyük bir memnuniyet duyduklarını söyledi. Üniversitelerin içinde bulundukları topluma eğitim-öğretim hizmeti vermek, Ar-Ge yapmak ve teknoloji üretmek gibi başlıca görevleri bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; "Bu iki temel görevin yanı sıra topluma hizmet de üniversitelerin temel görevleri arasında yer almaktadır. Sağlıktan tutun eğitime kadar, öğrenci yetiştirerek ihtiyaç duyulan insan kaynağını üretmekten tutun da günlük sorunların çözümüne kadar her alanda çözümler üretmek ile yükümlüyüz. Görev süremiz boyunca öğrenci memnuniyetini ve toplumla birlikte hareket etme yetilerini arttırmayı ana odağımıza aldık. Üniversiteler genelde kampüs sınırları içerisinde hareket ederler. Bursa Uludağ Üniversitesi ise bu anlayışın tersine toplumun her kademesi ile irtibat halinde olan, onlarla işbirliği yapan ve gelen taleplere cevap vermeye çalışan bir modeli ön plana çıkarmıştır" dedi.

"Zihniyeti dönüştürmek gerek"

Toplum içindeki engelli birey gerçeğine de değinen Rektör Kılavuz; "Bence esas engelli, engelliliği anlayamayan kafa yapısındadır. Eğer bu kafa yapısı değiştirilebilir ve dönüştürülebilirse, engelliye sağlanan fırsatlar sanki bir lütufmuş gibi sunulmazsa işte o zaman toplum genelinde engellilik bilinci çok daha iyi anlaşılır hale gelir. Engelli bir bireyin, en az diğer bireyler kadar tüm hizmetlere ulaşma hakkı vardır. Bu bilinçle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programları düzenleniyor. Engellerin ortadan kalktığı bir eğitim-öğretim sistemi ve toplumsal yaşam diliyorum" şeklinde konuştu.

Üniversite olarak konuyla ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve geldikleri ilk yıl Engelli Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurduklarının altını çizdi. Engelli Dostu Kurumları temsil eden turuncu bayrak alabilmek için YÖK'e başvuru yaptıklarını da hatırlatan Kılavuz; "Biz çok eski bir üniversiteyiz. 47 yıl önce üniversitemiz kurulurken engellilik bilinci çok gelişmiş değildi. Zaman içerisinde de bu olguya yönelik çok fazla yatırım yapılmadı. Ancak biz bu anlayışı değiştirebilmek adına onlarca projeye ve çalışmaya imza attık. Bu çalışmalar sayesinde 5 birimimizde bu bayrağı aldık. 4 birim için daha başvurularımızı tamamladık. Ardından engelsiz bilgiye ulaşım için başvurularımızı yapacağız. Dolayısıyla engelsiz üniversite konusunda bakış açımızı tamamen değiştirdik. Düne göre çok daha iyi konumdayız. Yarın ise bugünden iyi olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" açıklamasında bulundu. Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, programa katkı sağlayan Uludağ Üniversitesi Özel Eğitim Topluluğu üyesi öğrencilere de ayrıca teşekkür etti.

"Onlar toplumun ayrılmaz bir parçası"

Bursa İl Milli Eğitim Müdür Vekili Erdal Kaya ise konuşmasında millet olarak yaptıkları çalışmalarla gurur duydukları çok sayıda engelli bireyin bulunduğuna işaret etti. Bu bireylerin hayatın tüm alanlarında zorluklara rağmen sergiledikleri mücadelenin gerçek anlamda takdire şayan olduğunu belirten Müdür Vekili Erdal Kaya; "Başarılı örnekler bizlere engellerin aşmanın bir inanç meselesi olduğunu, başarı anahtarının öncelikle kişinin buna inanması olduğunu bizlere ispat ediyorlar. Toplumun ayrılmaz bir parçası olan engelli bireylerin umutlu ve geleceğe güvenle bakabilmelerini sağlayacak imkânlara kavuşturulması, devletimizin öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Milli Eğitim ailesi olarak bizler de özel çocuklarımızın kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri ve üreten bireyler olarak yetiştirilmeleri için tüm gücümüzle çalışmaktayız. Engelli bireylerin yaşamlarını iyileştirebilmek için sadece kanuni düzenlemeler yapmanın yeterli olmadığını biliyoruz. Kanunların doğru şekilde uygulanabilmesi için toplumun tüm kesimlerinin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir" diye konuştu.

BUÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ada da bölüm olarak engelli bireylerin eğitilmesi ve bu konuda farkındalığın toplum geneline yayılması adına çok sayıda çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti. Son aşamaya geldikleri Özel Eğitim Uygulama Araştırma Merkezi'ni 2023'ün ilk aylarında açmayı hedeflediklerini aktaran Prof. Dr. Ada; "Merkezimizde özel eğitim ihtiyacı olan bireylere ve ailelerine eğitim ve rehabilitasyon hizmeti vermeye başlayacağız. Merkezimiz; Üniversite Araştırma Hastanesi, Milli Eğitim Müdürlüğü Merkezi Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü ile işbirliği yapacak ve birlikte projeler yürütecektir" şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından özel öğrenciler tarafından hazırlanan dans, şiir, şarkı ve tiyatro gösterileri izleyicilerin beğenisine sunuldu. Rektör Kılavuz ve davetliler, program çerçevesinde fuaye alanında açılan özel eğitim kurumlarının stantlarını da ziyaret etti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Milyonlarca aday YKS sonuçlarını bekliyor: Gözler 22 Temmuz’da

Milyonlarca aday YKS sonuçlarını bekliyor: Gözler 22 Temmuz’da

20-21 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen sınavın sonuçları, adaylar tarafından ÖSYM'nin internet sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi kullanılarak görüntülenebilecek. Sonuçların açıklanmasının ardından ÖSYM, Yükseköğretim Programları v

İmam hatipli LGS şampiyonlarına umre hediyesi

İmam hatipli LGS şampiyonlarına umre hediyesi

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarına göre Türkiye genelindeki imam hatip ortaokullarından 31 öğrenci tam puan alarak Türkiye şampiyonu oldu. Türkiye'nin 17 ilinden 500 tam puan alan öğrenciler, İstanbul'da düzenlenen "Tercih

İmam Hatip Demir: Yaz Kur'an kursları çocukların manevi ve ahlaki gelişimine katkı sağlıyor

İmam Hatip Demir: Yaz Kur'an kursları çocukların manevi ve ahlaki gelişimine katkı sağlıyor

Okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte camilerde düzenlenen Yaz Kur'an kursları yoğun katılımla devam ediyor. İzmir'in Konak ilçesi Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan Hacı Bayram Camii'nde de çocuklar hem dini eğitim alıyor hem de çeşitli sosyal etkinlik

MEB yönetici ve öğretmenlerine yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

MEB yönetici ve öğretmenlerine yönelik yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan "Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" kapsamında, öğretmen kökenli bazı yönetici kadrolarının özel hizmet tazminatı oranları artırıldı. D

LGS'de 31 imam hatipli şampiyon oldu

LGS'de 31 imam hatipli şampiyon oldu

Türkiye genelinde yapılan merkezi sınava katılarak puanla öğrenci alan liselere kaydolmak isteyen öğrencilerden 452 öğrenci sınavda tam puan aldı. Bu öğrencilerden 31'ini ise imam hatip ortaokulu öğrencileri oluşturuyor. 15 ilden şampiyon çıktı İmam hati

LGS'den 500 tam puan alan Arslanhan: Bir imam hatipli olarak bu başarıyı elde ettiğim için çok mutlu ve gururluyum

LGS'den 500 tam puan alan Arslanhan: Bir imam hatipli olarak bu başarıyı elde ettiğim için çok mutlu ve gururluyum

Milyonlarca öğrencinin lise hayali kurarak girdiği LGS'nin sonuçları açıklandı. Sınava giren öğrenciler arasında yer alan Mardinli Mehmet Efe Arslanhan, 500 tam puan alarak Türkiye birincileri arasında yer aldı. İmam hatip ortaokulu öğrencisi olan Mehmet

Batman'dan LGS'de çifte Türkiye birinciliği

Batman'dan LGS'de çifte Türkiye birinciliği

13 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre Batman'dan iki öğrenci, 500 tam puan alarak Türkiye birinciliği elde etti. Türkiye birincisi olan öğrencilerden biri Fatih

LGS sonuçları açıklandı

LGS sonuçları açıklandı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS merkezi sınav sonuçlarının adayların erişimine sunulduğunu duyurdu. 8. sınıf öğrencileri, sınav sonuçlarını Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesi üzerinden görüntüleyebiliyor. SINAV SONUCUNU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN (

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30