MENÜ

Çakır: "Yeni tedarik zincirinin merkezi Mersin olmalı"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, küresel savaşların enerji, su ve gıda tedarikinde ciddi kırılmalara yol açtığını belirterek, yeniden şekillenen tedarik zincirinde Mersin’in stratejik bir merkez olabileceğini

Yayınlanma: 26 Mart 2026 11:54 Güncelleme: 26 Mart 2026 17:30
Çakır: "Yeni tedarik zincirinin merkezi Mersin olmalı"
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, küresel savaşların enerji, su ve gıda tedarikinde ciddi kırılmalara yol açtığını belirterek, yeniden şekillenen tedarik zincirinde Mersin’in stratejik bir merkez olabileceğini söyledi. Çakır, bu fırsatın kalıcı kazanımlara dönüşmesi için tüm sektör paydaşlarının ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
MTSO Mart Ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıya katılan Çukurova Kalkınma Ajansı Mersin Koordinatörü Levent Selekoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yeni yatırım teşvik sistemi ve yerel kalkınma hamlesi kapsamında Mersin’e yönelik destekler hakkında bilgi verdi.
Selekoğlu, Mersin’de bakliyat ürünlerinden katma değerli üretim, teknolojik tarım makineleri, modern ve akıllı sera sistemleri, savunma sanayi, metal yapısal parça ve mekanik alt sistem üretimi ile tarımsal atıklardan katma değerli ürünlerin öncelikli yatırım alanları arasında yer aldığını belirtti. Bu alanlarda yatırım yapacak firmalara vergi, istihdam ve kredi faiz destekleri sağlanacağını kaydetti.
Toplantıda konuşan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, küresel ölçekte yaşanan savaşların yalnızca askeri değil, ekonomik ve insani sonuçlar doğurduğunu belirterek, özellikle enerji, su ve gıda alanlarında ciddi kırılmalar yaşandığını ifade etti. Enerjinin üretimin her aşamasında belirleyici olduğuna dikkat çeken Çakır, bu durumun küresel enflasyonu tetiklediğini söyledi.
Su krizinin giderek büyüdüğünü vurgulayan Çakır, enerji tedarikinde yaşanan aksaklıkların bazı ülkelerde günlük yaşamı doğrudan etkilediğini, petrol temininde yaşanan sorunların eğitimden üretime kadar birçok alanı sekteye uğrattığını kaydetti.

"Yeni ticaret yolları oluşacak, bu süreç doğru yönetilmeli"
Avrupa’nın enerji konusunda ciddi bir sınavla karşı karşıya olduğunu belirten Çakır, Türkiye’nin ihracatının büyük bölümünü Avrupa’ya gerçekleştirdiğini hatırlatarak, olası ekonomik durgunluğun dış ticaret üzerinde baskı oluşturabileceğini dile getirdi. Petrol fiyatlarındaki yükselişin küresel maliyetleri artırdığına dikkat çeken Çakır, tedarik zincirlerindeki kırılmaların yeni ticaret yollarını beraberinde getirdiğini söyledi.
Mersin’in Doğu Akdeniz’de stratejik bir merkez haline geldiğini ifade eden Çakır, liman altyapısı, lojistik kapasitesi ve bölgesel bağlantıları sayesinde yeni ticaret koridorlarının önemli bir parçası olabileceğini belirtti. Son dönemde Körfez ülkelerine yönelik ihracatta artış yaşandığını aktaran Çakır, alternatif güzergâhların Mersin üzerinden şekillenmeye başladığını kaydetti.
Lojistik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çakır, katma değerli depoculuğun önem kazandığını ve firmaların nakit akışı ile stok yönetimini daha etkin planlaması gerektiğini söyledi. Tedarik zinciri kırılmalarına karşı Mersin’in merkez konumunun güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Çakır, bu kapsamda bir çalıştay düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.
Küresel enflasyonun tüm dünyayı etkilediğini belirten Çakır, faiz artışlarının gündemde olduğunu ve cari açık kaynaklı baskıların sürebileceğini söyledi. İşletmelere nakit akışlarını ve stok yönetimlerini kontrol altında tutmaları tavsiyesinde bulunan Çakır, NACE kodlarıyla ilgili eleştirilere ilişkin sürecin TOBB tarafından yürütüldüğünü sözlerine ekledi.
ETİKETLER: Çakır:, "Yeni, tedarik, zincirinin, merkezi
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt'te mercimek hasadında yüzler gülüyor

Siirt'te mercimek hasadında yüzler gülüyor

Siirt'te devam eden mercimek hasadında bu yıl etkili olan yağışlar üreticinin yüzünü güldürdü. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şanverdi, geçen yıl kuraklığın etkili olduğunu, bu yıl ise yağışlarla birlikte mercimek başta olmak üzere birçok üründe verim a

Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 38,97 arttı

Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 38,97 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Buna göre Tarım-GFE, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 5,61, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 17,49, bir önceki yılın aynı ayı

Brent petroldeki düşüş benzine indirim olarak yansıdı

Brent petroldeki düşüş benzine indirim olarak yansıdı

Küresel piyasalarda Brent petrol fiyatlarında yaşanan gerileme, akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıdı. Gece yarısından itibaren benzinin litre fiyatında ortalama 99 kuruşluk düşüş uygulanmaya başlandı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından beklene

Adana'da binlerce dönüm arazide ayçiçeği ekimi başladı

Adana'da binlerce dönüm arazide ayçiçeği ekimi başladı

Tufanbeyli ilçesinde üreticiler, yeni sezon ayçiçeği ekimi kapsamında binlerce dönüm arazide çalışmalara başladı. İlçenin önemli tarımsal üretim kalemlerinden biri olan ayçiçeğinde ekim hazırlıkları sürerken, özellikle Pınarlar Mahallesi ve çevresindeki v

Türkiye ile Gine arasında ekonomik iş birliği gündemi: Müteahhitlik ve yatırımlar öne çıktı

Türkiye ile Gine arasında ekonomik iş birliği gündemi: Müteahhitlik ve yatırımlar öne çıktı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ankara’da düzenlenen İnşaat Zirvesi Türkiye 2026 kapsamında Gineli mevkidaşı ile verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. Görüşmede, Türkiye ile Gine arasındaki ti

Kuyumcu Barış: Altında yeniden yükseliş dönemi başlayabilir

Kuyumcu Barış: Altında yeniden yükseliş dönemi başlayabilir

Son dönemde altın fiyatlarında yaşanan hareketlilik yatırımcıların gündemindeki yerini koruyor. İLKHA'ya konuşan kuyumcu İrfan Barış, altın piyasasında yaşanan son gelişmeleri değerlendirerek, küresel gelişmelerin fiyatlar üzerinde etkili olduğunu ifade

Peynir fiyatları yükselişte: Üreticilerden kışlık peynir uyarısı

Peynir fiyatları yükselişte: Üreticilerden kışlık peynir uyarısı

Özellikle bölgede önemli bir geçim kaynağı olan hayvancılıkla birlikte üretilen peynirler, hem günlük tüketim hem de kışlık hazırlıklar için yoğun talep görüyor. Batman'da peynir fiyatlarında son dönemde yaşanan artış ise dikkat çekiyor. İLKHA muhabirine

Tarım üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 43,08 arttı

Tarım üretici fiyatları yıllık bazda yüzde 43,08 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs dönemine ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Tarım-ÜFE, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,61, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 18,41, geçen yılın aynı ayına göre yüz

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30