Arguvan'da çiftçiler, açıklanan hububat alım fiyatlarını protesto etmek amacıyla traktörleriyle konvoy düzenledi. Milli Egemenlik Caddesi'nde bir araya gelen üreticiler, traktörleriyle çarşı merkezindeki Arguvan Ziraat Odası önüne kadar konvoy halinde ile
Arguvan'da çiftçiler, açıklanan hububat alım fiyatlarını protesto etmek amacıyla traktörleriyle konvoy düzenledi. Milli Egemenlik Caddesi'nde bir araya gelen üreticiler, traktörleriyle çarşı merkezindeki Arguvan Ziraat Odası önüne kadar konvoy halinde ilerleyerek burada basın açıklaması yaptı.
Ali Cabur
"Arpanın maliyeti en az 15 lira"
Çiftçilerden Ali Cabur, açıklanan arpa ve buğday fiyatlarının üretim maliyetlerini karşılamadığını belirterek, üreticilerin ciddi bir mağduriyet yaşadığını söyledi. Arpanın kilogram fiyatının 12 lira 75 kuruş olarak açıklandığını hatırlatan Cabur, uzmanların ve üreticilerin hesaplamalarına göre bir kilogram arpanın maliyetinin en az 15 lira olduğunu ifade etti.
"Açıklanan buğday fiyatı da maliyetin altında"
Buğday için açıklanan 16 lira 50 kuruşluk fiyatın da maliyetin altında kaldığını dile getiren Cabur, “Bizim ve uzmanların yaptığı hesaplara göre buğdayın kilogram maliyeti 18 ile 18,5 lira arasında değişiyor. Bu şartlarda çiftçi üretime nasıl devam edecek?” diye konuştu.
"Topraklarımızı terk etmeyeceğiz"
Açıklanan fiyat politikalarının çiftçiyi üretimden uzaklaştırmayı hedeflediğini savunan Cabur, üreticilerin topraklarını terk etmeye zorlandığını öne sürdü. Cabur "Bizi usandırmak, bu alanları büyük şirket sahiplerine teslim etmemizi sağlamak istiyorlar. Topraklarımızı maden şirketlerine peşkeş çekmek istiyorlar. Ancak biz direnmeye, mücadele etmeye ve üretmeye devam edeceğiz. Bu topraklar bizim yaşam alanımızdır. Topraklarımızı ne maden şirketlerine ne de büyük şirketlere teslim edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren
"Masa başında fiyat belirlenmez"
Arguvan Belediye Başkanı Ersoy Eren de çiftçilerin taleplerine destek vererek, üreticinin ayakta kalmasının ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
"Çiftçi ayakta kalırsa ülke ayakta kalır" diyen Eren, tarımsal üretimin sahadaki gerçekler dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Geçmiş yıllarda da üreticilerin benzer sıkıntılar yaşadığını ifade eden Eren "Bunu görmezden gelmek ve masa başında fiyat belirlemek doğru bir yaklaşım değildir. Hükümetimizin bu kararları yeniden gözden geçirmesi gerekiyor. Bu çok geç kalınmış bir durum değil. Günün şartlarına göre yeniden değerlendirme yapılabilir." dedi.
Mazot fiyatlarının tarımsal üretimdeki maliyetleri açık şekilde ortaya koyduğunu vurgulayan Eren, yetkililerin öncelikle mazot fiyatlarına bakarak değerlendirme yapması gerektiğini kaydetti.
Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk
"Maliyetler katlandı, fiyatlar yetersiz kaldı"
Arguvan Ziraat Odası Başkanı Turan Aslantürk ise üretim maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek açıklanan alım fiyatlarının üreticilerde hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi.
Mazot, gübre, sertifikalı tohum, zirai ilaç, işçilik, elektrik ve su maliyetlerinin ciddi şekilde yükseldiğini belirten Aslantürk, buna rağmen açıklanan fiyatların maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti.
"Ürettiğimiz ürünle yaptığımız masrafları karşılayamaz hale geldik"
TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon oranının yüzde 30 seviyesinde olmasına rağmen arpa fiyatında yüzde 15, buğday fiyatında ise yüzde 20 oranında artış yapıldığını belirten Aslantürk "Bu durum hiçbir şekilde kabul edilemez. Ürettiğimiz ürünle yaptığımız masrafları karşılayamaz hale geldik." dedi.
Çiftçinin bir yıl boyunca emeğini, alın terini ve sermayesini toprağa yatırdığını vurgulayan Aslantürk, açıklanan fiyatların üreticinin emeğinin karşılığını vermekten uzak olduğunu söyledi.
Bu şartlarda çiftçinin üretime devam etmesini beklemenin yanlış olduğunu ifade eden Aslantürk, düşük fiyatlar nedeniyle mağdur edilen üreticilerin gelecek ekim dönemlerinde tarlalarını boş bırakmak zorunda kalabileceğini dile getirdi.

"Çiftçi sadaka değil, emeğinin karşılığını istiyor"
Devletin ve milletin yanında olmaya devam edeceklerini belirten Aslantürk, çiftçilerin sesinin duyulmasını, maliyetlerin dikkate alınmasını ve alım fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini istedi.
Son olarak yetkililere çağrıda bulunan Aslantürk "Çiftçi sadaka değil, emeğinin karşılığını istemektedir. Çiftçi destek değil, adil fiyat istemektedir. Çiftçi üretmek istiyor ancak açıklanan fiyatlarla ayakta kalması mümkün görünmemektedir. Toprağını terk etmeyen, ülkesini doyuran üreticiler olarak talebimiz nettir. Hububat alım fiyatları artan maliyetler ve enflasyon gerçeği dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çiftçinin sesi duyulana kadar mücadelemizi yasal zeminde sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu. (İLKHA)
İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
ABD basınından Fox News'in aktardığı Louisiana Sağlık Bakanlığı verilerine göre yıl başından bu yana eyalette 9 Vibrio vulnificus vakası tespit edildi ve bunların 5’i ölümle sonuçlandı. Yetkililer, tüm vakaların açık yarası bulunan kişilerin deniz suyuna
Ticaret Bakanlığı, ihracatçıların hedef pazarlara ilişkin bilgiye erişimini kolaylaştırmak ve firmaların pazara giriş stratejilerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan sektörel pazar araştırmalarına ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada,
Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Yüzyılı vizyonunun "Ticarette Dijital Dönüşüm" hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen E-Kolay İhracat Platformu (E-KİP), 11. Verimlilik Proje Ödülleri kapsamında "Kamu-Dijital Dönüşüm" kategorisinde birincilik ödülün
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye ile Vietnam arasında sivil havacılık alanındaki iş birliğini güçlendirecek Mutabakat Zaptı'nın imzalandığını duyurdu. Bakan Yardımcısı Enver İskurt'un katılımıyla gerçekleştirilen törende, mutabakat zaptına Sivil Ha
HÜDA PAR Suruç İlçe Başkanı Yunus Fidan, ilçede çiftçileri ziyaret ederek tarımsal üretimde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Artan girdi maliyetleri nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Fidan, birçok üreticinin
Batman'da ikinci el otomobil ticareti yapan galerici esnafı, son dönemde yaşanan durgunluğun sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, piyasadaki belirsizliklerin alım satımı önemli ölçüde yavaşlattığını söyledi. İLKHA muhabirine konuşan esnaf, özellikle
Batman'ın Sason ilçesinde bulunan Helkıs Dağı'nda üretilen organik sütleğen balının hasadı, Batman Valisi Ekrem Canalp'in katılımıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 2 bin metre rakımdaki Helkıs Dağı, sütleğen bitkisi ile çeşitli dağ çiçeklerinin bulunduğu flo
Törende konuşan Ağrı Valisi Önder Bozkurt, 2026 yılı rekoltesinin hem dekar başına düşen verimde hem de ürün kalitesinde oldukça yüksek seviyelere ulaştığını belirterek, tüm çiftçilere bereketi bol bir sezon temenni etti. İlk biçerdöverler 890 dekarlık al
Gece Yarısı Kafeye Silahlı Saldırı: 1 Yaralı
Bartın'da 3 boyunca denize girmek yasaklandı
03İran Devrim Muhafızları: Hürmüz Boğazı kapalıdır
04Diyarbakır ve Kayseri havalimanlarının statüsü yükseltildi
05CENTCOM, ilk çok uluslu insansız hava aracı saldırı gücünü oluşturacak
06Ukrayna Karadeniz'de ateşkes teklif etti, Rusya'nın yanıtını bekliyor
07Hürmüz'de iki BAE tankeri vuruldu: İran "iznimiz olmadan hiçbir gemi geçemez" uyarısı yaptı
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük