Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 07 Aralık 2022 - 17:53 Yorum: 0

Çiftçilere ’kuraklık’ uyarısı: ’Toprak suyunu koruyucu tedbirler alın’

Kırıkkale'de çiftçilere yönelik düzenlenen "Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı" konulu konferansta konuşan Tarımsal Yapılar ve...

Çiftçilere ’kuraklık’ uyarısı: ’Toprak suyunu koruyucu tedbirler alın’

Kırıkkale'de çiftçilere yönelik düzenlenen "Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı" konulu konferansta konuşan Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, yağış miktarı ve şeklinin düzensiz olmasından dolayı Ekim ayından hasat dönemine kadar toprak suyunu koruyucu tedbirin alınması gerektiğini söyledi.

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarımsal Kuraklıkla Mücadelede Tasarruflu Su Kullanımı" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Üniversitesi (AÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım, Türkiye'de tarım sektörü için üretilen sulama ekipmanlarının yüzde 70'inin ihraç edildiğini söyledi.

"Kısıntılı sulama" kavramıyla ilgili bilgiler aktaran Yıldırım, "Geçmişte ne yapıyorduk? Sonbahar da tohumu tarlaya attıktan sonra buğdayı suluyor muyduk? Ama son yıllarda onu yapmadan çimlenmeme çıkış sağlayamıyoruz. Sonbahar kuraklığı çıktı. İlkbahar'da "Rabbim bir kere yağdırsa" diye dua eden çiftçi, bugün artık "Bir defa sulama yaparak kurtarabilecek miyim?" o da yetmiyor, 2-3 istiyor artık. Yağışın miktarı ve şekli düzensiz. Ona göre de Ekim'den hasada kadar toprak suyunu koruyucu her türlü tedbiri almazsak, boşa konuşmuş olacağız. Sulamada bir çok yöntem var. Genel ayrım şudur; tarla bitkilerinde yağmurlama sulama sebze veya meyve, bağda ise damlama sulama önceliklidir" dedi.

Sulama ekipmanlarının yüzde 70'inin ihraç edildiğini Yıldırım, "Bugün ülkemiz açısından sevinecek nokta şu; kendim şu anda Sulama Derneği Başkanlığı ve bölüm başkanlığı yapıyorum. Sanayicilerle iç içeyim. Bu ülke artık dışarıdan bir şey getirmiyor. Bu ülke artık dışarıdan bir şey getirmiyor. Büyük üreticilerin belli kalite ve standartlardaki üreticilerin Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği'nden aldığım rakamlara bakıyorum. Şu anda bu firmalar ürettikleri sulama ekipmanlarının yüzde 70'ini ihraç ediyor, iç piyasaya değil. Türkiye'de sulama hibe destekleri ve Ziraat Bankası kredileri olmasına rağmen. Demek ki artık ihracatçı bir konuma sektör gelmiş. Ekipman almada destekler var, sıkıntı yok. Önemli olan mevcut suyu doğru yöntemlerle bitki kök bölgesine ulaştırmak olarak düşünmeliyiz" diye konuştu.

Konferansa, Vali Yardımcısı Mehmet Miraç Topaloğlu, ilçe belediye başkanları, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber