MENÜ

“Ciğerlerde kalan Covid-19 nodülleri akciğer kanseri başlangıcı olabilir”

En sık görülen kanser türlerinin başında gelen akciğer kanseri ile ilgili Göğüs Cerrahisi Doç.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:30 Güncelleme: 11 Eylül 2025 04:29
“Ciğerlerde kalan Covid-19 nodülleri akciğer kanseri başlangıcı olabilir”

En sık görülen kanser türlerinin başında gelen akciğer kanseri ile ilgili Göğüs Cerrahisi Doç. Dr. Orhan Yücel, Covid-19 virüsünün ciğerlerde bıraktığı nodüllere dikkat çekti. Yücel, "Covid sonrası ciğerlerdeki nodüller acaba akciğer kanserinin bir başlangıcımı yoksa bırakmış olduğu bir sekel mi diye bazen ikileme düşüyoruz. Bu yüzden belli aralıklarla bu nodüllerin takip edilmesi gerekiyor" dedi.

Özellikle erkeklerde en sık görülen ve tüm dünyada en fazla ölüme sebep olan akciğer kanseri korkusuna karşı Covid-19 virüsünün ciğerlerde bıraktığı lekeler ve nodüller bilim dünyası tarafından araştırılmaya devam ediliyor. "Koronavirüs sonrası ciğerlerdeki nodüller kansere sebep olur mu ya da kanser başlangıcı mı acaba" gibi sorulara cevap veren BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Göğüs Cerrahisi Doç. Dr. Orhan Yücel, "Özellikle riskli hasta grupları ve ileri yaşlardaki kişilerde nodüllerin takip edilmesi şart" dedi.

Covid geçiren herkeste bu nodüllerin olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Orhan Yücel, "Nasıl biz Covid'in kimde ne kadar bir etki olduğunu ön göremiyorsak bazen hasta çok ağır bir hastalık geçirmesine rağmen etkisi ve izi hiç kalmıyor ama çok hafif geçirmelerine rağmen ciğerlerde ciddi sekeller kalıyor. Covid sonrasındaki dönemde "nodüller acaba akciğer kanserinin bir başlangıcımı yoksa covidin bırakmış olduğu bir sekel mi" bu ikisi arasında bazen ikileme düşüyoruz. Bu yüzden belli aralıklarla bu nodüllerin takip edilmesi gerekiyor" dedi.

Nodüller kanser yapılarına benziyor mu

Nodüllerin kanser yapılarına benzeyip benzemediğine dair de bilgilendirmelerde bulunan Doç. Dr. Orhan Yücel, "Nodülün şekline, uzantılarına, yapısına, büyüyüp büyümediğine gibi birçok özelliğine bakıp takipte bulunuyor ve elimizde bir öngörü oluşuyor. Eğer hasta riskli bir hasta ise ve bu nodülün özellikleri de akciğer kanseri tümürünü çağrışım yaptırıyorsa hemen iğne veya doku biyopsisi yaparak tümürün olup olmadığını kesinleştiriyoruz. Bu devam eden bir sürecin parçası. Bunu Covidle ilişkilendirmek her vakada kolay bir süreç değil. Anacak şu bir gerçek, Covid kendisinden bağımsız olarak ortaya çıkan akciğer tümörlerinin de ortaya çıkabilmesi için çok ciddi bir veri tabanı oldu. Bizim literatürden öğrendiğimiz enfeksiyon zemininde tümör kesinlikle gelişebilmektedir. Bunları da yakaladık ve tedavi ettik" şeklinde konuştu.

Korona virüs ile birlikte ciğerlerin daha iyi tanınmasına sebep olan çok fazla veri kaynağına da ulaştıklarını ifade den Doç. Dr. Yücel, "Öncesinde insanların akciğerlerine bu kadar hakim değildik. Bu Covid zamanında çok ciddi tetik yapma imkanımız oldu. Bu tetikler soncunda çok detay gördük, bu detaylar içerisinde de akciğer kanserini daha başlangıç evresindeyken çok küçükken tespit ettik" dedi.

Virüs sonrası ciğerlerinde nodül bulunanların ne yapması gerektiği konusunda da tavsiyelerde bulunan Yücel, "Nodüllülerimiz varsa ve eğer yüksek riskli hastaysak kesinlikle ipin ucunu bırakmamız lazım. Bir nodül varsa büyük oranda tümör olma ihtimali var o yüzden çok dikkatli olunması gerekiyor. Sık aralıklarla hekiminize gidip kendisinin koymuş olduğu takip sürecinde devam edilmeli. Gerekiyorsa cerrahi yapılmasına hiçbir zaman uzak kalınmamalı. Cerrahi müdahaleden tabi herkes çekiniyor fakat ileride daha sıkıntılı bir sürecin geçirilmesini bu şekilde önleyebilirler. Ama kişi daha genç yaşta ise, birden fazla nodül varsa, 3 milimin altında ise tümörü pek düşünmeyiz" diye konuştu.

Akciğer kanseri tetikleyicileri: Sigara ve hava kirliliği

Son olarak akciğer kanseri ile ilgili de uyarılarda bulunan Yücel, "Kişinin eğer akciğer kanseri ile ilgili aileden gelen bir hikayesi varsa, belli aralıklarla 50 yaş üzerindeyken kontrole gidilmelidir. Diğer bir tehlike konusu ise sigara içmek. Eğer kanserden korunmak istiyorsak sigara içememeliyiz. Aynı zamanda hava kirliliği de sigara kadar önemli bir konu. Riskli insanların hava kirliliğinin mümkün olduğu kadar uzak olduğu alanlarda yaşamasında fayda var. Ayrıca bol su tüketerek de ciğerlerimizin temizlenmesine yardımcı olmalıyız" diyerek sözlerini sonlandırdı.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Dr. Öğr. Üyesi Oral: İki dillilik, çocuklarda konuşma gecikmesinin gerekçesi olarak görülmemeli

Dr. Öğr. Üyesi Oral: İki dillilik, çocuklarda konuşma gecikmesinin gerekçesi olarak görülmemeli

Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Seçil Aydın Oral, çocuklarda dil ve konuşma gelişimine ilişkin yaygın inanışları değerlendirerek, ailelerin dikkat etmesi gereken belirtileri ve günlük yaşamda uygulayabilecekleri destekleyici yöntemleri anlat

Erkeklerde prostat kanseri riski hangi yaşta artıyor? Uzmanından önemli uyarılar

Erkeklerde prostat kanseri riski hangi yaşta artıyor? Uzmanından önemli uyarılar

Batman'da özel bir hastanede görev yapan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ekrem Yıldırak, İLKHA muhabirine verdiği röportajında, prostat hastalıkları, prostat büyümesi ile prostat kanseri arasındaki farklar, risk faktörleri ve erken teşhisin önemi hakkında değerlen

ChatGPT’nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti

ChatGPT’nin tıbbi tavsiyesi hastanelik etti

39 yaşındaki David Rosenthal isimli kullanıcı, platformu başlangıçta şiir yazmak için kullandığını ancak kısa sürede bağımlı hale geldiğini belirtti. Şikâyet dilekçesine göre ChatGPT, Rosenthal’ın dikkat eksikliği ve depresyon ilaçlarının etkileşimleri ko

Siirt’te akciğer kanseri ameliyatında bir ilk: Hasta 4 günde taburcu edildi

Siirt’te akciğer kanseri ameliyatında bir ilk: Hasta 4 günde taburcu edildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniğinde, akciğer kanseri tedavisinde önemli bir operasyona imza atıldı. Kentte ilk kez uygulanan kapalı yöntemle akciğer lobunun çıkarılması ameliyatı, Op. Dr. İslam Aktürk ve Op. Dr. Alper Süer taraf

Diyarbakır’da 60 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmete girdi

Diyarbakır’da 60 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmete girdi

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yapımı tamamlanan 60 yataklı 3'üncü basamak erişkin yoğun bakım ünitesi, tüm yataklarının devreye alınmasıyla hasta kabulüne başladı. Daha önce 10 yatakla hizmet vermeye başlayan ünitenin k

Şırnak’ta cerrahi eksikliği nedeniyle genç hasta Diyarbakır'a sevk edildi

Şırnak’ta cerrahi eksikliği nedeniyle genç hasta Diyarbakır'a sevk edildi

Şırnak’ın Silopi ilçesinde trafik kazası geçiren 20 yaşındaki Ramazan B’nin kafa, yüz ve boyun bölgesinde kırıklar oluştu. Silopi Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınan gencin, iddiaya göre gerekli cerrahi malzemelerin eksik olması nedeniyle ameliyata

Şanlıurfa'da robotik cerrahi dönemi başlıyor: İlk ameliyatlar yarın yapılacak

Şanlıurfa'da robotik cerrahi dönemi başlıyor: İlk ameliyatlar yarın yapılacak

Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kurulum ve hazırlık çalışmaları tamamlanan robotik cerrahi sistemi, hasta tedavisinde kullanılmaya hazırlanıyor. Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu'nun girişimleriyle hastaney

Egzamada psikolojik yük de göz ardı edilmemeli!

Egzamada psikolojik yük de göz ardı edilmemeli!

Klinik Psikolog İpek Erol, egzamanın görünür belirtilerinin sosyal ilişkiler ve günlük yaşam üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Egzamanın etkisi yalnızca ciltle sınırlı kalmıyor! Egzamanın çoğu zaman kaşıntı, kuruluk ve ciltteki görünür d

Malatya Namaz Vakitleri

Yükleniyor...

00:00:00

İmsak 05:29
Güneş 06:52
Öğle 12:15
İkindi 15:04
Akşam 17:29
Yatsı 18:47

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
25
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
23
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
22
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
20
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
19
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
16
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
16
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
16
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
15
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
14
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
14
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
11
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
11
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3