MENÜ

Çin’den 20 ABD savunma şirketi ve 10 yöneticiye "Tayvan" yaptırımı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a silah satışları nedeniyle 20 ABD savunma şirketi ve 10 yöneticiye yaptırım uygulama kararı alındığını duyurdu.ABD ile Çin arasında Tayvan nedeniyle gerilim artıyor. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tayvan’a

Yayınlanma: 26 Aralık 2025 14:25 Güncelleme: 27 Aralık 2025 07:41
Çin’den 20 ABD savunma şirketi ve 10 yöneticiye "Tayvan" yaptırımı
Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’a silah satışları nedeniyle 20 ABD savunma şirketi ve 10 yöneticiye yaptırım uygulama kararı alındığını duyurdu.
ABD ile Çin arasında Tayvan nedeniyle gerilim artıyor. Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Tayvan’a 11.1 milyar dolarlık silah satışı yapacağını duyuran ABD’li şirketlere yaptırım kararı alındığı ifade edildi. Açıklamada, "ABD, yakın zamanda Çin’in Tayvan bölgesine büyük ölçekli silah satışı yapacağını duyurdu. Bu durum, ’tek Çin’ ilkesini ve 3 Çin-ABD Ortak Bildirisi’ni ciddi şekilde ihlal etmekte, Çin’in iç işlerine müdahale etmekte ve Çin’in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zedelemektedir. Çin, Yabancı Yaptırımlara Karşı Koyma Kanunu’nun 3, 4, 5, 6, 9 ve 15. maddeleri uyarınca ABD şirketlerine ve üst düzey yöneticilerine karşı önlemler almaya karar vermiştir" denildi. Bu kapsamda 20 ABD savunma şirketinin ve 10 yetkilinin yaptırım listesine alındığı aktarıldı. Şirketlerin ve şahısların Çin’deki varlıklarının dondurulduğu, yerli kuruluşların ve bireylerin söz konusu isimlerle iş yapmasının yasaklandığı vurgulandı.
Yaptırım uygulanan 20 savunma şirketinin Northrop Grumman Systems Corporation, L3Harris Maritime Services, St. Louis’deki Boeing, Gibbs & Cox, Advanced Acoustic Concepts, VSE Corporation, Sierra Technical Services, Red Cat Holdings, Teal Drones, ReconCraft, High Point Aerotechnologies, Epirus, Dedrone Holdings Area-I, Blue Force Technologies, Dive Technologies, Vantor, Intelligent Epitaxy Technology, Inc., Rhombus Power ve Lazarus Enterprises olduğu kaydedildi.
Yaptırım uygulanan 10 üst düzey yöneticinin ise Anduril Industries kurucusu Palmer Luckey, L3Harris Technologies Başkan Yardımcısı, L3Harris Maritime Services Başkan Yardımcısı ve Baş Muhasebe Sorumlusu John Cantillon, Advanced Acoustic Concepts Başkanı ve CEO’su Michael J. Carnovale, VSE Corporation Başkanı ve CEO’su John A. Cuomo, Teal Drones, Inc Başkanı Mitch McDonald, Rhombus Power Inc kurucusu ve CEO’su Anshuman Roy, Vantor Başkanı ve CEO’su Dan Smoot, Dedrone Holdings Inc CEO’su Aaditya Devarakonda, High Point Aerotechnologies Başkanı Ann Wood, ReconCraft’ın kurucu ortağı ve CEO’su Jay Hoflich olduğu ifade edildi. Söz konusu isimlere ayrıca vize verilmeyeceği vurgulandı.

"Tayvan sorunu, Çin-ABD ilişkilerinde asla aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi"
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Tayvan sorununun Çin’in temel çıkarlarının tam merkezinde yer aldığını ve Çin-ABD ilişkilerinde asla aşılmaması gereken ilk kırmızı çizgi olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Bu çizgiyi aşmaya ve Tayvan sorunu konusunda provokasyon yapmaya kalkışan herkes Çin’in kararlı yanıtıyla karşılaşacaktır. Tayvan’a silah satışı yapan herhangi bir şirket veya birey, bu yanlış davranışının bedelini ödeyecektir. Hiçbir ülke veya güç, Çin hükümetinin ve halkının ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü koruma konusundaki kararlılığını, iradesini ve yeteneğini asla hafife almamalıdır. Çin, ABD’yi bir kez daha tek Çin ilkesine ve 3 Çin-ABD ortak bildirisine uymaya, ABD liderinin taahhütlerine göre hareket etmeye, Tayvan’ı silahlandırmaya yönelik tehlikeli adımlardan vazgeçmeye, Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı baltalamayı bırakmaya ve ’Tayvan bağımsızlığı’ ayrılıkçı güçlerine yanlış sinyaller göndermeyi durdurmaya çağırıyor. Çin, ulusal egemenliğini, güvenliğini ve toprak bütünlüğünü kararlılıkla savunmak için azimli önlemler almaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Çin-Tayvan arasındaki egemenlik ihtilafı
Pekin yönetimi Tayvan’ın Çin’in bir parçası olduğunu belirtirken, Tayvan ise "bağımsız bir ülke" olduğunu iddia ediyor. "Barışçıl yeniden birleşme" adı altında Tayvan’ı tamamen Çin’e bağlamak isteyen Pekin yönetimi, bunun için güç kullanmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Çin ayrıca, diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temas kurmasını da "egemenlik ihlali" olarak görüyor.
ETİKETLER: Çin’den, ABD, savunma, şirketi, yöneticiye
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30