MENÜ

Çin, Rusya ve İran’dan ortak çağrı: "Tek taraflı yaptırımlar kaldırılsın"

Çin, İran ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları, İran’ın nükleer programındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere Pekin’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, tüm yasa dışı ve tek taraflı yaptırımların kaldırılmas...

Yayınlanma: 14 Mart 2025 09:23 Güncelleme: 09 Eylül 2025 01:35
Çin, Rusya ve İran’dan ortak çağrı: "Tek taraflı yaptırımlar kaldırılsın"

Çin, İran ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcıları, İran’ın nükleer programındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere Pekin’de bir araya geldi. Görüşmenin ardından yayımlanan ortak bildiride, tüm yasa dışı ve tek taraflı yaptırımların kaldırılması ve diyaloğun "karşılıklı saygı" temelinde yeniden başlaması çağrısında bulunuldu.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ma Caoşu, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ve İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, İran’ın nükleer füze programını ele almak üzere Çin’in başkenti Pekin’de üçlü toplantı gerçekleştirdi. Diaoyutai Devlet Konukevi’ndeki görüşmenin ardından üç ülke, 8 maddelik ortak bildiri yayımladı.

"Yasa dışı yaptırımlar kaldırılmalı"
Çin, İran ve Rusya’nın nükleer konular ve yaptırımların kaldırılmasına ilişkin son durumu ayrıntılı şekilde ele aldığı belirtilen bildiride, "Üç ülke, tüm yasa dışı ve tek taraflı yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca karşılıklı saygıya dayalı diplomatik ve siyasi diyaloğun bu konuda tek geçerli ve uygulanabilir yol olduğu bir kez daha ifade edildi. İlgili tarafların, mevcut durumun temel nedenlerine odaklanarak yaptırım, baskı veya güç kullanma tehdidinden kaçınması gerektiği belirtildi" ifadeleri kullanıldı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2231 sayılı kararının önemine dikkat çekilen bildiride, "İlgili taraflar, durumu daha da gerginleştirecek adımlardan kaçınarak diplomatik çabalar için uygun bir ortam oluşturmalıdır" ifadelerine yer verildi.

İran’ın nükleer programı için barışçıl amaç vurgusu
Bildiride, üç ülkenin nükleer silahların yayılmasını önleme sisteminin temel taşı olarak görülen Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı. Çin ve Rusya’nın, İran’ın nükleer programının yalnızca barışçıl amaçlara yönelik olduğunu ve nükleer silah üretmeyi hedeflemediğini bir kez daha teyit etmesini memnuniyetle karşıladığı ifade edildi. Bildiride ayrıca, "İran’ın NPT ve Kapsamlı Güvenlik Anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerine tam olarak uyma taahhüdü olumlu karşılanmaktadır" denildi.

"İran’ın barışçıl nükleer enerji kullanma hakkına saygı gösterilmeli"
Bildiride, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile iş birliğini sürdürme kararının desteklendiği belirtilerek, "Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması’na (NPT) taraf bir ülke olarak barışçıl nükleer enerji kullanma hakkına saygı gösterilmelidir. Ayrıca tüm devletler, UAEA’nın tarafsız ve objektif çalışmalarını zayıflatacak adımlardan kaçınmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Şanghay ve BRICS’te iş birliği güçlenecek
İran ve Rusya’nın Çin’in yapıcı rolünü takdir ettiği ifade edilen bildiride, "Üç ülke, gelecekte de yakın iş birliği ve görüşmelerini sürdürecektir. Ayrıca (görüşmede) ortak bölgesel ve uluslararası konular ele alınmış ve iş birliklerini uluslararası kuruluşlar ile çok taraflı platformlarda, örneğin Şanghay İşbirliği Örgütü ve BRICS’te sürdürme ve güçlendirme kararı alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Trump’ın İran’a müzakere tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e mektup gönderdiğini belirterek nükleer programa ilişkin müzakere teklifinde bulunduğunu belirtmişti. Trump, "Eğer İran müzakerelere girmezse onlar için çok kötü olur. İran’ın nükleer silahları olmamalı. Başka seçenekler de mevcut" ifadelerini kullanmıştı. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ise "tehdit" olduğu sürece ABD ile müzakere etmeyeceğini, İran’ın da ABD’nin görüşme "emirlerine" boyun eğmeyeceğini söylemişti.
İran, 2015 yılında ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya ile yaptığı anlaşmada uluslararası yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını sınırlamayı kabul etmişti. Ancak Donald Trump, 2018 yılında ilk başkanlık döneminde anlaşmadan çekilmişti.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30