MENÜ

Çin’de Covid-19 vaka sayılarında artış sürüyor

Çin'de günlük Covid-19 vaka sayısı 10 binin üzerine çıkarken, ülkeye ziyaret edenler ve yakın temaslılar için tedbirler gevşetildi.

Yayınlanma: 16 Mayıs 2024 20:29 Güncelleme: 16 Mayıs 2024 20:29
Çin’de Covid-19 vaka sayılarında artış sürüyor

Çin'de günlük Covid-19 vaka sayısı 10 binin üzerine çıkarken, ülkeye ziyaret edenler ve yakın temaslılar için tedbirler gevşetildi.

Çin anakarasında korona virüs vaka sayısında artış görülmesine rağmen alınan bazı tedbirler gevşetiliyor. Başkent Pekin'de dün 118 yeni vaka kayıtlara geçerken, karantina altındaki bölgelerin sayısı artırıldı. Çin anakarasında ise perşembe günü 10 bin 535 yeni vaka tespit edilirken, vaka sayıları Nisan ayında ülkenin finans merkezi Şanghay'da görülen dalgadan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Pekin'deki birçok şirket ve kurumun, çalışanlarından her gün PCR testi yaptırmalarını istediği, son 24 saate ait negatif test sonucu ibraz etmeyenlerin bazı spor salonu ve eğlence tesislerine girişlerine izin verilmeyeceği belirtildi.

Pekin'de 27 Ekim'den bu yana süren dalganın, Omicron'un BF.7 varyantından kaynaklı olduğu bilgisi aktarıldı.

Son dalganın merkezi olarak görülen ülkenin güneyindeki Guangzhou kentindeki günlük vaka sayıları ise son 4 günde 2 bini aştı. Yaklaşık 19 milyon nüfusu bulunan ve Çin'in imalat üslerinden biri olan kentte yaşayan onbinlerce kişinin karantina altında olduğu bildirildi. Ülkenin güneyinde bulunan Hainan Adası'nın Sanya kentinde de bugün tüm sakinlere toplu nükleik asit testi yapılacağı bildirildi.

Henan eyaletinin merkezi Zhengzhou'da da perşembe günü yaklaşık 3 bin yeni vaka tespit edildi. Zhengzhou, daha önce Foxconn'un iPhone fabrikasındaki karantina tedbirleriyle gündeme gelmişti.

Çin'e gelenler için tedbirler gevşetiliyor

Çin'de kabine işlevi gören Devlet Konseyi tarafından bugün yapılan açıklamada, katı karantina tedbirlerinde gevşemeye gidileceği bildirildi. Yeni kurallara göre, yakın temaslılar ve ülke dışından gelenlere yönelik merkezi karantina zorunluluğu 7 günden 5 güne indirildi. Merkezi karantinanın ardından 3 günlük ev karantinası mecburiyeti ise kaldırılmadı.

Öte yandan Covid-19 vakalarını ülkeye taşıdığı için havayolu şirketlerini cezalandıran "devre kesici" mekanizmasının kaldırıldığı açıklandı. Sistem, uluslararası uçuşlarla Çin'e gelen yolcular arasındaki pozitif vakaların belirlenen eşiği aşması durumunda, söz konusu havayolu şirketinin ilgili güzergâhtaki uçuşlarının 1 ila 2 hafta yasaklanmasını öngörüyordu.

Yeni düzenleme çerçevesinde, ikincil yakın temaslı kişilerin tespit edilmesine de son verildiği ve daha önce üç seviyeden oluşan risk kategorilerinin, "orta riskli" kategorinin kaldırılmasıyla ikiye indirildiği açıklandı. Söz konusu tedbirlerle karantina altındaki kişilerin sayısının azaltılması bekleniyor.

Aşılamaya hız verilecek

Ulusal Sağlık Komisyonu, aşılama çalışmalarının hızlandırılacağını açıkladı. Başkent Pekin'de ve Tianjin kentinde de Çinli üretici CanSinoBIO tarafından geliştirilen aerosol adenovirüs vektör aşılarının takviye doz olarak kullanılmasına onay verilmesinin ardından Pekin sakinlerinin dün itibarıyla söz konusu sprey aşıya erişim için internetten randevu alabilecekleri bildirildi. İlk kez Şanghay'da kullanılmaya başlanan sprey aşılar, daha sonra ülkenin farklı eyalet ve kentlerinin yönetimlerinden de resmî onay aldı.

Öte yandan, Politbüro Daimi Komitesi dün düzenlenen toplantıda Covid-19 salgınıyla mücadeleyi görüştü. Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Genel Sekreteri Xi Jinping'in başkanlığında düzenlenen Politbüro Daimi Komitesi toplantısının ardından yapılan açıklamada, "dinamik sıfır-Covid" adı verilen politikaya bağlı kalınacağına işaret edilerek hedef odaklı tedbirler uygulanması ve ekonomik istikrarın korunması gerekliliğinin altı çizildi.

Dünyanın geri kalanının aksine Çin, salgınla 2020 yılının başından bu yana "sıfır-Covid" stratejisi adı altında hızlı temas takibi, sık aralıklarla test, uzun süreli karantina ve sokakların dezenfekte edilmesi gibi uygulamalara başvurarak mücadele etmeye devam ediyor.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı
Horlama deyip geçmeyin: Uyku apnesi hayatı ve güvenliği tehdit ediyor

Horlama deyip geçmeyin: Uyku apnesi hayatı ve güvenliği tehdit ediyor

Uyku apnesinin yalnızca horlama ve sabah yorgunluğu ile sınırlı bir sorun olmadığını belirten ASYOD Uyku Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karadağ, hastalığın fiziksel ve zihinsel sağlığı derinden etkilediğini, sürücü hataları kaynaklı kazaların yüzde 7

Dijital çağın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri

Dijital çağın çocuk sağlığı üzerindeki etkileri

Dijitalleşmenin çocukların yaşamına etkileri günümüzün en büyük problemlerinden birisi haline geldi. Dijital çağın getirdiği yeni tanımlanan çocuk hastalıkları, Türk Pediatri Kongresi’nde masaya yatırılacak.Artan postür bozuklukları, çocukluk çağı obezite

Nosecraft’da eğitim ve canlı cerrahi bir arada

Nosecraft’da eğitim ve canlı cerrahi bir arada

Burun estetiği alanında önde gelen uzmanları bir araya getiren "NoseCraft:FromCrafttoArt" canlı cerrahi toplantısı, bu yıl üçüncü kez Medipol Eğitim ve Sağlık Grubu bünyesinde gerçekleştirildi.Organizasyonda, katılımcılar en güncel rinoplasti tekniklerini

Uzmanlardan gençlerde artan kolon kanserine karşı tarama testi çağrısı

Uzmanlardan gençlerde artan kolon kanserine karşı tarama testi çağrısı

Kolon Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla gerçekleştirilen toplantıda, genç yaş gruplarında artış gösteren kolon kanserine dikkat çekilerek erken teşhis için tarama testlerinin önemi vurgulandı.Mart ayının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de "Kolon (Kol

Prof. Dr. Koca: "Proloterapi kronik ağrılarda ameliyatsız bir tedavi yaklaşımı sunuyor"

Prof. Dr. Koca: "Proloterapi kronik ağrılarda ameliyatsız bir tedavi yaklaşımı sunuyor"

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. İrfan Koca, kronik ağrılarda ameliyatsız tedavi seçeneklerinden biri olan proloterapinin her geçen gün daha fazla tercih edildiğini söyledi.Kronik kas-iskelet sistemi ağrıları, günümüzde yaşam kalitesini cid

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran: "Halsizlik ciddiye alınmalı"

Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran: "Halsizlik ciddiye alınmalı"

Medical Point Gaziantep Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Taşkıran, toplumda sıkça karşılaşılan halsizlik şikayetinin basit bir yorgunluk olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.Dr. Hüseyin Taşkıran, "Halsizlik, yoğun iş temposu, uy

Baharla birlikte polen alerjisi alarmı

Baharla birlikte polen alerjisi alarmı

Bahar aylarının gelmesiyle doğa canlanırken, milyonlarca kişi için "polen kabusu" da başlıyor. Sabah uyanır uyanmaz peş peşe gelen hapşırıklar, gözlerdeki kaşıntı ve bitmek bilmeyen burun akıntısı hayat kalitesini düşürüyor. Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocu

Medline Adana Hastanesi’nde radyasyon onkolojisi bölümü hizmete girdi

Medline Adana Hastanesi’nde radyasyon onkolojisi bölümü hizmete girdi

Modern tıbbın önemli tedavi alanlarından biri olan radyasyon onkolojisi bölümü Medline Adana Hastanesi’nde düzenlenen açılış ile bölge halkının hizmetine girdi.Medline Adana Hastanesi’nde hizmete giren radyasyon onkolojisi bölümü, ileri teknoloji cihaz al

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
73
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
54
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
48
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
32
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
32
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
31
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
29
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
27
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
27