Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Işıkay, epilepsi hastalarının oruç tutmasının risklerine dikkat çekti.
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Işıkay, epilepsi hastalarının oruç tutmasının risklerine dikkat çekti.
Prof. Dr. Sedat Işıkay, epilepsi hastalarının oruç tutmasının sağlık açısından riskler barındırdığını belirterek, "Epilepsi, beyindeki anormal elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan ve nöbetlerle kendini gösteren bir hastalıktır. Uzun süreli açlık, susuzluk, yorgunluk ve uykusuzluk gibi faktörler, epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Özellikle ilaç kullanımı, epilepsi tedavisinin temelini oluşturur. İlaçların düzenli ve saatinde alınması büyük önem taşır. Oruç sırasında ilaç saatlerinin aksaması, nöbet riskini artırabilir" dedi.
"Dinimizde hastalar için kolaylık var"
İslam dininin, sağlık sorunları olan kişilere oruç tutmama konusunda kolaylık sağladığını hatırlatan Prof. Dr. Işıkay, "Hastalık, yolculuk veya başka mazeretler nedeniyle oruç tutamayanlar, bu ibadeti daha sonra yerine getirebilir veya fidye verebilir. Bu nedenle, epilepsi hastalarının oruç tutmaması dinen bir sorun teşkil etmez. Sağlık, İslam’ın öncelik verdiği bir konudur ve hastaların kendilerini riske atmamaları esastır" ifadelerini kullandı.
Epilepsinin, beyindeki nöronların anormal elektriksel aktivitesi sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Işıkay, "Nöbetler, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı hastalarda anlık dalma veya boş bakma şeklinde görülürken, bazılarında bilinç kaybı, kasılma veya ağızdan salya gelmesi gibi daha ciddi belirtilerle kendini gösterebilir. Epilepsinin nedenleri arasında beyin enfeksiyonları, travma, tümörler, metabolik hastalıklar ve genetik faktörler yer alır. Ancak bazı hastalarda altta yatan neden tam olarak tespit edilemeyebilir" şeklinde konuştu.
Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işıkay, "Özellikle çocuk hastaların yüzde 90’ından fazlası uygun tedaviyle iyileşebilir. Tedavide antiepileptik ilaçlar kullanılır. İlaçlara yanıt vermeyen dirençli epilepsi hastaları için ise özel diyetler, beyin pili veya cerrahi müdahaleler gibi seçenekler değerlendirilir" ifadelerine yer verdi.
"Epilepsi hastaları nelere dikkat etmeli"
Epilepsi hastalarının yaşam tarzlarını düzenleyerek nöbet riskini azaltabileceğini ifade eden Prof. Dr. Işıkay, "Uyku düzeni büyük önem taşır; en az 8 saat uyumaları önerilir. Uykusuzluk, özellikle bazı epilepsi türlerinde nöbetleri tetikleyebilir. Stres, aşırı heyecan, üzüntü ve kaygı gibi duygusal durumlar da nöbetlere yol açabilir. Grip ve soğuk algınlığı ilaçlarından uzak durulmalıdır. Bu ilaçlarda bulunan uyarıcı maddeler, nöbetleri tetikleyebilir. Aşırı kafein tüketimi ve bazı gıdalar da dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Ramazan ayının manevi atmosferi, herkesi oruç tutmaya teşvik edebilir. Ancak epilepsi hastaları, sağlıklarını riske atmamak için oruç tutmamalıdır. Dinimiz, sağlık sorunları olan kişilere bu konuda kolaylık sağlamıştır. Epilepsi hastaları, düzenli ilaç kullanımına, uyku düzenine ve sağlıklı bir yaşam tarzına özen göstererek nöbet riskini en aza indirebilirler" diye konuştu.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Çocuklarının fiziksel, duygusal ve akademik gelişimi için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan pek çok anne ve baba, farkında olmadan kendi ruh sağlığını ikinci plana atabiliyor. Sosyal medyada sürekli karşılaşılan "kusursuz ebeveynlik" paylaşımları
Çocuk ve gençlerin eğitim ve sınav sürecini arkalarında bırakmalarının ardından okulların kapanmasıyla uzun yaz tatili de başlamış oldu. Dersler, ödevler ve sınav telaşı geride kalırken çocukların günlük yaşamında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Boş zama
Norveç'teki Bergen Üniversitesi araştırmacıları, annelerin emzirme süresi ile çocuklarda DEHB belirtileri geliştirme olasılığı arasındaki ilişkiyi inceledi. Araştırmanın başyazarı, Bergen Üniversitesi Biyotıp Bölümü araştırmacısı ve Betanien Hastanesi kıd
Ebolanın nadir “Bundibugyo” varyantının yol açtığı salgında yüzlerce kişi izolasyon altında tedavi görüyor, henüz onaylı bir aşı veya tedavi bulunmuyor. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin doğusunda mayıs ayında başlayan Ebola salgınında doğrulanan vaka sayı
Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, aşırı sıcakların beyin fonksiyonları, bilişsel performans, ruh hali ve nörolojik sağlık üzerindeki etkileri ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu. Aşırı sıcaklar beyne giden kan akımı ve oksijen miktarını azal
Güney Galler Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada, akut psikolojik stresin vücutta serbest radikal üretimini hızla artırdığı, bunun da kan pıhtılarının oluşum biçimini değiştirerek kanı daha kolay pıhtılaşabilir hale getirdiği belir
Osmaniye Valiliği'nden yapılan açıklamada, vatandaşların rahatsızlanmasının ardından incelemelerin vakit kaybetmeden başlatıldığı belirtildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin işletmenin şubeleri ile üretim yapılan imalathanede denetim gerçekleştird
Mersin Rodent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nde görev yapan Diş Hekimi Orhan Toptemiş, diş taşı temizliği ve çocuklarda ağız bakımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Diş taşlarının gün içerisinde tüketilen yiyecek ve içecek artıklarının diş yüze
Davet ve Gençlik Hareketi'nin park etkinliğinde çocuklar ve aileler bir araya geldi
Nijerya’da Lassa ateşinden ölenlerin sayısı 221’e yükseldi
03Deprem, yardım paraları, kumar masası: "En güvenilir" dediklerinin skandallar zinciri
04Dışişleri Bakanlığından Suriye Halk Meclisi'ne ilişkin açıklama
05Malatya’da Çete Davasında Yeni Duruşma Süreci Başladı
06ABD ile İran arasında yeni saldırı dalgası: Körfez'de gerilim tırmanıyor
07İsmail Bekayi: İran'ı meşru müdafaa yaptığı için suçlamak sorumsuzca
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Kocaeli̇spor
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
İkas Eyüpspor
Hesap.com Antalyaspor
Zecorner Kayseri̇spor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük