Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 06 Aralık 2022 - 12:28 Yorum: 0

Çocuklarda mevsimsel ishale dikkat

İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Turhan, ishalin çocukluk döneminde çok sık görüldüğünü ve vücuttaki...

Çocuklarda mevsimsel ishale dikkat

İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Turhan, ishalin çocukluk döneminde çok sık görüldüğünü ve vücuttaki sıvı kaybına zamanında müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, özellikle hijyene önem vermenin ishal için alınabilecek en iyi önlemlerden biri olduğunu ifade etti.

Yazın daha çok amip ve bakteriyel enfeksiyonlarla seyrederken, kış aylarında ise daha çok viral enfeksiyonların ön plana olduğu ishal vakalarıyla karşılaştıklarını belirten Uzm. Dr. Emin Turhan, "İshali; bir çocukta günde 3 defa, daha fazla 24 saat içerisinde sulu kötü kokulu dışkılama veya anne sütünü emen bir bebekte de günlük, rutinin dışında daha fazla sayıda sulu dışkılama olarak tanımlayabiliriz. Çocukluk çağında 5 yaş altı çocuklarda ishal, dünyada ölüm sıklığı açısından ikinci sıradadır ve dolayısıyla çok önemli bir sağlık tehdit edici bir unsur olan problemdir. Bu süreçte mutlak surette sıvı kaybını dengelemeliyiz. Eğer hastanın özellikle dehidratasyon dediğimiz sıvı kaybında muayenede göz kürelerinde çökük, renginde solukluk, ağzında kuruluk, hatta ağladığında gözyaşının akmaması, uykuya meyil ya da aşırı derecede huzursuzluk tablosu varsa bu özellikle ishal tablosunun ağırlaşmakta olduğunu gösteren bulgulardır. Kaybettiğinin yerine koymamız açısından onun dışında beslenmesini mutlaka düzeltmemiz gerekiyor. Sindirimi daha kolay ishal arttırmayacak gıdalarla yoğun bir şekilde desteklemek gerekiyor. Bununla ilgili tabii ki bulaş açısından en önemli risk faktörü ellerin yemekten önce ve sonra yıkanmamış olması, gıdaların hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış olması, bu ishallerin en önemli sebepleri. Bunların önüne geçmesi açısından hijyen kurallarına uymak gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Rotavirüs aşısı mutlaka yaptırın

Çocukluk çağında karşılaşılan ishallerin neredeyse 80-90'lık sınırını viral gastroitlerin oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Emin Turhan, "Ayrıca en sık karşılaştığımız rota virüs, çocukluk çağı ishallerinin en sık sebebidir. Özellikle 2 yaşından küçük çocuklarda bu durumlarda ailelerin yaklaşımı "ben çocuğumu hijyenik anlamda çok hijyenik ortamda tutarım, bana bulaşmaz" diyebilir, fakat bu virüs sadece gıdalarla değil, nefes yoluyla da temas yoluyla da çok rahat ulaşabilen biri virüs olduğundan, mutlak suretle çocuklarımıza Rotavirüs aşısını yaptırmamız gerekiyor" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
HABERE YORUM KAT
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber