MENÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla SANCAR SİDA hizmete alındı

HAVELSAN SANCAR Silahlı İnsansız Deniz Aracı Hizmete Alma, Tesisler Temel Atma ve Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla; SANCAR SİDA İnsansız Deniz Aracı Hizmete A

Yayınlanma: 24 Şubat 2026 17:21 Güncelleme: 24 Şubat 2026 16:10
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla SANCAR SİDA hizmete alındı
HAVELSAN SANCAR Silahlı İnsansız Deniz Aracı Hizmete Alma, Tesisler Temel Atma ve Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla; SANCAR SİDA İnsansız Deniz Aracı Hizmete Alma Töreni, HAVELSAN Simülatör Üretim ve Entegrasyon Tesisi Temel Atma Töreni, HAVELSAN KAAN Teknoloji Merkezi ile Deniz Savaş Yönetim Sistemi Merkezi Ek Binası Açılış Töreni gerçekleştirildi. HAVELSAN Teknoloji Kampüsü’nde düzenlenen törene; Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel, Hava Kuvvetleri Komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu da katıldı.
Törende, SANCAK SİDA’nın tanıtım filminin ardından açılış konuşmalarına geçildi. HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, HAVELSAN’ın kara, hava ve deniz platformlarında geliştirdiği sistemlere ilişkin açıklamada bulundu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile birlikte geliştirilen ağ destekli veri entegre savaş yönetim sistemi ADVENT’i donanmanın hizmetine sunup gemilere entegre ettiklerini ve dört kıtaya ihracatının da gerçekleştirildiğini aktaran Nacar, "ADVENT, yalnızca bir yazılım değil denizlerdeki milli aklımızın dijital tezahürüdür. TCG Anadolu’nun SİHA gemisi konseptine dönüşmesinde ADVENT’in sağladığı kabiliyetler belirleyici olmuştur. Bayraktar TB 3’ün ADVENT’e entegre şekilde sergilediği üstün performansın son NATO tatbikatında tüm dünyaya göstermiştir" ifadelerini kullandı.
Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı Haluk Görgün, günümüz güvenlik ortamının veri, ağ ve yazılım temelli yeni bir döneme taşındığını belirterek, "Bu dönüşümün merkezinde yapay zekâ yer almaktadır. Yapay zekâ; sensörlerden, ağlardan ve platformlardan gelen büyük veriyi anlamlandırarak komuta-kontrol zincirinde daha hızlı, daha isabetli ve daha öngörülü karar üretmeyi mümkün kılan stratejik bir çarpan olarak öne çıkmaktadır" dedi.
Görgün, savunma sanayii alanındaki yeni tesislerin açılış ve temel atma töreninde yaptığı konuşmada, platformların caydırıcılığının artık yalnızca fiziki kabiliyetleriyle değil, yazılım ve entegrasyon yetenekleriyle ölçüldüğünü ifade etti.
Bu yeni dönemde "akıllı" ve entegre sistemlerin önemine işaret eden Görgün, "Platformların caydırıcılığı, onların ‘aklı’ ile, yani yazılım ve entegrasyon kabiliyetiyle daha da büyümektedir. Tam da bu sebeple sahada akıllı ve entegre sistemler geliştirmek kadar; bu kabiliyeti besleyecek yerli yazılım ve yapay zekâ ekosistemini, veri güvenliğini ve yetkin insan kaynağını bütüncül bir anlayışla güçlendirmek zorundayız" diye konuştu.
HAVELSAN’ın platformlara zekâ kazandıran, sahaya çeviklik sunan ve karar süreçlerini hızlandıran projeler yürüttüğünü dile getiren Görgün, başarının kalıcılığının sahaya yansıyan ürünler ve büyüyen altyapıyla güçlendiğini vurguladı.

"Önemli kilometre taşlarına tanıklık ediyoruz"
Görgün, savunma sanayiinin denizden havaya ve kritik komuta-kontrol altyapılarına uzanan bütüncül dönüşümünün somut adımlarına tanıklık edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"SANCAR SİDA’mızın hizmete alınması, havacılık ve uzay ekosistemimizin üretim kabiliyetini derinleştirecek Simülatör Entegrasyon ve Üretim Tesisi altyapısının temellendirilmesi ve KAAN Teknoloji Tesisi ile Deniz Savaş Yönetim Sistemi Merkezi’nin açılışı; yerli-millî mühendisliğimizin geldiği seviyeyi ve önümüzdeki döneme dair iddiamızı aynı çizgide buluşturan önemli kilometre taşlarıdır."
KAAN Teknoloji Tesisi’nin TUSAŞ Yerleşkesi içinde, KAAN projesi kapsamında HAVELSAN’ın yürüttüğü mühendislik çalışmaları için inşa edildiğini aktaran Görgün, bu merkezde KAAN’ın dijital yeteneklerini büyütecek, mühendislik hızını yükseltecek ve doğrulama-test disiplinini güçlendirecek faaliyetlerin icra edileceğini söyledi.
Deniz Savaş Yönetim Sistemi Merkezi’nin ise Pendik Tersane Komutanlığı arazisinde artan ihtiyaçlara cevap verecek şekilde inşa edildiğini belirten Görgün, merkezde yapay zekâ, ağ destekli yetenek, komuta-kontrol ve karar destek sistemleri alanlarında Ar-Ge ve ürün projeleri yürütüleceğini ifade etti.
Simülatör Entegrasyon ve Üretim Hangarı’nın da her türlü simülatör ve bileşenin geliştirilebileceği, eğitimlerin icra edilebileceği ve fiziki koşul testlerinin yapılabileceği kapsamlı bir üretim tesisi olacağını kaydeden Görgün, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu yatırımlar, altyapımızı güçlendirirken insan kaynağımızın niteliğini de büyüten; ekosistemimizin özgüvenini ve üretim hızını artıran mühim adımlardır."

Güler: "Hava araçlarıyla başlayan insansız sistemlerdeki başarımızı denizlerde de görmekten gurur duyuyoruz"
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, SANCAR SİDA’nın hizmete alınması ve savunma sanayii tesislerinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yerli ve millî savunma sanayii hamlesi sayesinde tarihi bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirtti. Güler, "Sancar SİDA’nın ve tesislerimizin ülkemize, asil milletimize ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Hava araçlarıyla başlayan insansız sistemlerdeki başarımızı denizlerde de görmekten gurur duyduğumuzu özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
Savunma sanayiinin kara, hava ve deniz platformlarında eş zamanlı yürütülen projelerle küresel ölçekte dikkat çeken bir seviyeye ulaştığını ifade eden Güler, bu gelişimin Türkiye’yi savunma teknolojilerinde söz sahibi bir konuma taşıdığını belirtti.
Savunma sanayiindeki ilerlemenin güvenlik mimarisini daha sağlam ve sürdürülebilir bir zemine oturttuğunu dile getiren Güler, kriz dönemlerinde dışa bağımlılığın oluşturabileceği risklerin de en aza indirildiğini söyledi.
Deniz sistemleri alanındaki üretimlerin bu ilerlemenin en somut göstergelerinden biri olduğuna işaret eden Güler, "MİLGEM’le başlayan projelerimiz, amfibi hücum gemilerimizden hava savunma muhriplerine, milli denizaltılarımızdan insansız deniz araçlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede kararlılıkla sürdürülmektedir" diye konuştu.
Bugün hizmete alınan SANCAR SİDA’nın söz konusu birikimin yeni ve güçlü bir halkasını teşkil ettiğini belirten Güler, Deniz Kuvvetleri bünyesindeki araştırma merkez komutanlığı ile HAVELSAN tarafından geliştirilen ağ destekli veri entegre savaş yönetim sisteminin milli deniz platformlarına entegre edileceğini kaydetti.
Bu sistemle donanmanın harekât kabiliyetinin ve caydırıcı gücünün daha da artırılacağını vurgulayan Güler, Türk Deniz Kuvvetleri’nin yerli ve millî platformlar sayesinde hem "Mavi Vatan"daki hak ve menfaatlerin korunmasında hem de uluslararası görevlerde barış ve istikrara katkıda etkinliğini her geçen gün pekiştirdiğini ifade etti.
Güler, bu başarının nitelikli ve disiplinli personelin gayretleri ile yüksek teknik donanımın birleşimi sayesinde mümkün olduğunu belirtti.
Konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür eden Güler, "Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda daha büyük ve daha güçlü Türkiye için atılan adımların hayata geçirilmesindeki kararlı tutum ve direktifleriniz nedeniyle zatı devletlerine şükranlarımı arz ediyorum. Başarının durağan bir hedef değil, sürekli gelişim gerektiren bir yolculuk olduğu bilinciyle daha ileri teknolojiler geliştirmeye, daha güçlü platformlar üretmeye ve denizlerdeki etkinliğimizi kararlılıkla artırmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
ETİKETLER: Cumhurbaşkanı, Erdoğan’ın, katılımıyla, SANCAR, SİDA
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

Milletvekili Hatipoğlu’dan Eskişehirspor’a tebrik mesajı

Milletvekili Hatipoğlu’dan Eskişehirspor’a tebrik mesajı

Denizli İdman Yurdu 1959 SK’yi 2-0 yenen Eskişehirspor’u tebrik eden AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, "Deplasmanda ortaya koyduğunuz mücadele, inanç ve karakterle bir kez daha bu şehrin göğsünü kabarttınız" dedi.TFF 3. Lig’de mücadele eden

Macaristan Başbakanı Orban: "Ukrayna’nın Dostluk petrol boru hattını kapatmasını sessizce izlemeyeceğiz"

Macaristan Başbakanı Orban: "Ukrayna’nın Dostluk petrol boru hattını kapatmasını sessizce izlemeyeceğiz"

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Dostluk petrol boru hattının kapatılmasını sessizce izlemeyeceklerini belirterek bu ülkeye dizel yakıt sevkiyatını durduracaklarını, askeri kredi verilmesini reddeceklerini söyledi. Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szij

Netanyahu: "Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile ittifak sistemi oluşturacağız"

Netanyahu: "Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile ittifak sistemi oluşturacağız"

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu haftalık kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, "Orta Doğu’nun çevresinde ya da içinde esasen bir ’altıgen ittifak sistemi’ oluşturacağız. Bu ittifak, Hindistan’ı, Arap ve Afrika ülkelerini, Yunanistan’ı, Güne

Trump: "Yüzde 10’luk küresel gümrük tarifeleri yüzde 15’e çıkarılacak"

Trump: "Yüzde 10’luk küresel gümrük tarifeleri yüzde 15’e çıkarılacak"

ABD Başkanı Donald Trump, "Yaptığım kapsamlı inceleme sonucunda, yıllardır ABD’yi ‘soyan’ birçok ülkeye uygulanan yüzde 10’luk küresel tarifenin, tamamen yasal ve hukuken test edilmiş sınır olan yüzde 15’e çıkarılacağını ilan ediyorum" dedi.ABD Başkanı Do

Bakan Tekin: "Ben Özgür Özel kadar midesi geniş bir adam değilim"

Bakan Tekin: "Ben Özgür Özel kadar midesi geniş bir adam değilim"

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "168 kişinin açıkladığı bildiride çok ciddi şekilde hukuki problemler var. ‘Burada ne var niye yargıya taşıyorsun’ diyorlar. Ben de diyorum ki; ben Özgür Özel kadar midesi geniş bir adam değilim. Anadolu’nun her tarafında

Siyasi parti başkanlarından Adem Şengül’e ‘protokol’ tepkisi

Siyasi parti başkanlarından Adem Şengül’e ‘protokol’ tepkisi

Develi Belediyesi tarafından şehit ve gazi ailelerine verilen iftar programına sadece AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ilçe başkanlarının davet edilmesine diğer siyasi partilerin ilçe başkanları tepki gösterdi. Yapılan programa Yeniden Refah P

Bakan Işıkhan, evlerine kavuşan depremzede ailenin iftar sofrasına konuk oldu

Bakan Işıkhan, evlerine kavuşan depremzede ailenin iftar sofrasına konuk oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Elazığ’daki programı kapsamında depremzede Yıldırım ailesinin iftar sofrasına konuk oldu.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, temaslarda bulunmak üzere geldiği Elazığ’da, depremzede Yıldırım ail

Polonyalı Bakan Kosiniak-Kamysz: "Savaş teknikleri şekilde değişiyor, uygun şekilde tepki vermeliyiz"

Polonyalı Bakan Kosiniak-Kamysz: "Savaş teknikleri şekilde değişiyor, uygun şekilde tepki vermeliyiz"

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Almanya, Fransa, Polonya, İngiltere, İtalya ve Fransa’dan oluşan Avrupa Beşlisi’nin (G5) Savunma Bakanları olarak düşük maliyetli ortak dron üretimi konusunda taahhütname imzaladıklarını duyururken, "Tekno

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
55
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
52
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
48
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
43
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
41
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
36
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
31
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
30
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
28
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
26
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
24
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
23
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
23
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
23
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
21
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
19
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
19
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
13