MENÜ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türk müteahhitlik firmaları Kırgızistan’da 95 projeyi hayata geçirdi"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Türk müteahhitlik firmalarımız 1 milyar dolara yakın 95 projeyi bugüne kadar hayata geçirmiştir" dedi.Bir dizi progr

Yayınlanma: 18 Eylül 2025 14:30 Güncelleme: 19 Eylül 2025 06:28
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "Türk müteahhitlik firmaları Kırgızistan’da 95 projeyi hayata geçirdi"
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Türk müteahhitlik firmalarımız 1 milyar dolara yakın 95 projeyi bugüne kadar hayata geçirmiştir" dedi.
Bir dizi program için Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Kırgızistan-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı’nın ardından Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı Adılbek Kasımaliyev ile ortak basın toplantısı düzenledi. Tanrı Dağı’nın eteklerine Anadolu’nun dostluk nefesiyle, kardeşlik ruhuyla geldiklerini belirten Yılmaz, "Türkiye’den bakan ve bakan yardımcılarımızla, kamu kurum ve kuruluşlarımızdan geniş bir heyetle Bişkek’teyiz" dedi.
Yılmaz, dün Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından kabul edildiğini hatırlatarak, "Kabulde iki kardeş ülkenin iş birliği iradesini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz heyetlerarası toplantı ise Sayın Cumhurbaşkanlarımızın 5 Kasım 2024 tarihinde kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükselttiği ilişkilerimizi ekonomik ve ticari alanda daha da ileriye taşıma kararlılığımızın somut bir göstergesidir. 2024 yılında Bişkek’te düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 6. Toplantısı kapsamında sayın cumhurbaşkanlarımız tarafından kısa vadede 2, orta vadede 5 milyar dolar olarak belirlenen ticaret hacmine de ulaşmak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bugün 77 maddeyi içeren, hedeflerimize ulaşmamızı hızlandıracak olan yeni bir eylem planını imzaladık"
KEK 12. Dönem Toplantısı’nda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri tüm boyutlarıyla ele aldıklarını aktaran Yılmaz, "Ticari ilişkilerimizin yanı sıra sağlık, eğitim, enerji, sanayi, kültür ve turizm gibi güçlü iş birliğimizi ve potansiyellerin olduğu alanlarda önümüzdeki dönemlerde atacağımız adımları ilgili bakan ve bakan yardımcılarımızın katılımıyla kapsamlı şekilde değerlendirdik. Teknik heyetlerimizin çalışmaları ve bugünkü toplantımızın sonucunda 77 maddeyi içeren ve hedeflerimize ulaşmamızı hızlandıracak olan yeni bir eylem planını imzaladık. Ortak bir yol haritası niteliği taşıyan eylem planı ile ikili ticari ilişkilerimizde sanayiden enerjiye, ulaştırmadan tarıma, eğitimden sağlığa ve kültüre kadar uzanan geniş bir yelpazede somut hedefler ve yeni çalışma alanları belirledik" şeklinde konuştu.

"Kırgızistan’ın öncelikli yatırım projelerine ilişkin potansiyel yatırımcılarla bilgilendirme toplantıları düzenlenecek"
Yılmaz, bir önceki eylem planında 62 madde olduğunu ve şimdi eylem planındaki madde sayısının 77’ye çıktığını vurgulayarak, "Önceki eylem planını büyük oranda hayata geçirdik. Eksik kalan kısımları da şimdi devam ettiriyoruz. Bir taraftan da yeni eylemlerle zenginleştiriyoruz. Kırgızistan’ın öncelikli yatırım projelerine ilişkin potansiyel yatırımcılarla bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Enerji alanında iki ülke ortak bir sürdürülebilir enerji vizyonu çerçevesinde enerji politikalarının koordinasyonunu sağlama, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etme ve teknoloji transferi mekanizmalarını hayata geçirmek için gerekli adımları atacaktır. Bu alanda pilot projeler oluşturulacaktır" dedi.

"Karayolu taşımacılığında geçiş belgeleri elektronik hale getirilecek"
Sanayi ve teknoloji konusunda Kırgızistan’da sanayi parkları kurulması alanında ortak çalışmalar yapılacağı bilgisini paylaşan Yılmaz, "Kırgız Bilişim Forumu kapsamında yazılım geliştirme, start-up’lar ve yatırımlar alanında Kırgız-Türk Bilişim Toplantısı düzenlenecektir. Akıllı şehir dijital dönüşüm ve e-Devlet’in geliştirilmesi alanlarında iş birlikleri güçlendirilerektir. Ulaştırma alanında karayolu taşımacılığında kullanılan geçiş belgeleri elektronik hale getirilecek, bürokrasi azaltılacak. Tarım, su yönetimi ve hayvancılık alanında yem üretimi alanında ortak girişim kurulması yönünde adımlar atılacaktır. Su yönetimi alanında iş birliğine özel önem veriyoruz. Ortak Su Çalışma Grubumuz en kısa zamanda yeni bir toplantı düzenleyecek ve su alanında iş birliğine dair mutabakat zaptı hazırlanacaktır" şeklinde konuştu.
Yılmaz, iklim değişikliği ve dünyanın genel gidişatına göre önümüzdeki dönemde suyun petrol ve başka birtakım kaynaklardan daha önemli hale geleceğini söyleyerek, "Kırgızistan’ın sahibi olduğu su potansiyeli bu anlamda çok daha önemli bir hale geleceğinin altını çizmek istiyorum" ifadesini kullandı.
Organik tarım alanında tecrübe paylaşımının artırılacağını belirten Yılmaz, tarım ve gıdanın modası hiçbir zaman geçmeyecek stratejik sektörler olduğunu söyledi. Yılmaz, Türkiye ve Kırgızistan arasında kültür ve turizm alanında iş birliğine ilişkin, "Kültür ve turizm alanında karşılıklı turist hareketliliğini canlandıracak projeleri artıracağız. İki ülkenin kültürel değerlerini ve tarihi bağları konusunda ortak film gösterimleri ve festivaller düzenleyeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bugünkü toplantı sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kırgızistan Bakanlar Kurulu Devlet Arazi Kaynakları, Kadastro, Jeodezi ve Haritacılık Ajansı arasında, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Başkanlığı ile Kırgızistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalanan mutabakat zaptlarının önemine dikkati çekti. "Kazan-kazan ilkesine dayanarak enerji, ticaret, ulaştırma, sağlık ve tarım olmak üzere farklı sektörlerde geliştirilecek yeni iş birliği kanalları, her iki ülkenin ve çok daha geniş anlamda bölgemizin yararına olacaktır" diyen Yılmaz, Kırgızistan’ın ihracatında 8., ithalatında 6. sırada yer alan Türkiye’nin önemli bir ticari partner konumunda olduğunu ifade etti.

"Türk müteahhitlik firmalarımız 1 milyar dolara yakın 95 projeyi bugüne kadar hayata geçirmiştir"
Yılmaz, "Yatırımlar alanında da Türkiye, Kırgızistan’da faaliyet gösteren 2 binden fazla Türk firması ve yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımıyla Kırgızistan’ın 5. büyük doğrudan yatırımcısı konumundadır. Türk müteahhitlik firmalarımız da 1 milyar dolara yakın 95 projeyi bugüne kadar hayata geçirmiştir. Ticaret alanındaki tüm aktörlerimiz, Kırgızistan’ın müreffeh geleceğine olan güçlü inançlarıyla ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için ortak çalışmalarını sürdüreceklerdir. Bugün Kırgız-Türk iş dünyalarının bir araya geleceği geniş katılımlı Türkiye-Kırgızistan İş Forumu düzenlenecektir. Bu vesileyle iş insanlarımızın kuracağı temaslar ikili ticaretimizin artırılmasına, yeni yatırım fırsatlarının değerlendirilmesine ve ticari ilişkilerimize olumlu katkı sağlayacaktır. Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin en kısa zamanda kardeşlik ilişkilerimizi yansıtacak daha da yüksek seviyelere ulaşmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER: Cumhurbaşkanı, Yardımcısı, Yılmaz:, "Türk, müteahhitlik
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Öne Çıkanlar

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

İletişim Başkanı Duran, şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz’ı andı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 11 yıl önce görevinin başında terör örgütü tarafından şehit edilen Merhum Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz’ı andı.Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığ

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya’dan İsrail’e idam yasası tepkisi

Almanya, Filistinlileri hedef alan idam yasasının İsrail Meclisi (Knesset) tarafından kabul edilmesinden büyük üzüntü duyulduğunu ve bunun onaylanmadığını bildirdi.Almanya Hükümet Sözcüsü Stefan Kornelius tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman Hüküme

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Bozbey’in gözaltına alınmasına CHP’den sert tepki "Halkın iradesi yok sayılamaz"

Bursa’da Mustafa Bozbey’in gözaltına alınmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Örgütü’nün çağrısıyla çok sayıda partili Bursa Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplandı. Ellerinde pankartlarla belediye önüne gelen kalabalık, sloganlar eşliğ

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran’dan Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama ve ücret getiren yasa tasarısına onay

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlere kısıtlama, riyal bazlı ücret uygulaması ve bazı ülkelere yönelik yasaklar öngören yasa tasarısını onayladı.İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu, Hürmüz Bo

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

İsrail meclisi, askeri mahkemede ölümcül saldırılardan suçlu bulunan Filistinliler için idam cezasını içeren yasa tasarısını onayladı.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini iddia etti

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran’daki savaşın sona ermesinin "aylar değil haftalar" süreceğini öne sürerek, "Bu operasyonun amacına ulaşmış olacağız ve bu aylar sürmeyecek. Bu birkaç haftalık bir mesele. Tam olarak kaç hafta süreceğini size söylemey

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriyeli lider eş-Şara: "Terörle mücadele en büyük önceliğimizdir"

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Terörle mücadele ve Captagon kaçakçılığı ağlarının tamamen çökertilmesi üzerinde çalıştığımız en büyük önceliğimizdir" dedi.Suriye Devlet Baş

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Başkan Çerçioğlu’na Aydınlıların desteği sürüyor

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" anketinde Aydınlıların yüzde 47,3’lük desteğini aldı.Özel bir araştırma şirketi tarafından "Bu Pazar Yerel Seçim olsa, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Özlem Çerçi

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30