Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan’da meydana gelen patlamaların devam eden savaşın bir uzantısı olduğunu ve bu gelişmelerin İsrail’in bölgedeki stratejik hamleleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.Dışişleri Bakanı Hakan Fi...
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnan’da meydana gelen patlamaların devam eden savaşın bir uzantısı olduğunu ve bu gelişmelerin İsrail’in bölgedeki stratejik hamleleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ifade etti.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, konuk olduğu Editör Masası’nda açıklamalarda bulundu. Fidan, İsrail’in savaşın başından itibaren önce Gazze’ye odaklandığını, ardından Lübnan’a yönelmeye başladığını belirterek, bu durumun bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırdığını söyledi. Fidan, Lübnan’daki patlamaların son günlerde yaşanan elektronik cihazlarla ilgili istihbarat operasyonlarıyla ilişkili olduğunu aktardı. Bu tür operasyonların istihbarat literatüründe "fırsat operasyonu" olarak adlandırıldığını ifade eden Fidan, özellikle İsrail’in Hizbullah’ın yapacağı teknik ve insan istihbaratı kaynaklı satın almaları önceden öğrenerek paravan şirketler aracılığıyla bu hedeflere müdahale ettiğini söyledi. Türkiye’nin Lübnan’a tıbbi destek sağlamaya hazır olduğunu belirten Bakan Fidan, Lübnan Başbakanı ile yaptığı görüşmede geçmiş olsun dileklerini ilettiğini ve Türkiye’nin her türlü yardıma açık olduğunu aktardı.
Türkiye’nin Filistin meselesine yönelik iki devletli çözüm konusundaki çabalarını artırdığını vurgulayan Fidan, bu bağlamda İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi ile birlikte yürütülen çalışmaların önemine dikkat çekti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen kararların Filistin’in uluslararası tanınması açısından kritik olduğunu ifade eden Fidan, 124 ülkenin Uluslararası Adalet Divanı’nın "İsrail işgal ettiği topraklardan bir yıl içerisinde çekilmelidir" kararını onayladığını hatırlattı. Fidan, bu durumun Filistin devletinin uluslararası platformda yeniden gündeme gelmesini sağladığını belirtti. Fidan, bölgedeki tırmanmanın sadece Filistinlilere değil, aynı zamanda İsrail’in geleceğine de zarar verdiğini dile getirerek, radikal bir yaklaşımın uzun vadede güvenlik tehditleri oluşturabileceğini vurguladı. Uluslararası toplumun bu duruma müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Fidan, aklıselim İsraillilerin de bu çılgınlığı durdurma iradesi göstermesi gerektiğini belirtti. Bakan Fidan, bölgedeki savaş riskinin yüksek olduğunu, çözüm için sürekli çaba gösterdiklerini ve diplomasi ile uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Fidan, "Riskler, bölgesel bir savaşın ötesine geçme potansiyeline sahip. Biz, bu süreci dikkatle takip ediyor ve çözüm yollarını sürekli arıyoruz" dedi.
"Siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi"
Siber güvenlikle ilgili Türkiye’de kurumlarda büyük bir farkındalık var olduğuna dikkat çeken Bakan Fidan, "Burada biliyorsunuz Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde bir genel müdürlüğümüz var aslında bu konuyla ilgilenen. Diğer taraftan Milli İstihbarat Teşkilatı siber güvenlikle ilgili konularda oldukça yetkin kabiliyetleri var. Emniyet Teşkilatımızda yetenek var. Şimdi esas itibarıyla müstakil bir siber güvenlik teşkilatının kurulmasıyla ilgili konu hükümetimizin de gündemine getirildi. Cumhurbaşkanımız Milli Güvenlik Kurulu’nda da yapılan tartışmalar neticesinde yani bunun artık olması gerektiği konusunda bir irade koydular. İnşallah çok yakın zamanda bunun hayata geçeceğini göreceğiz" diye konuştu.
Esad ile görüşme
Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğuna yönelik açıklamalarını hatırlatarak, "Cumhurbaşkanımız bunun artık olmasına dair bir irade koydu" dedi.
Görüşmelerin bir süredir dolaylı olarak devam ettiğini dile getiren Fidan, "İstihbari ve askeri çeşitli formatlarda görüştük. Bizim özellikle 2017’den itibaren Astana formatı ve Ruslarla yaptığımız askeri mutabakat neticesinde dondurulmuş bir savaş var artık, çatışma yok, sessizlik ortamı var. O zamandan beri belli konuların kalıcı çözümüne yönelik adımlar atılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.
Rejim ve muhaliflerin savaşında iki tarafın kendi anlaşabilecekleri bir siyasal çerçeve görmek istediklerini söyleyen Fidan, "Türkiye ile normalleşmeden önce yurtdışındaki milyonlarca Suriyeli mülteci düşünülmeli" dedi. Fidan, “Türkiye’nin istediği tarzda bir çözümün olması halinde diğer sorunları da Suriye’nin daha rahat çözeceğine inanıyorum” diye ekledi.
Suriyelilerin 3 milyondan fazlasının Türkiye’ye geldiğini ifade eden Fidan, "5 milyonu orada rejim kontrolü dışında yaşıyor. Biz orada belli bir sistem kurmasaydık, 5 milyon Suriyeli daha gelirdi. Orada kendilerini güvende hissetmiyorlar" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Nevruz Bayramı, konserler ve geleneksel dans gösterileriyle kutlandı.Türk dünyasında baharın gelişini simgeleyen Nevruz kutlanıyor. Özbekistan’ın başkent Taşkent’teki Yangi Özbekistan parkında Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyo
AK Parti, Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde siyasi partiler arasında gerçekleştirilen bayramlaşma ziyaretleri çerçevesinde 14 siyasi partiyi ağırladı.AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanı Belgin Uygur başkanlığında Si
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam ülkelerine birlik çağrısı yaparak, "Sizinle herhangi bir anlaşmazlık arayışında değiliz. Aramızdaki anlaşmazlıklardan fayda sağlayan tek taraf Siyonist rejimdir" dedi.İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İslam ül
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) heyeti, Ramazan Bayramı dolayısıyla Cumhuriyet Halk Partisi’ni (CHP) ziyaret etti.Ramazan Bayramı dolayısıyla partiler arası bayram ziyareti sürüyor. Bu kapsamda Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) heyeti, Genel Başkan Yardım
Ramazan Bayramı’nın ikinci günü DSP heyetinin kabulü ile başlayan bayramlaşma programı kapsamında MHP’yi sırasıyla DEM Parti, AK Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, CHP ve Gelecek Partisi ziyaret etti.Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımc
Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arasında bayramlaşma programı sürerken, MHP ile DEM Parti "Terörsüz Türkiye" sürecinin başlamasının ardından üçüncü kez bir araya geldi. Görüşmede taraflar diyalog, uzlaşı ve barış vurgusu yaparak sürecin ilerle
MHP ve DEM Parti, bayramlaştı. Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde siyasi partiler arasında bayramlaşma programı gerçekleşiyor.MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz başkanlığındaki, Genel Başkan Başdanışmanı Esma Özdaşlı ve MYK Üyesi Şahin Kartal’ın yer
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik saldırılara ilişkin olarak, "Diyalog kurabiliriz ama ateşkes yapmak istemiyorum. Karşı tarafı yerle bir ederken ateşkes yapmazsınız" ifadelerini kullandı. Trump, Hürmüz Boğazı’nda deniz ticaretinin güvenliğinin sağ
Elazığ’da, makas atan araç kamerada
Bakan Gürlek: "Eskişehir’de meydana gelen zincirleme trafik kazasına ilişkin soruşturma başlatıldı"
03ABD ordusu, İran’ın tek yönlü saldırı İHA’larını vurdu
04Tarlaya giren otomobil ağaca çarptı, sürücü gözyaşlarını tutamadı
05Aksaray’da hafif ticari araç takla attı: 2 ağır yaralı
06İran’ın son füze saldırıları İsrail’deki birçok bölgede maddi zarara yol açtı
07Tekirdağ’da takside yolcu dehşeti: Şoförü omzundan bıçakladı
Yükleniyor...
00:00:00
Galatasaray A.ş.
Fenerbahçe A.ş.
Trabzonspor A.ş.
Beşi̇ktaş A.ş.
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
Göztepe A.ş.
Samsunspor A.ş.
Kocaeli̇spor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Corendon Alanyaspor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Tümosan Konyaspor
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
Hesap.com Antalyaspor
Kasimpaşa A.ş.
Zecorner Kayseri̇spor
İkas Eyüpspor
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük