Diyabeti olan erkeklere prostat uyarısında bulunan Prof. Dr. Ali Erol, "İyi huylu prostat büyümesi, yaşın ilerlemesiyle prostat bezinin zamanla genişlemesi sonucu ortaya çıkıyor. Ancak bu sorunda diyabet ve kalp hastalıkları tetikleyici ola...
Diyabeti olan erkeklere prostat uyarısında bulunan Prof. Dr. Ali Erol, "İyi huylu prostat büyümesi, yaşın ilerlemesiyle prostat bezinin zamanla genişlemesi sonucu ortaya çıkıyor. Ancak bu sorunda diyabet ve kalp hastalıkları tetikleyici olabiliyor" dedi. Prof. Dr. Erol, iyi huylu prostat büyümesi hakkında bilgi verdi.
Prostat büyümesinin tam olarak ne sebeple geliştiği kesin olarak bilinmemekle 60 yaş ve üzerindeki erkeklerin üçte birinde, 80 yaşını geçmiş erkeklerin ise yarısında bu durum görülebiliyor. "Ailesinde prostat büyümesi hikâyesi olanlarda risk artış gösterirken, kalp hastalıkları ve diyabet gibi sağlık problemleri de prostatın büyümesini tetikleyebiliyor" diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Erol, "Erken dönemde yapılan müdahaleler, büyümeyi engelleyebilir ve genel sağlık durumunu iyileştirebilir. Prostat sağlığını korumak adına düzenli sağlık kontrollerini ihmal etmemek çok önemlidir" uyarısında bulundu.
Belirtisi kişiden kişiye değişebiliyor
Prostat büyümesinin kişiden kişiye değişebilecek belirtiler gösterebildiğine değinen Prof. Dr. Ali Erol, "En sık görülen şikâyetler arasında; idrara başlamakta zorluk, sık sık ve acil idrara çıkma isteği, zayıf idrar akımı ve idrarın damlama şeklinde gelmesi bulunur. Ayrıca mesaneyi tam boşaltamama gibi problemler de gözlemlenebilir. Tanı sürecinde kullanılan yöntemler arasında rektal muayene, idrar ve kan testleri, ayrıca PSA testi yer alır. PSA testi, prostat bezindeki sorunları belirlemek için kullanılan önemli bir testtir ve kandaki PSA seviyesindeki artışı ölçer. İdrar akış hız testi, idrar sonrası rezidüel miktar ölçümü gibi testler de tanıyı desteklemek için kullanılır. Gerekli görüldüğünde, transrektal ultrason veya biyopsi gibi ileri tetkikler de yapılabilir" şeklinde konuştu.
Diyabetin prostat üzerindeki etkileri
Diyabetin prostat üzerindeki etkilerine de dikkat çeken Prof. Dr. Ali Erol, "Diyabet hastalarında insülin direnci ve kan şekeri dengesizliği, hormonal değişimlere neden olarak prostat bezinin büyümesini tetikleyebilir. Ayrıca diyabete bağlı damar hasarı ve sinir fonksiyonlarındaki bozulmalar, mesane ve alt idrar yollarının sağlığını olumsuz etkileyerek prostatla ilişkili semptomların daha şiddetli yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle diyabet hastalarının prostat sağlığı konusunda daha dikkatli olmaları ve düzenli kontrollerini aksatmamaları büyük önem taşır" dedi.
İlaç ve cerrahi tedavi seçenekleri bulunuyor
Prostat büyümesi tedavisinin hastanın yaşı, semptomların şiddeti ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak belirlendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ali Erol, "Tedavi seçenekleri arasında ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale olabilmektedir. Cerrahi tedavi için ise en yaygın yöntem, prostatın büyüyen kısmının idrar yolundan çıkarıldığı Transüretral Rezeksiyon (TURP) işlemidir. TURP işlemi sonrasında hastaların idrarla ilgili şikâyetlerinde önemli bir iyileşme gözlemlenir. Ayrıca açık prostat ameliyatı, belirli durumlar için alternatif bir tedavi yöntemi olarak da değerlendirilebilir. Bunun yanında diyabeti ve kalp hastalıkları olan bireylerin düzenli doktor kontrollerini ihmal etmemeleri önem taşır" ifadelerini kullandı.
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!
Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.
Biber doğrarken elde yanmaya neden olan kapsaisin maddesi, yağda çözünen bir bileşen. Bu nedenle elleri yalnızca suyla yıkamak acıyı hafifletmiyor. Uzmanlara göre, evde uygulanabilecek bazı pratik yöntemler kapsaisinin etkisini azaltabiliyor. Yağ bazlı çö
Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez
Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor
Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida
Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims
Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi
1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal
ABD Lark Adası'na saldırdı, İran sert tepki gösterdi
Manş Denizi’nde balıkçı teknesi battı: 2 kayıp
03Elazığ'da otomobil ve motosiklet çarpıştı: 5 yaralı
04Giresun'da sağanak yağışlara karşı tedbirler değerlendirildi
05Babasını Öldürdü, 6 Gün Sonra Kayıp İhbarı Yaptı
06Malatya’da Bülent Erdoğan İlkokulu Açıldı
07Malatya, Pediatrik Acil Tıbbın Uluslararası buluşmasına ev sahipliği yaptı
Galatasaray A.ş.
Gençlerbi̇rli̇ği̇
Fenerbahçe A.ş.
Kocaeli̇spor
Çaykur Ri̇zespor A.ş.
Kasimpaşa A.ş.
İstanbul Başakşehi̇r Fk
Trabzonspor A.ş.
Samsunspor A.ş.
Corendon Alanyaspor
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
Amed Sporti̇f Faali̇yetler
Beşi̇ktaş A.ş.
Eyüpspor
Arca Çorum Fk
Göztepe A.ş.
Erzurumspor Fk
Tümosan Konyaspor