MENÜ

Diyanet-Sen Şube Başkanı Cihan: Camilerde edep ve hürmet esas olmalıdır

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, cami adabı ve camilerin İslam toplumundaki yeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Camilerin sadece ibadet mekânları olmadığını belirten Cihan, cemaatin ve ziyaretçilerin camilerin kutsiyetine uygun davran

Yayınlanma: 08 Haziran 2026 09:46 Güncelleme: 08 Haziran 2026 08:30
Diyanet-Sen Şube Başkanı Cihan: Camilerde edep ve hürmet esas olmalıdır

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, cami adabı ve camilerin İslam toplumundaki yeri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Camilerin sadece ibadet mekânları olmadığını belirten Cihan, cemaatin ve ziyaretçilerin camilerin kutsiyetine uygun davranmaları gerektiğini vurguladı.

Mescid ve camilerin Müslümanların cemaatle toplu olarak namaz kıldıkları yerler olduğunu belirten Ahmet Cihan, buralarda Allah'a ibadet edilip secdede bulunulması nedeniyle İslam âleminde çok önemli bir yere sahip olduklarını ifade etti.

Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan

Camilerin Allah'ın huzurunda toplu şekilde ibadet edilen mekânlar olduğunu belirten Cihan, bu nedenle Allah'ın evi olarak anıldığını söyledi.

Peygamber Efendimizin camilerle ilgili hadis-i şerifine dikkat çeken Cihan "Bir kimse evine gelene nasıl ikramda bulunursa, Allah da evine (camiye) gelene özel ikramda bulunur." buyurduğunu hatırlattı.

Bu nedenle Allah'ın evlerine hürmet göstermenin ve onlarla ilgilenmenin her Müslümanın vazifesi olduğunu ifade eden Cihan, camilerde cemaatle namaz kılarken belli adap kurallarına riayet edilmesi gerektiğini belirtti.

Camilerde ibadet edenlerin hem mabede hem de birlikte namaz kıldıkları cemaate karşı sorumluluklarının bulunduğunu dile getiren Cihan, cami veya mescide girildiği andan itibaren ilahi huzurda bulunulacağının unutulmaması gerektiğini ve bu nedenle edep ve huşu içerisinde hareket edilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

"Bazı kimselerin cami ve mescitlere girmesi caiz değildir"

İslam fıkhına göre mahrem yerleri açıkta olanların ve cünüp halde bulunanların "Allah'ın evi" olarak tabir edilen cami ve mescitlere girmelerinin haram olduğunu ifade eden Cihan, hayızlı ve lohusa kadınların da zaruri durumlar dışında camilere girmelerinin caiz olmadığını söyledi.

Camilerin yüce dinin şiarlarından biri olduğunu belirten Cihan "Camilerimiz mimarisiyle ve maneviyatıyla bütün insanlığı kurtuluşa çağıran, onları bağrına basan ve darüsselama, yani esenlik yurduna davet eden bir dost gibidir. Hakk'ın evine samimiyetle ve adap ile varılmalıdır." dedi.

Camilerin Peygamber Efendimizden ümmete emanet bırakılan ve emin olunan mekânlar olduğunu vurgulayan Cihan, tarih boyunca camilerin birliğin, sevginin, yardımlaşmanın, ilmin, ahlakın ve hikmetin anlatıldığı merkezler olduğunu ifade etti.

Camilerin İslam toplumunun temel taşları olduğunu dile getiren Cihan "Camiler ilim ve irfan mekteplerimiz, Kur'an ve iman medreselerimizdir. Cami tevekküldür, medeniyettir ve günahlardan arınmaktır." diye konuştu.

"Turistler cami ziyaretlerinde adaba riayet etmelidir"

Diyanet İşleri Başkanlığının Sultanahmet başta olmak üzere Türkiye'nin önde gelen camilerinde yerli ve yabancı turistlere cami, İslam dini ve kültürü hakkında bilgi vermeleri amacıyla cami rehberleri görevlendirdiğini hatırlatan Cihan, turistlerin cami ziyaretlerinde belirli kurallara uymalarının gerektiğini söyledi.

Turistlerin ibadethanelerin kutsiyetine saygı göstermeleri, cemaati rahatsız etmemeleri ve mütevazı bir görünüm sergilemeleri gerektiğini belirten Cihan, uygun kıyafet seçiminin önemine dikkat çekti.

Kadın ziyaretçilerin camiye girmeden önce saçlarını eşarp veya şal ile tamamen örtmeleri gerektiğini ifade eden Cihan, cami halılarına ayakkabı ile basılmasının kesinlikle yasak olması gerektiğini söyledi.

Ayakkabıların girişte bulunan ayakkabılıklara bırakılabileceğini veya poşetlenerek yanlarında taşınabileceğini belirten Cihan, cami girişlerinde bu hususları hatırlatan levhaların bulunmasının faydalı olacağını kaydetti.

"Namaz vakitlerinde ziyaretlerden kaçınılmalıdır"

Camilerin ibadet edilen alanlar olduğunu hatırlatan Cihan, ziyaret sırasında sessiz olunması, telefonların sessize alınması ve yüksek sesle konuşulmaması gerektiğini söyledi.

Namaz kılan kişilerin önünden geçilmemesi gerektiğini belirten Cihan, fotoğraf çekimi veya gezi sırasında namaz kılanların görüş alanına girilmemesi gerektiğini ifade etti.

Turistlerin cemaatin huzurunu bozmamak adına farz namaz vakitlerinde camileri ziyaret etmemeleri gerektiğini vurgulayan Cihan, ziyaretlerin vakit namazları dışındaki zaman dilimlerinde gerçekleştirilmesinin daha uygun olacağını sözlerine ekledi. (İLKHA)

ETİKETLER: batman, diyanet-sen, cami, adap
KAYNAK: ILKHA

İLKHA İlke Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Isparta'da narkotik operasyonu: 6 bin 115 adet emdirilmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Isparta'da narkotik operasyonu: 6 bin 115 adet emdirilmiş uyuşturucu madde ele geçirildi

Isparta İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, uyuşturucu madde satışının önlenmesine yönelik çalışma gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalarda 6 bin 115 adet kağıda emdirilmiş uyuşturucu madde ele geçirildi. Operasyon kapsamı

Mardin'de belediyenin kaynaklarıyla düzenlenecek 'Kiraz Festivali'ne tepkiler sürüyor

Mardin'de belediyenin kaynaklarıyla düzenlenecek 'Kiraz Festivali'ne tepkiler sürüyor

Mardin Yeşilli Belediyesi tarafından her yıl, gelen tepkilere rağmen düzenlenen 18. Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivali eleştirilerin odağında olmaya devam ediyor. Yetimler Vakfı Mardin Temsilcisi Muhammed Hadi Çakar, Yeşilli Belediyesi tarafınd

İşgal rejimi Kuneytra kırsalına saldırdı

İşgal rejimi Kuneytra kırsalına saldırdı

Suriye haber kaynakları bu sabah, işgalrejiminin ülkenin kuzeyindeki Kuneytra kırsalında bulunan Cebata el-Haşab kasabasına askeri saldırı düzenlediğini ve dört gencin alıkonulduğunu bildirdi. Kaynaklar ayrıca, işgal rejimine bağlı askerlerin dün gece Kun

Bazı bölgelerde sağanak bekleniyor

Bazı bölgelerde sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son değerlendirmelerine göre, Akdeniz Bölgesi’nde Toroslar mevkii ile Isparta çevrelerinde, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde, Marmara’da Edirne ve Kırklareli’nde, Ege’de Afyonkarahisar’da, Doğu Anadolu’da ise Muş,

Gaziantep'te darp edilen kız çocuğu olayıyla ilgili baba gözaltına alındı

Gaziantep'te darp edilen kız çocuğu olayıyla ilgili baba gözaltına alındı

Gaziantep Valiliği tarafından yapılan açıklamada, 6 Haziran 2026 tarihinde kentte bir kız çocuğunun darp edildiği olayına ilişkin inceleme başlatıldığı bildirildi. Yapılan incelemede Y.K. isimli çocuğun vücudunda darp izleri bulunduğu tespit edildi. Çocuğ

Siyonist rejim Lübnan'da beyaz fosfor bombası kullandı

Siyonist rejim Lübnan'da beyaz fosfor bombası kullandı

New York Times tarafından toplanan görsel kanıtlarda, işgal ordusunun, Lübnan topraklarında yürüttüğü saldırılarda, ülkenin yoğun nüfuslu bölgelerine son derece zararlı ve yanıcı bir madde olan beyaz fosfor bombası kullandığı belirtildi. Beyaz fosfor bomb

Starmer: Rusya 4 yıl içerisinde NATO'ya saldırabilir

Starmer: Rusya 4 yıl içerisinde NATO'ya saldırabilir

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bir savunma sanayi fabrikası ziyaretinde değerlendirmelerde bulundu. Starmer, Rusya'nın NATO'ya yönelik bir saldırı tehdidi nedeniyle savunmanın güçlendirilmesinin aciliyetini vurguladı. Starmer, "Bunun önemine dair bir

Cizre’de çıkan yangında 6 dönüm buğday tarlası küle döndü

Cizre’de çıkan yangında 6 dönüm buğday tarlası küle döndü

Katran Köyü kırsalında ekili buğday tarlasında yangın çıktı. Henüz çıkış nedeni belirlenemeyen yangın, kısa sürede büyüyerek tarım arazisine yayıldı. Yangının fark edilmesinin ardından bölgeye Cizre Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Uzun

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30