MENÜ

Diyarbakır’da 300 milyar liralık yatırım seferberliği

Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, il genelinde yürütülen 625 projenin toplam bedelinin 307 milyar 993 milyon TL’yi aştığını açıkladı.Diyarbakır’da yürütülen kamu yatırımlarının değerlendirildiği 2025 Yılı Üçüncü Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, V

Yayınlanma: 06 Ekim 2025 20:46 Güncelleme: 07 Ekim 2025 09:33
Diyarbakır’da 300 milyar liralık yatırım seferberliği
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, il genelinde yürütülen 625 projenin toplam bedelinin 307 milyar 993 milyon TL’yi aştığını açıkladı.
Diyarbakır’da yürütülen kamu yatırımlarının değerlendirildiği 2025 Yılı Üçüncü Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Murat Zorluoğlu başkanlığında Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Emrah Gördük, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.
İl genelinde devam eden projelerin durumunun masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Vali Zorluoğlu, "Bugün itibarıyla il genelinde yürütülmekte olan 625 projenin toplam bedeli 307 milyar 993 milyon TL’yi aşmıştır. 2025 yılı ödeneğimiz 44 milyar 857 milyon TL olup, yıl içi harcamamız ise 22 milyar 298 milyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Harcama oranımız yüzde 49,71 düzeyindedir. Projelerimizin 120’si tamamlanmış, 330’u devam etmekte, 119’u ise ihale aşamasında bulunmaktadır" dedi.
Vali Zorluoğlu, geçtiğimiz hafta Ankara’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile verimli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirterek, bu temasların Diyarbakır’ın ulaşım ve eğitim altyapısına yeni bir ivme kazandıracağını ifade etti. Vali Zorluoğlu, ulaşım alanında yapılacak yatırımlarla şehir trafiğinin rahatlayacağını vurgulayarak, "Sanayi, Diclekent, 75 Metrelik Yol, 50 Metrelik Yol, Araştırma Hastanesi, 450 Evler, Talaytepe ve 500 Evler kavşakları yeni nesil standartlara uygun biçimde yenilenecektir. Kavşaklarda yapılacak geometrik düzenlemeler ve üstyapı iyileştirmeleriyle ulaşım süreleri kısalacak, trafik akışı daha güvenli ve düzenli hale gelecektir. Diyarbakır-Eğil Yolu ve Diyarbakır Kuzeybatı Çevre Yolu projelerinde çalışmalar hızlandı. Çalışmalar tamamlandığında şehir içi ulaşım yükü azalacak ve lojistik erişimi güçlenecek" diye konuştu.
Diyarbakır-Silvan ayrımı ve 8. Bölge Hududu Yolu’na ilişkin güncel bilgileri de paylaşan Zorluoğlu, 64,3 kilometrelik güzergahın 47,7 kilometresinin sathi kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamlandığını aktardı. Zorluoğlu, geriye kalan 16,6 kilometrelik kesim için 24 Haziran 2025 tarihinde bölünmüş yol yapım ihalesinin yapıldığını ve 16 Eylül 2025’te işe başlama ve iş yeri tesliminin gerçekleştirildiğini duyurdu. Şehir geçişlerinde artan trafik yüküne de dikkat çeken Zorluoğlu, Diyarbakır-Ergani Yolu (0+000-9+500 km) ve Diyarbakır-Siverek Yolu (0+000-14+000 km) şehir geçişi güzergahlarının BSK kaplamalı onarım ihalesinin 24 Eylül 2025 tarihinde gerçekleştirildiğini ve ihale sürecinin devam ettiğini belirtti. Zorluoğlu, bu onarımın can ve mal güvenliğini sağlamak ve sürüş konforunu artırmak amacıyla yapıldığını ifade etti. Kentin sağlık altyapısındaki en büyük yatırım olan Diyarbakır Kayapınar Şehir Hastanesi projesine dair güncel bilgileri de paylaşan Vali Zorluoğlu, bin yataklı hastanenin inşaatının yüzde 59 seviyesine ulaştığını kaydetti. Hastanenin 1,5 yıl içinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Vali Zorluoğlu, "265 bin metrekare kapalı alana sahip bu hastanemiz, 802 sismik izolatörle donatılmış olup, yüksek şiddetteki depremlerde dahi kesintisiz hizmet sunmayı amaçlamaktadır. Bu ‘akıllı hastane’ tamamlandığında 5 bin sağlık personeline ev sahipliği yapacak ve bölgenin en büyük sağlık üssü olacaktır" dedi.
Vali Murat Zorluoğlu, Diyarbakır’ın ilçelerindeki spor ve sosyal altyapı yatırımlarına ilişkin ise şu bilgileri aktardı:
"Sur ilçemizde Bağıvar Mahallesi’nde bulunan tesisin bakım ve onarım ihalesi 15 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir. Hani ilçemizde Gürbüz Sentetik Futbol Sahası’nın çevre düzenlemesi işi ihalesi tamamlanmış olup, şu anda ihale karar aşamasındadır. Lice ilçemizde yarı olimpik yüzme havuzu projemiz proje aşamasındadır, Hazro ilçesinde ise yarı olimpik yüzme havuzu projesi Hazro Belediyesi tarafından yürütülecektir. Ayrıca Dicle Üniversitesi kampüsü içerisine 3 bin kişilik yurt yapılacaktır."
Vali Zorluoğlu, bu yatırımların ilçelerde spor ve sosyal yaşamı güçlendireceğini, gençler için daha sağlıklı yaşam alanları sunacağını vurguladı. Hafif raylı sistem projesiyle ilgili olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin yürüteceği tüm çalışmalara Valilik olarak destek vereceklerini de ifade eden Zorluoğlu, kamu yatırımlarında koordinasyon ve verimliliğin öncelikli olduğunu belirtti. Zorluoğlu, "Amacımız zamanında ve kaliteli iş üretimi, güçlü kurumlar arası iş birliği ve çözüm odaklı bir yönetim anlayışıdır" dedi.
Vali Murat Zorluoğlu konuşmasını, "Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bakanlıklarımızın destekleriyle Diyarbakır’ı daha yaşanabilir, daha erişilebilir ve daha güvenli bir şehir hâline getirmek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Emeği geçen tüm kurumlarımıza ve mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" sözleriyle tamamladı.
ETİKETLER: Diyarbakır’da, 300, milyar, liralık, yatırım
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

Şirketlere yönelik sermaye kaybı düzenlemesinin süresi 2028’e uzatıldı

33396 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğ değişikliğiyle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi kapsamındaki uygulamanın süresi uzatıldı. Düzenlemeye göre, henüz ifa edilmemiş yabancı para cinsi yükümlülüklerden kaynaklanan kur farkı za

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Kamu katılım bankaları tek çatı altında birleşiyor 

Resmî açıklamaya göre, kamu sermayeli katılım finans kurumlarının tek çatı altında toplanmasını hedefleyen stratejik adımın ilk aşaması 7 Ekim’de imzalanan pay devir sözleşmeleriyle tamamlandı. Bu hamleyle sektörün rekabet gücünün artırılması ve katılım f

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

İnşaat maliyet endeksi ağustosta yıllık yüzde 29,59 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı. Verilere göre inşaat maliyet endeksi, ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,04, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,59 arttı. Aylık bazda malzeme endeksi

Döviz kurlarında son durum

Döviz kurlarında son durum

Küresel piyasalarda dolar endeksi ve ABD tahvil getirilerindeki gerilemeye karşın yurt içi döviz piyasasında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la görüşmelere ilişkin açıklamaları ve ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz pol

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Fon katılımcılarının paraları bankalara aktarıldı 

Ekonomi ve Finansta Milli Vizyon Zirvesi’nde konuşan Şimşek, sermaye piyasalarında sistemik bir risk bulunmadığını vurgulayarak, piyasa bozucu faaliyetlerde bulunanların hukuk önünde tüm mal varlıklarıyla hesap vereceğini söyledi. Toplamda 2 bin 900’e yak

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Eylülde en yüksek reel getiri DİBS'te, yıllıkta külçe altında gerçekleşti

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde DİBS yüzde 1,18, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 1,40 oranında yatırımcısına reel getiri sağladı. Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Amerikan Doları yüzde 0,44, Euro yüzde 1,1

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Altın fiyatlarında Fed baskısı: Gözler aralık toplantısında

Küresel piyasalarda yatırımcıların odağı Fed'in para politikası kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında da faiz beklentilerinin etkisi hissediliyor. Fed'in eylül toplantısına ilişkin tutanaklar, yıl sonundan önce yeni bir faiz artışının gündeme gelebi

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

Döviz piyasasında dolar 49,20 lirayı aştı

7 Ekim 08.33 itibarıyla doların alış fiyatı 49,1910 lira, satış fiyatı 49,2025 lira oldu. Doların günlük değişimi yüzde 0,06 olarak kaydedildi. Euro ise güne yüzde 0,23 düşüşle başladı. Euro 55,2437 liradan alınırken 55,3070 liradan satılıyor. İngiliz ste

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
16
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
15
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
14
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
13
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
13
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
13
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
12
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
12
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
10
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
10
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
8
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
8
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
8
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
8
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
6
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
5
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Eyüpspor Eyüpspor
3