MENÜ

Diyarbakır’da öğretmenler, ’Öğretmen Akademileri’ndeki etkinliklerle deşarj oluyor

Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmen Akademileri Projesiyle Diyarbakır’da öğretmenler, birçok etkinlikle hem kentin tarihini öğreniyor hem de deşarj oluyor.Milli Eğitim Bakanlığının 2023’te 24 ilde başlattığı Öğretmen Akademileri Projesi...

Yayınlanma: 16 Aralık 2024 07:32 Güncelleme: 13 Eylül 2025 01:00
Diyarbakır’da öğretmenler, ’Öğretmen Akademileri’ndeki etkinliklerle deşarj oluyor

Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmen Akademileri Projesiyle Diyarbakır’da öğretmenler, birçok etkinlikle hem kentin tarihini öğreniyor hem de deşarj oluyor.
Milli Eğitim Bakanlığının 2023’te 24 ilde başlattığı Öğretmen Akademileri Projesi, 2024’te aralarında Diyarbakır’ın da bulunduğu 26 şehrin katılımıyla 50 şehirde uygulanmakta. Öğretmen Akademileri ile duygu, düşünce ve davranışta güzeli arayan; Anadolu’nun binlerce yıllık medeniyetinin aklıselim, kalbiselim, zevkiselim seslenişinin günümüze sunduğu çağrıya kulak verecek nesilleri yetiştiren çelebi öğretmenlerin kişisel, sosyal ve kültürel yönden gelişimlerinin desteklenmesini amaçlıyor. İllerde açılan Edebiyat Akademisi, Müzik Akademisi, Sanat Akademisi, Sosyal Bilimler Akademisi, Türk-İslam Düşüncesi ve Bilimi Akademisi, Şehir ve Kültür Akademisi vb. akademiler aracılığıyla bilgi, beceri, görüş, düşünce ve eserleri ile öne çıkan uzman kişilerin öğretmen ve yöneticilerle bir araya gelmesi hedefleniyor.
Diyarbakır’da ise Öğretmen Akademileri; Şehir ve Kültür, Edebiyat, Biyografi ve Müzik Akademisi alanlarında haftalık bir etkinlik ve dönemlik 12 haftayı kapsayacak şekilde faaliyetlerini sürdürüyor.
Kapsamlı olarak yürütülen projenin Müzik Akademisi ayağında Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Biriminde İl Müzik Koordinatörü Muhammet Tarhan, projenin Milli Eğitim Bakanlığına ait olduğunu ve dört ayaktan oluştuğunu söyledi. Müzik, edebiyat, biyografi ve kültür sanat diye ayakları olduğunu belirten Tarhan, ‘Müzik Akademisi’nde temel olarak yaptığımız şey ilimizde görev yapan öğretmenlerimizle Türk müziğimizi, enstrümanlarımızı, yöremize ait ezgileri çeşitli tarihi mekânlarımızda küçük bir dinletiyle tanıtıyoruz. En başta bir başvuru formu açıyoruz, öğretmenlerimiz hangi dala gitmek istiyorsa başvuruyorlar. 10 haftalık bir etkinlik planı hazırlıyoruz. 10 hafta boyunca aynı hocalarımızla etkinliğimizi sürdürüyoruz” dedi.
Programa katılan Müzik Öğretmeni Özlem İncedoğan, 3 yıldır burada yaşadığını ifade ederek, "Buralı değilim, gerçekten Diyarbakır çok güzel bir şehir. Çok güzel tarihi yerleri var. Bu projenin bana çok güzel avantajları oldu. Hem sevdiğim mesleği görüyorum, eksik olduğum yönlerimi tamamlıyorum. Bu projede emeği geçen kişilere çok teşekkür ederim. Günün yorgunluğunu burada atıyorum. Eğleniyorum, keyif alıyorum" diye konuştu.
Projenin Şehir ve Kültür Akademisi ayağında Diyarbakır 500 Evler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Diyarbakır’da Gastronomi konulu etkinlik düzenlendi. Tarih Öğretmeni ve Öğretmen Akademilerinde Araştırmacı Şef olan Zeynep Tektaş, Diyarbakır yöresinin coğrafi işaretli ‘Etli Eşkene’ yemeğini yaptıklarını kaydetti. Tektaş, "Yanında karamelize ayva, altında da yine Diyarbakır yöresine ait babakanuç oldu. Öğretmen arkadaşlarla beraber yaptık. Diyarbakır gastronomi tarihiyle beraber keyifli bir sunum yaptık. Öğretmen Akademileri ülke genelinde yapılıyor. Ama zannediyorum Türkiye’de ilk kez gastronomi alanında böyle bir çalışma yaptık. Bence ilgi alaka oldukça iyi. Öğretmenlerin ders yükü fazla. Öğrencilerle ilgilenmek çok keyifli ama yorucu. Böyle etkinlikler öğretmenler için bir nefes alma fırsatı. Eğitim dışında, dışarıda da öğrenme mümkün olabiliyor. Hem de öğretmenler deşarj oluyor" şeklinde konuştu.
Sanat Tarihi Öğretmeni Simge Uzun ise "Bunun hem kişisel gelişimi açısından artılar var hem de mesleki gelişimimiz açısından artıları var. Bu şekilde farklı deneyimlerle, bilgi alışverişleriyle farklı branşlarda hocalarımızla bir araya gelerek, hem kendimize bir şeyler katmış oluyoruz. Hem de bunu çocuklara aktarmanın bir yolunu buluyoruz. Sanat Tarihi öğretmeniyim, belki bu alanda çok fazla bilgiye sahip olabilirim. Ama Diyarbakır’ın kültürüne, dokusuna, buranın efsanelerine, hikayelerine bu zamana kadar hakim değildim. Bu anlamda bana çok katkısı olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Projenin Edebiyat Akademisi ayağında Büyükşehir Öğretmenevinde ‘Şehrimizde Çocuk Edebiyatı’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Proje kapsamında katılımcılarla çocuk edebiyatı konusunda söyleşi gerçekleştiren Türkçe Öğretmeni ve Çocuk Edebiyatı Yazarı Ali Çiğdem de, “Öğretmen Akademileri’nin, öğretmen arkadaşlarımızla bir araya gelerek bir sinerji oluşturmamızı ve hayat boyu öğrenme kapsamında çok yönlü gelişimlerine büyük katkı sağlamaktadır. Ufuk açıcı, fikir veren söyleşilerle bu süreci zenginleştiriyoruz. Haliyle öğretmen ve öğrenci ilişkisinde daha nitelikli bir sürece yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Öğretmen Akademileri Projesi, 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı sonuna kadar devam edecek.

Diyarbakır’da öğretmenler, ’Öğretmen Akademileri’ndeki etkinliklerle deşarj oluyorDiyarbakır’da öğretmenler, ’Öğretmen Akademileri’ndeki etkinliklerle deşarj oluyor
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Diyarbakır’da YKS heyecanı: Bazı adaylar son dakikada sınava yetişti

Diyarbakır’da YKS heyecanı: Bazı adaylar son dakikada sınava yetişti

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu için Diyarbakır'da okul önlerinde yoğunluk yaşanırken, öğrenciler son kontrollerin ardından salonlara giriş yaptı. Aileler ise okul bahçeleri ve çevresinde çocuklarını bekleyerek heyecana ortak oldu. Ölçme, S

İstanbul'da 450 bin öğrenci için YKS heyecanı başladı

İstanbul'da 450 bin öğrenci için YKS heyecanı başladı

Sınava yaptıkları hazırlık aşaması ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan adaylar, sınav sonucunda elde edecekleri puanlara göre yol hartası çizeceklerini ifade etti. Kerem Kayhan Sınava hazırlık sürecinde aralıksız çalıştığını söyleyen Kerem Kayhan, "Sınav

YKS maratonu başladı: 2,4 milyon aday üniversite için ter döküyor

YKS maratonu başladı: 2,4 milyon aday üniversite için ter döküyor

2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) bugün itibarıyla başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda 2 milyon 425 bin 628 aday üniversite hayaline ulaşmak için ter döküyor. Sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik

Uzmanından YKS öncesi öğrenci ve velilere tavsiyeler

Uzmanından YKS öncesi öğrenci ve velilere tavsiyeler

Sınav kaygısının oluşumunda aile tutumlarının önemli rol oynadığını belirten Karataş, velilerin kendi kaygılarını çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini söyledi. Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerde heyecan ve stres artarken, uzmanlar sınav

YKS maratonu yarın başlıyor: 2,4 milyon aday sınava girecek

YKS maratonu yarın başlıyor: 2,4 milyon aday sınava girecek

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca düzenlenecek 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2026-YKS) için geri sayım sona erdi. Uzun hazırlık sürecinin ardından milyonlarca aday hafta sonu yapılacak sınavlarda ter dökecek. Yarın 10.15'te yapılac

Batman'da yaz Kur'an kursları hizmet içi eğitim semineri gerçekleştirildi

Batman'da yaz Kur'an kursları hizmet içi eğitim semineri gerçekleştirildi

Hatice Nasıroğlu Konferans Salonunda düzenlenen seminerin açılış konuşmasını İl Müftüsü Ahmet Durmuş gerçekleştirdi. Durmuş, konuşmasında yaz döneminde cami ve Kur'an kurslarında eğitim alacak çocukların nitelikli dini bilgiyle buluşmasının önemine dikkat

GAÜN'de en iyi doktora tezleri ödüllendirildi

GAÜN'de en iyi doktora tezleri ödüllendirildi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen "En İyi Doktora Tezi Ödülleri" kapsamında dereceye giren doktora öğrencileri ve danışmanları için ödül töreni gerçekleştirildi. GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda düz

LGS sonrası öğrencilerden değerlendirme: Matematik soruları belirleyiciydi

LGS sonrası öğrencilerden değerlendirme: Matematik soruları belirleyiciydi

Diyarbakır genelinde 133 binada ve 1799 salonda gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sona erdi. Kentte 27 bin 975 öğrenci, hayalini kurduğu liseye yerleşebilmek için ter döktü. Öğrenciler, iki oturum halinde yapılan sın

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
77
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
74
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
69
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
60
Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü Rams Başakşehi̇r Futbol Kulübü
57
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
55
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
51
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
41
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
40
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
37
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
37
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
37
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
35
Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇ Natura Dünyasi Gençlerbi̇rli̇ği̇
34
İkas Eyüpspor İkas Eyüpspor
33
Hesap.com Antalyaspor Hesap.com Antalyaspor
32
Zecorner Kayseri̇spor Zecorner Kayseri̇spor
30
Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük Misirli.com.tr Fati̇h Karagümrük
30