MENÜ

Doktor Amca’dan Tonton Dede’ye

Soma’da 30 yıldan fazladır çocukların sağlık sorunlarıyla ilgili mücadele eden Uzman Dr. Mustafa Karaca, bölge halkı tarafından ’Tonton Dede’ olarak tanınıyor. Uzun süredir Somalı çocukların sağlık kahramanı olan Dr. Karaca, doğumuna şahitl...

Yayınlanma: 18 Şubat 2025 06:09 Güncelleme: 04 Eylül 2025 23:45
Doktor Amca’dan Tonton Dede’ye

Soma’da 30 yıldan fazladır çocukların sağlık sorunlarıyla ilgili mücadele eden Uzman Dr. Mustafa Karaca, bölge halkı tarafından ’Tonton Dede’ olarak tanınıyor. Uzun süredir Somalı çocukların sağlık kahramanı olan Dr. Karaca, doğumuna şahitlik yaptığı, çocukluklarında tedavilerini üstlendiği isimlerle bugün aynı hastanenin koridorlarında Soma’ya sağlık dağıtmaya devam ediyor.
Soma’da yıllardır çocukların sağlığına kavuşmalarını sağlayarak halkın sevgisini kazanan Dr. Mustafa Karaca, 30 yılı aşkın süredir sadece bir doktor değil, aynı zamanda bir aile büyüğü, bir dost, bir kahraman olarak gönüllerde taht kurmuş durumda. 67 yaşındaki Karaca, ilçede ’Tonton Dede’ olarak tanınıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Trakya Üniversitesi’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Soma Devlet Hastanesi’nde göreve başladı. O günden bugüne, binlerce çocuğun hayatına dokunan ve her biriyle özel bağlar kurarak onları iyileştiren Dr. Karaca, bir zamanlar tedavi ettiği çocuklarla aynı hastanenin koridorlarında meslektaş olarak şifa dağıtmaya devam ediyor.
Dr. Mustafa Karaca, çocukları sevdiği için onlara yardımcı olmak adına çocuk doktorluğunu seçtiğini anlatarak, 30 yıldan fazla bir süredir iyileştirdiği çocukların gülen gözlerinin kendisi için en büyük ödül olduğunu söyledi. Dr. Karaca, işine olan bağlılığını, "Çocuklar çok saf, çok masum. Onların sağlıklarına kavuştuğunu görmek, onların gülen yüzlerini görmek, benim için en büyük ödül. Mesleğimi bir aşk olarak görüyorum" sözleriyle dile getirdi.

Somalılar için sadece bir doktor değil
Somalılar ise Dr. Mustafa Karaca’yı, yalnızca bir doktor değil, bir aile büyüğü, bir dost ve bir kahraman olarak gördüklerini belirtirken, yıllar önce tedavi ettiği hastaların çocukları, şimdi kendi çocuklarını ona güvenle emanet ediyor. Bu durum karşısında duygularını ifade eden Dr. Karaca, "Zamanında tedavi ettiğimiz hastaların çocuklarıyla ilgilenmek, onların sağlıklı bir şekilde büyürken geçmişi de yaşamak bana büyük bir mutluluk veriyor. Bu, hayatın bir döngüsü gibi" dedi.
Halkla güçlü bir bağ kurduklarını dillendiren Dr. Karaca, "Soma’yı çok seviyorum. Somalıları çok seviyorum. Burada görev yapmak, burada yaşamak benim için bir gurur kaynağı oldu. Bu kadar uzun süre aynı şehirde görev yapabilmek, benim için büyük bir anlam taşıyor." şeklinde konuştu.

Doktor Amca’dan Tonton Dede’ye
’Doktor amca’ olarak başladığı yolculuğunu, artık ’Tonton Dede’ olarak sürdüren Dr. Karaca, 30 yıl boyunca, hem çocukların sağlığına kavuşmalarını sağladı, hem de onların ailelerine şifa verdi. Hasta yakını Elif Çetin, "Zamanında bizim annelerimiz ve babalarımız bizi tedavi ettirmek için Dr. Mustafa hocama götürürlerdi. Biz o zaman ’Doktor Amca’ derdik. Şimdi biz çocuklarımızı götürüyoruz. Çocuklarımızın ’Tonton Dede’si oldu. Mustafa hocama çok teşekkür ediyorum, yıllardır sağlıkla ilgili her konuda ona güvendik. Çok değerli bir insan, Soma için bir şans" diyerek, Dr. Karaca’ya duyduğu sevgi ve minnettarlığı anlattı.

Hastalarıydı şimdi meslektaşları oldu
Soma Devlet Hastanesi, yıllar sonra anlamlı bir buluşmaya da ev sahipliği yaptı. Dr. Mustafa Karaca, yıllar önce doğumuna şahit olduğu ve çocukluğu boyunca tedavi ettiği Bora Musa Orhan ve Mümin Yılmaz ile Soma Devlet Hastanesinde, aynı koridorlarda görev yapıyor.
Dr. Karaca, "Bora ve Mümin ile aynı hastanede görev yapıyor olmamız, bu yolculuğumun ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Bir sağlık kahramanının mirasının nesilden nesile aktarılması, bir neslin bir öncekinin izinden gitmesi adına çok kıymetli bir örnek oluşturuyor. Yıllar sonra, çocuk hastalarım arasında gördüğüm bu iki doktor arkadaşımla aynı hastanede görev yapabilmek, gerçekten mutluluk verici bir şey" şeklinde duygularını paylaştı.
Dr. Karaca, Bora ve Mümin’in dışında, geçmiş yıllarda da birçok çocuk hastasıyla yıllar sonra aynı hastanede görev yapma fırsatını bulduğunu ve bunun kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirtti. Çocuklar ise Dr. Karaca’ya olan sevgilerini göstermek için bir dahaki gelişlerinde yaptıkları resimleri hediye ederek teşekkür ediyor. Dr. Karaca da çocuklardan gelen resim hediyelerini odasındaki panoda sergiliyor.

Başhekim Gökhan Kıvanç Yaşar’dan takdir
Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Gökhan Kıvanç Yaşar, Dr. Mustafa Karaca’nın hastane için ne kadar değerli bir doktor olduğunu vurgulayarak, "Dr. Mustafa Karaca, Soma Devlet Hastanesi’nde görev yapan en saygın ve değerli hekimlerimizden biridir. Yıllardır hem tıbbi anlamda hem de insanlık açısından büyük katkılar sağlamıştır. Hem hastalarına hem de sağlık camiasına olan desteğiyle büyük takdir topluyor. Somalılar, ona sadece bir doktor olarak değil, adeta bir aile büyüğü, bir dost olarak da yaklaşmaktadır." dedi.

KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

Yorumlar (0)

Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın!

Bir Yorum Bırakın

Güvenlik Kodu

Yasal Uyarı: Haber sitemizde yayınlanan yorumların yasal sorumluluğu tamamen yorumu yapan yazara aittir. Hakaret içeren, kişisel hakları ihlal eden, argo, küfür, tehdit ve nefret söylemi barındıran veya yasalara aykırı olan yorumlar editoryal onay sürecinde doğrudan elenecektir.

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt’te ilk kez total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi

Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, daha önce diz protezi ameliyatı geçiren ve zamanla ağrı ile hareket kısıtlılığı gelişen hastaya total diz protezi revizyonu ameliyatı gerçekleştirildi. Sol dizinden daha önce protez

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklık ne hastalık ne üstünlük!

Solaklığın, genetik ve gelişimsel süreçlerin etkisiyle ortaya çıkan doğal bir özellik olduğunu aktaran Klinik Psikolog Zeynep Betül Alp, solaklık ve beyin ilişkisi hakkında açıklamalarda bulundu. Solak olmak daha zeki veya üretkem olmak anlamına gelmiyor

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde denetimlerini artırdı

Ticaret Bakanlığı, 2025-2026 eğitim-öğretim yılı öncesinde kırtasiye, okul çantası ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerini yoğunlaştırdı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin piyasaya arzı yasaklanırken, ürünlerin toplatılması ve sorumlu firmalara ida

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Uzmanı uyardı: Sedef hastalığı bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor

Ağustos Sedef Hastalığı Farkındalık Ayı kapsamında sedef hastalığına ilişkin bilgilendirmede bulunan Aydeniz, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın ciltte görülen belirtilerin ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aydeniz, "

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Beyin sağlığı anne karnında başlıyor!

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Polat, dünya nöroloji otoritelerinin benimsediği yeni yaklaşım doğrultusunda, hastalıkları tedavi etmekten çok beyin sağlığını yaşam boyu korumaya odaklanan koruyucu nöroloji anlayışı ve bunun için uygulanması gereken bilims

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat'ta 63 yaşındaki prostat kanseri hastası kapalı yöntemle ameliyat edildi

Yozgat Şehir Hastanesi'nde ilk kez laparoskopik (kapalı) yöntemle prostat kanseri ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından 63 yaşındaki hasta, ameliyatın üçüncü gününde taburcu edildi. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fatih Kocamanoğlu ve ekibi

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

Dr. Köse: Anne sütü bebeğin ihtiyacına göre hazırlanan en değerli gıdadır

1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki hayati önemine dikkat çekiliyor. Uzmanlar, doğal bir bağışıklık kaynağı olan anne sütünün bebekler için en değerli besin olduğunu belirtiyor. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Hal

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Dr. Güneş: Emzirmede en büyük hata "Sütüm gelmiyor" deyip vazgeçmek

Güneş, Türkiye'de emzirme oranının yaklaşık yüzde 65 seviyesinde kaldığını belirterek, annelerin yanlış yönlendirmeler ve toplumsal baskılar nedeniyle emzirmeyi erken bırakabildiğine dikkat çekti. "1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası" dolayısıyla açıklamala

Süper Lig Puan Durumu

Takım Puan
Galatasaray A.ş. Galatasaray A.ş.
7
Gençlerbi̇rli̇ği̇ Gençlerbi̇rli̇ği̇
7
Fenerbahçe A.ş. Fenerbahçe A.ş.
6
Kocaeli̇spor Kocaeli̇spor
6
Çaykur Ri̇zespor A.ş. Çaykur Ri̇zespor A.ş.
6
Kasimpaşa A.ş. Kasimpaşa A.ş.
5
İstanbul Başakşehi̇r Fk İstanbul Başakşehi̇r Fk
4
Trabzonspor A.ş. Trabzonspor A.ş.
4
Samsunspor A.ş. Samsunspor A.ş.
4
Corendon Alanyaspor Corendon Alanyaspor
4
Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş. Gazi̇antep Futbol Kulübü A.ş.
4
Amed Sporti̇f Faali̇yetler Amed Sporti̇f Faali̇yetler
3
Beşi̇ktaş A.ş. Beşi̇ktaş A.ş.
3
Eyüpspor Eyüpspor
3
Arca Çorum Fk Arca Çorum Fk
1
Göztepe A.ş. Göztepe A.ş.
1
Erzurumspor Fk Erzurumspor Fk
1
Tümosan Konyaspor Tümosan Konyaspor
0